2 °C Budapest

Év végére várják a nagyobb megtakarításokat a bankok

Pénzcentrum
2012. november 21. 13:16

Az év vége rendszerint a megtakarítások fellendülését hozza a szakértők szerint. Az ebben az időszakban kapott pluszjövedelmek elsősorban a tbsz és nyesz számlákat gyarapítják, de népszerűek az akciós betétek is. Az idén még a megtakarításokat gazdagíthatja az a nettó jövedelemnövekedés, amelyhez a társadalombiztosítási plafon elérése után juthatnak a munkavállalók.

Az év utolsó két hónapját gyakran az ünnepi költekezések időszakaként könyveljük el. De ez a 13. havi fizetések, jutalmak, bónuszok ideje is, és sokan készítenek ilyenkor számvetést az év közben felhalmozódott pénzükről is. Az év végét ezért rendszerint a megtakarítások fellendülése is jellemzi.

A K&H tapasztalatai szerint ebben az időszakban felfutás figyelhető meg a tartós befektetési (tbsz) és nyugdíj-előtakarékossági számlák (nyesz) nyitásában. Az ügyfelek kihasználják a befizetés adózási szempontból optimális időpontját. Azok pedig, akik már rendelkeznek ilyen számlákkal, a végső befizetéseket időzítik ekkora. November-december táján valamelyest megnő a kereslet a megtakarítási életbiztosítások iránt is, és az akciós betétekről is gyakrabban érdeklődnek az ügyfelek.

"A reálbérek és a háztartásoknál maradó jövedelmek csökkentek ugyan, de várhatóan ebben az évben sem marad el a megtakarítások év végi fellendülése, még ha a mértékét a korábbi évekénél kisebbre valószínűsítjük is. A jelenlegi adójogszabályok szerint ebben az évben még a munkavállalók bizonyos körénél a társadalombiztosítási plafon elérését követően növekszik a nettó jövedelem az év utolsó hónapjaiban. Ez a plusz jövedelem rendszerint a megtakarításokat gyarapítja" - mondta el Dr. Bába Ágnes a K&H Bank lakossági banki divízióért felelős vezérigazgató-helyettese.

"A ügyfelek az év végén átlagosan több százezer forintot helyeznek el akciós betétekben. Az idén egyebek mellett a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításhoz kapcsolódó akciónk iránt várunk kiemelt érdeklődést. Előtérbe kerülnek az adómegtakarítást lehetővé tevő megtakarítások, ennek köszönhetően a tbsz, nyesz számlákat átlagosan akár több millió forintos megtakarítások is gazdagíthatják majd" - ismertette Dr. Bába Ágnes.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. január 28. 09:07
Pikó András, Budapest VIII. kerülete, Józsefváros Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP színekben megválasz...
Holdblog  |  2023. január 28. 06:32
Az Európai Unió turisztikai ipara kezd visszatérni a koronavírus-járvány előtti csúcsidőszak szintje...
Bankmonitor  |  2023. január 27. 08:07
Az elmúlt évek egyik slágerbefektetése volt a deviza – ezen belül is az euró – vásárlása...
KonyhaKontrolling  |  2023. január 27. 07:55
Kezdő befektetői körökben az egyik sztár stratégia az osztalékportfólió, online csoportokban már-már...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 28. szombat
Károly, Karola
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?