2 °C Budapest

Tárki: a magyarok negyede egy éve küzd a havi számlák kifizetésével

Pénzcentrum
2012. június 20. 17:13

A Tárki Társadalomkutatási Intézet legújabb reprezentatív felmérése szerint a magyar lakosság negyede pénzhiány miatt már egy éve küzd a havi számlák kifizetésével; a legrosszabb helyzetben a munkanélküliek és az észak-magyarországiak vannak, akiknek mintegy fele nem tud időben fizetni.Az MTI-hez szerdán eljuttatott összegzés szerint pénzhiány miatt az emberek negyede marad el közüzemi számlájával vagy hiteltörlesztésével, és ez az arány a tavaly májusban végzett kutatásokhoz viszonyítva változatlan.

A Tárki 2012 májusában készített kutatásának eredményei alapján az látszik, hogy akinek a rezsi kifizetése gondot jelent, az egyéb hiteleit sem tudja rendezni, ugyanis a lakáshitel-törlesztéssel későknek a 80, az egyéb hitel törlesztésével elmaradók 88 százalékának okozott nehézséget a közüzemi számlák időben történő kifizetése.

Az ezerfős mintával végzett kutatás eredménye szerint az idősebb korosztály jóval alacsonyabb arányban küzd a számlák kifizetésének nehézségével. A 60 év felettiek 13, a nyugdíjasok 15 százaléka nyilatkozott úgy, hogy egy év alatt legalább egyszer nem tudta időben kifizetni számláját, a még aktív korú ötvenesek körében pedig a legmagasabb, 31 százalék a részletekkel elmaradók aránya.

A kutatást összegző közlemény szerint a legrosszabb helyzetben a munkanélküliek és az észak-magyarországiak vannak, mert csaknem felük (48 és 46 százalékuk) megtapasztalta az elmúlt egy évben a tartozás itt vizsgált formáit, de igen magas a tartozók aránya a közép-dunántúliak (32), a megyeszékhelyen élők (32) és a nagy, legalább ötfős háztartásokban élők (39 százalék) körében is.

"Az viszont nem meglepő, hogy akik alapvetően rossznak ítélik háztartásuk anyagi helyzetét, azok az átlagosnál jóval magasabb arányban kerültek adósságba az elmúlt egy évben, legalábbis tízből lényegében hatan nyilatkoztak így azok közül, akik saját megítélésük szerint nélkülözések között élnek, vagy akik hónapról hónapra anyagi gondokkal küzdenek" - olvasható a Tárki közleményében.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 27. péntek
Angelika
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?