7 °C Budapest

Nincs kegyelem, egyből viszi a pénzed az adóhatóság

Pénzcentrum
2012. június 14. 15:04

Gőzerővel gyűjti a pénzt az adóhatóság a költségvetésnek: május végéig 156,6 milliárd forintot szedett be végrehajtásból, ami 6,7 százalékkal több, mint egy évvel korábban - közölte a feketelista.hu. Amit csak lehet, egyből visz a számláról az adóhatóság: az év első öt hónapjában 11,7 százalékkal nőtt az inkasszók száma és összességében csaknem 20 százalékkal több tartozást egyenlített ki ily módon a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). Ugyanakkor 12,6 százalékkal csökkent az ingó-, és 23,7 százalékkal az ingatlanárverés.

Május végéig, a "feketelista.hu" portál összegzése szerint 134 800 esetben rendelt el cégek ellen az adóhatóság adóvégrehajtást, szemben az egy évvel korábbi hasonló időszakkal, amikor 130 400 végrehajtási határozat született - közölte Iklódi András, a feketelista.hu főszerkesztője. Leggyakrabban és legeredményesebben az inkasszót alkalmazzák. Ha ez nem vezet eredményre, az ingó-, illetve az ingatlan-végrehajtás megfelelő kombinációja következik. Az ingóvégrehajtás jellemzően gépjármű-foglalásra, üzletrész- és követelésfoglalásra, vagy az értékesíthető árukészlet, illetve gép, berendezés foglalására irányul.

Az adóhatóság tapasztalatai szerint a folyamatosan növekvő számú adóstól - egy adósra vetítve - mind kevesebb összeg szedhető be. Egyre több a nem működő gazdálkodó és a vagyontalan adóhátralékos száma. Az adóhatóság hatékonyabb és erélyesebb fellépésével magyarázható, hogy ilyen körülmények mellett az összes adóhátralékot az egy évvel korábbihoz képest 19,8 százalékkal sikerült csökkenteni.

A legutóbbi adatok szerint az összes adóhátralék az egy évvel korábbi 2338,4 milliárd forintról 1875,9 milliárdra csökkent. Ebből 1706,1 milliárd forint esik a gazdálkodó szervezetekre, ami 21,2 százalékkal kevesebb, mint tavaly ilyenkor. A kép azonban mégsem ennyire rózsás, hiszen a hátralékállományból 1350,5 milliárd forint a nem működő gazdálkodó szervezetekre jut, és ebből 1143,9 milliárd forint felszámolással érintett, a kinnlevőség behajtása tehát meglehetősen kétséges. A működő gazdálkodó szervezetek hátraléka viszont egy év alatt 53,4 milliárd forinttal csökkent.

Adóvégrehajtások összegzése 2001 óta

Öt cég ellen már hatszor rendelt el végrehajtást az adóhatóság csak az idei évben, 16 társaság pedig öt alkalommal kapott végrehajtási végzést. A feketelista.hu kimutatása szerint szép számmal vannak olyan notórius adósok, amelyeknek a neve már hússzor-harmincszor szerepelt a szégyenfalon. Összesen 213 696 gazdálkodó szervezet került fel a listára 2001 januárjától, amióta nyilvánosságra hozzák az adó-végrehajtási határozatokat. Sok olyan cég van, amelyik szinte minden alkalommal szerepelt a kipellengérezettek között. Az adósok mindaddig szerepelnek a listán, amíg végrehajtás alá vont adótartozásuk van.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A portál által összeállított százas toplistát évek óta a kaposfői Barbix 2000 Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. vezeti; a Somogy megyei adóhatóság a cég ellen eddig összesen 39 alkalommal indított adóvégrehajtást. Vele együtt tizenhárom cég neve szerepel a listán legalább 30 végrehajtással. Így a kaposvári Natur Árkánum Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., amelynek vezetői négy év alatt összesen 36 alkalommal találkoztak az adóvégrehajtókkal. A képzeletbeli szégyendobogó második fokára - holtversenyben - a kaposvári Hír-Manó Szolgáltató és Kereskedelmi Bt. is felállhat, ugyancsak 36 végrehajtási eljárással. Ellene az első végrehajtást 2008 májusában rendelte el a Somogy megyei adóhatóság, a legújabbat idén májusban.

Harmincötödik elmarasztalásával megközelítette az "élen" végzőket a Kapos-Petrol 2005 Szolgáltató és Kereskedelmi Kft., mindezt alig négy év alatt gyűjtötte össze. Az "öröklistán" - 34 végrehajtás elrendelésével - további három cég szerepel: a balatonboglári VG Komplex Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., a szekszárdi HB Szerelőipari Bt. és a závodi Térkő Center Kereskedelmi Kft. 

 

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm