Külföldről mentik a magyar devizahiteleseket

Pénzcentrum
2013. április 11. 12:02

Elemzők példátlannak nevezik azt a monetáris élénkítési tervet, amit a japán jegybank jelentett be. Hatalmas pénznyomtatásba kezdenek a szigetországban, ami a gazdasági szereplőket kockázatvállalásra ösztönözheti, hiszen nő az inflációs nyomás. Ez a folyamat végső soron hatással van az árfolyamokra is, és ezen a ponton érkeztünk el Magyarországra és a jenhitelesekhez, akiknek talán ez a legjobb hír, amit hallhattak.

Nem biztos, hogy bejön a japánok terve, hiszen az inflációs cél elérése kétséges, de a jen további gyengülése nagyon is valószínű, hangsúlyozzák elemzők. A japán jenhitelesek azt tapasztalhatják, hogy akár drasztikusan is csökken a törlesztőrészletük. Még az árfolyamrögzítők is örülhetnek, hiszen miután eltűnik a gyűjtőszámlatartozásuk ők is az alacsonyabb árfolyamon törleszthetnek.

Miért akarnak inflációt a japánok?

A gazdaság fontos hajtómotorja lehet egy pozitív, de alacsony és legfőképp kiszámítható infláció. A pénz folyamatos értékcsökkenése arra készteti a vállalkozókat, hogy befektessék vagyonukat, ami így munkahelyeket teremthet és általánosságban növelheti egy ország termelését. Japánban ezzel szemben közel 0 vagy az alatt inflációról, vagyis deflációról beszélhetünk, ami nemhogy a befektetésre nem készteti a megtakarítással rendelkezőket, de a készpénztartásra ösztönzi őket.

Gondoljunk bele, hogy mit tennénk akkor, ha már csak azzal növekedne a pénzünk értéke minden hónapban, hogy a párnacihában tartjuk? Ha a jövőben többet tudnánk venni ugyanabból a fizetésünkből? A legtöbben elhalasztanánk vásárlásainkat, akár még a kis kockázatot jelentő befektetéseket is kerülnénk, ami viselkedés végül a gazdaság akár teljes leállását is eredményezhetné. A felkelő nap országában is valami hasonló történt s, csak nem ilyen drasztikus módon, de az emberek kevésbé hajlamosak befektetni, költeni.

Fix árfolyam alatt a jenhitelesek
Az új "árfolyamgát" program  a frank esetében 180 HUF/CHF, eurónál a 250 HUF/EUR, japán jennél a 2,5 HUF/JPY fixálja az árfolyamokat

Jelenleg a jen árfolyama 2,27 forint, de a már árfolyamrögzített hitelesek továbbra is  a rögzített árfolyamon teljesíti a havi törlesztést, de a többletfizetés a gyűjtőszámlahitel törlesztésére kerül elszámolásra. Később így akár  gyűjtőszámlahitel is teljesen megszűnhet. Ilyenkor már az aktuális árfolyamon fizet az adós.

Ezért volt szükség a japán jegybank lépésére, ami a pénznyomtatáson keresztül felpörgetheti az inflációt (hiszen, amiből több van az kevésbé értékes) és csökkenti a jen értékét a nemzetközi devizákkal szemben. Nem tudni, hogy hol áll meg ez a folyamat, de ha tovább folytatódik és tartós lesz a jen esése, akkor a jenhitelesek lehetnek az egyik legnagyobb nyertesei az eseményeknek.

Nézzük meg, hogy mennyire jártak jól a jenhitelesek

Alig egy hónapja rendeztünk egy virtuális versenyt a különböző hitelek között. Mivel a jenhiteleket csak igen kevés ideig lehetett választani, megnéztük, hogy 2007 szeptemberében 20 évre felvett 8 millió forintos kölcsönök közül melyikkel járnánk a legjobban. Akkor az euróhitel nyert, nagy fölénnyel a jen, forint és a frankhitelek után. A jelenlegi 2,27-es árfolyamszintek mellett is érdemes azonban rápillantani az eseményekre. A jen hitel törlesztőrészlete a többi alá csökkent.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,57%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ha semmi más nem változna a jövőben örülhetnének a jenhitelesek, de ha a japán jegybank terve eléri a kívánt hatását és a japán infláció felpörög, akkor az elvárt hozamok is követik ezt a mozgást, ami a kamatok emelkedésével jár. Weinhardt Attila,a Portfilio.hu elemzője szerint ennek az esélye a következő néhány évben igen csekély, "nehéz lesz a jelenlegi 0 százalék körüli kamatokat kimozdítani a helyükről".  

Az itthon folyósított jenhitelek kamata 5 százalékos szint alatt áll, akár nőnek a kamatok, akár nem érdemes lehet a következő években elgondolkozniuk a jenhiteleseknek, hogy forintra váltják tartozásukat és így megszabadulnak az árfolyammozgásból eredő kockázattól. A forint esetében épp ellentétes folyamatról beszélhetünk, a kamatok nagyban csökkentek az elmúlt időszakban, így a megfelelő árfolyam elérése utáni váltás nagy költségnövekedéssel sem járna.

Legjobb hitel a jenhitel?

Ha a példahiteleinket nézzük és egy olyan erős feltételezést teszünk, hogy 2027-ig, tehát a futamidő végéig már semmi nem változik, akkor meglepő eredményt kapunk. A versenyünk jelenlegi legjobban teljesítő hitele a jenhitel, az összes törlesztőrészlet összeadása után azt láthatjuk ugyanis, hogy az összes hitel közül jenhitel esetén kell a legkevesebbet végül visszafizetni a banknak.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. február 3. 20:40
Az RTL péntek este a Fókusz című műsorában, majd nem sokkal később sajtóközleményben is megerősített...
Holdblog  |  2023. február 3. 14:41
Nem ritkán fordul elő, hogy egy baráti társaság vagy egy család külön városban vagy éppen országban...
Kasza Elliott-tal  |  2023. február 3. 11:53
Minden Top 10 lista összeállítása után végigpörgetem a teljes táblázatot pár szempont szerint: kik e...
KonyhaKontrolling  |  2023. február 3. 07:40
Sokszor találkozom ezzel a kijelentéssel, akár még közgazdász tollából is, de az első gondolatom min...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 4. szombat
Ráhel, Csenge
5. hét
Február 4.
Rákellenes világnap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?