7 °C Budapest

Évi 150 ezres megtakarítás: egyre többen próbálkoznak

Pénzcentrum
2012. november 19. 11:02

Egyre több kis- és közepes cég versenyezteti a különböző energiakereskedőket, mivel átlagosan akár 3-5 százalékos megtakarítást hozhat a villanyszámlán a szolgáltatóváltás.

Egyre több kis- és közepes vállalkozás (kkv) versenyezteti tudatosan energiabeszállítóit, az idei áramtarifáikhoz képestátlagosan 3-5 százalékot spóróolva a szolgáltatóváltással - derül ki az ALTEO Energiaszolgáltató Nyrt. saját ügyfélportfolióján végzett elemzéséből. A kiélezett versenyben a fogyasztók megtartása is egyre nagyobb kihívást jelent az energetikai szolgáltató cégeknek, nem véletlen, hogy már a saját energiakereskedőtől kért ajánlatokban is kedvezményekkel igyekeznek megtartani partnereiket a cégek.

Az átlagosan 3-5 százalékos megtakarítás a vállalkozások számára kilowattóránként fél-egy forintot jelent. Ez a legkisebb fogyasztási kategóriában - évi 50-200 ezer kilowattóra - is akár 100-150 ezer forint megtakarítását eredményezi. "Ez a havi 8-12 ezer forintos költségcsökkentés a lélektani határ. Ezért még a legkisebb vállalkozások is belevágtak idén az energiakereskedők megversenyeztetésébe" - ismerteti a tapasztalatokat Kis Gergely, az ALTEO energiakereskedelmi igazgatója. Fogyasztási egységenként hasonló mértékű megtakarítást érhettek el a következő kategóriába - 200-500 ezer kilowattóra áram évente - tartozó cégek is. Ettől fölfelé viszont a spórolás mértéke 5-10 fillér körül alakul fogyasztási egységenként.

Az idei év másik tanulsága, hogy míg 2-3 évvel korábban a KKV szegmens képviselői elsősorban beszerzési társulásokba tömörülve igyekeztek kedvező árakat kialkudni maguknak a piacon, ma már egyedül is belevágnak a folyamatba. "Rájöttek a cégek, hogy egyáltalán nem ördöngösség az energiabeszerzés megversenyeztetése, ráadásul igenis folyik a verseny a kisfogyasztókért is" - mondja Kis Gergely.

Egyre több kis- és közepes vállalkozás tartja a versenyképesség egyik eszközének az áram és gáz olcsóbb beszerzését. Ennek megfelelően a kérdés is sok helyen a stratégia döntéshozó kezébe került. Néhány éve az volt a jellemző, hogy a cégek közel egy ötödében az energiakérdésekért nem a cégvezető, hanem a titkárnő vagy az irodavezető felelt. "Ez ma már az esetek döntő többségében nem így van. Egyre többször kerül sor arra, hogy a személyes egyeztetéseken a legfelsőbb szintű vezetéssel egyeztetünk" - mutat rá a kérdés stratégia fontosságát jelző változásra az energiakereskedelmi igazgató.

Az áramkiadások faragásának a kedvező árú beszerzés ugyanakkor csak egy része, vallják az energetikai társaság szakértői. "Tévhit ugyanis, hogy a vállalati áramfogyasztást nem lehet jelentősen mérsékelni" - mutat rá Kis Gergely. Habár a céges energiaracionalizálási projekteknek csak egy kisebb része érinti az áramfelhasználás mérséklését, éves szinten akár 10 százalékkal is lehet faragni a villamosenergia-felhasználáson.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ráadásul az áram esetében sokkal fontosabb a humán tényező. Csak az irodák és a munkaterületek megfelelő megvilágításával 2-4 százaléknyi költséget lehet megspórolni, míg az ésszerű nyári belsőhőmérséklet-szabályozással, légkondícionáló használattal további 3-6 százalék is lehet a megtakarítás. "A mérési adatok sok esetben megdöbbentőek, és már pusztán ez is elég ahhoz, hogy felelősségteljesebben használják a világítást és a légkondicionálót az irodában" - mutat rá az energiakereskedelmi igazgató.

 

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 13:12
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem