13 °C Budapest

Ennyit fizetett Orbán Viktor az államadósság-alapba

Pénzcentrum
2012. június 11. 11:17

Egy év alatt mindössze 220 millió forint gyűlt össze az Államadósság Csökkentő Alap számláján. Lapinformációk szerint még az 1,2 milliós bruttó jövedelemmel rendelkező miniszterelnök sem fizetett bele.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A kormány tavaly tavasszal hozta létre az Összefogás az Államadósság Ellen Alapot, amelybe befizethetnek azok a vállalatok és magánszemélyek is, akik fontosnak tartják az államadósság elleni harcot, és úgy gondolják, hogy saját forrásaikkal is hozzájárulnak ehhez. Az alap bevételei kizárólag az államadósság csökkentésére használhatók fel.

Az Összefogás az Államadósság Ellen Alap honlapjának tájékoztatása szerint a számla folyamatosan gyarapszik. Az eddig összegyűlt pénz zömét vidékiek és kispénzűek adták össze, de akadnak olyanok is akik több millió forinttal járultak hozzá az alap növekedéséhez. A legfrissebb, májusi számok szerint azonban egy év alatt mindössze 220 millió forint gyűlt össze a számlán (összehasonlításként: a központi költségvetés adóssága - az önkormányzatok adóssága nélkül- az április adatok szerint közel 21 ezer milliárd forint volt.)


Horváth Tihamér vállalkozó, az alap elnöke a Bors című napilapnak úgy nyilatkozott, az elmaradt befizetések és a kevés eddig összegyűjtött összeg főleg a válságnak köszönhető, hiszen az emberek nem merik kinyitni a pénztárcáikat a jelenlegi veszélyes időkben. Az elnök azzal sem lesz elégedett, ha idén összejön félmilliárd forint. Mint hozzátette, még mindig bízik benne, hogy összejön több milliárd forint.

A napokban a Népszabadság számolt be arról, hogy az alapba még maga a miniszterelnök sem fizetett. Ez különösen annak fényében érdekes, hogy nemrég derült ki, hogy mennyit kerestek a múlt évben a kormánytagok: a kormany.hu oldalon közzétett adatok szerint Orbán Viktor tavaly 18 861 880 forint összevont adóalap után fizetett összesen 3 017 901 forint adót. Ebből a két számból első ránézésre csak annyi derül ki az állampolgárok számára, hogy a miniszterelnök nem az átlagkeresetből él. Ha viszont elemezzük a számokat, akkor kiderül, hogy a kormányfőnek éves szinten 2,2 millió forint pluszjövedelmet hozott a 2011-ben bevezetett egykulcsos adórendszer úgy, hogy nem érvényesített gyermekek utáni adókedvezményt (azt nem lehet tudni, hogy a felesége igénybe vette-e).

Az 1,27-szeres szuperbruttósítás nélkül számítva átlagosan nagyjából 1 237 000 forint volt Orbán Viktor bruttó jövedelme 2011-ben. Ha ezután a 2010-ben életben lévő adótábla szerint kellett volna adózni (5 millió forint szuperbruttósított adóalapig 17, afölött 32 százalékos kulcs), akkor ebből nettóban 645 000 forint maradt volna, az egykulcsos adó mellett viszont 829 000 forintot kapott kézhez a miniszterelnök. Az év egészében ez 2,2 millió forint pluszt jelent, amit akár az államadósság-csökkentő alapba is befizethetett volna.

A Népszabadság Szíjjártó Péter levelére hivítakozva írta azt, hogy Orbán Viktor még nem fizetett be az Összefogás az Államadósság Elleni Alapba, de elképzelhető, hogy fog. "A miniszterelnök ugyanakkor már hosszabb ideje támogatja egy közösségi cél megvalósulását, évente komoly összeggel a fizetéséből. Ennek a célnak a megvalósulása után fog támogatni egy újabb közösségi célt, mint például az államadósság elleni küzdelem" - írta a miniszterelnök (volt) szóvivője.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az Alap számlaszámai:
Belföldön indított utalás esetében: 11707000-22222222,

Külföldön indított utalás esetében: HU62 11707000-22222222-00000000, SWIFT kód: OTPVHUHB.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 27. szerda
Szabina
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?