23 °C Budapest

Nyugdíjmizéria: ki örülhet jövőre az új szabályoknak?

Pénzcentrum
2011. december 6. 05:23

Jövőre sem szűnik meg teljesen az a lehetőség, hogy az öregségi korhatár elérése előtt a jelenlegi korengedményes nyugdíjhoz hasonló korhatár előtti ellátást lehessen igényelni. Az Országgyűlés által elfogadott törvényjavaslat szerint több esetben is megmarad ez a lehetőség.

Januártól már nem lehet megállapítani korhatár előtti öregségi nyugdíjat. Ellenben továbbra is lehetőség lesz arra, hogy bizonyos feltételek mellett korhatár előtti ellátásnak nevezett juttatást lehessen kérni.

Ez év december 31-ét követő kezdő naptól alapesetben azok igényelhetnek korhatár előtti ellátást, akik a társadalombiztosítási nyugellátásról (Tny.) szóló törvény 2012. január 1-jét megelőzően hatályos szabályai szerint az előrehozott öregségi nyugdíjhoz, illetve a csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjhoz szükséges életkort betöltik, és megszerzik az előírt szolgálati időt.

Az érvényben lévő Tny.-törvény szerint a férfiak közül azok jogosultak az öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően előrehozott öregségi nyugdíjra, akik 1950-ben születtek, betöltik a 60. életévüket, és legalább 40 év szolgálati időt szereztek. Ugyanez vonatkozik az 59. életévüket betöltött, 1952-ben vagy 1953-ban született nőkre is, esetükben is 40 év szolgálati időt ír elő a hatályos jogszabály.

Nagyításhoz KATTINTS! a képre

A hatályos szabályok szerint csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjat 37 év szolgálati idő mellett lehet igényelni. A csökkentés az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig terjedő időszak minden 30 napjára vonatkozóan havonta 0,1 százalék, ha egy évnél kevesebb az eltérés az elvárt 40 évnyi szolgálati viszonyhoz képest. Havi 0,2 százalék, ha kevesebb, mint 2 év, havi 0,3 százalék, ha 2-3 év közötti az eltérés. Az előrehozott és a csökkentett összegű előrehozott korhatár előtti ellátás esetén is feltétel, hogy az érintettek nem állhatnak biztosítási jogviszonyban azon a napon, amelytől kezdődően az előrehozott öregségi nyugdíjat részükre megállapítják.

Nagyításhoz KATTINTS! a képre!

Extra kedvezmény az 1953-ban született nőknek

A parlament által múlt hétfőn elfogadott korhatár előtti öregségi nyugdíjak megszüntetéséről, a korhatár előtti ellátásról és a szolgálati járandóságról szóló jogszabály azonban egy új passzust is tartalmaz, amely az 1953-ban született nőknek további kedvezményt biztosít. Az új törvény szerint ugyanis az 1953-ban született nőknek, akik betöltik az 59. életévüket, csak 37 év szolgálati időt kell majd felmutatniuk a korhatár előtti ellátás kezdő napjáig, de legkésőbb 2012. december 31-ig ahhoz, hogy korhatár előtti ellátást igényelhessenek.

Kérdéses, hogy az egy évvel idősebb, 1952-ben született nőkre miért nem vonatkozik ez az enyhítés. Ők ugyan az életkoruk alapján már 2011-ben elmehettek teljes összegű előrehozott öregségi nyugdíjba, de csak akkor, ha rendelkeztek 40 év szolgálati viszonnyal. Ha közülük valaki jövőre korhatár előtti ellátást szeretne igényelni, az említett jogszabályok alapján továbbra is 40 év szolgálati viszonyt kellene felmutatniuk. Ez az elvárás azért is érthetetlen, mert a hatályos Tny.-törvény szerint 40 év jogosultsági idő mellett már életkortól függetlenül öregségi teljes nyugdíjra jogosultak a nők.

Időt nyernek a korkedvezményesek is

Korhatár előtti ellátást kaphatnak azok a munkavállalók is, akik a korhatár előtti ellátás kezdő napjáig, de legkésőbb 2012. december 31-éig korkedvezményre való jogosultságot szereznek. A jogosult a korhatár előtti ellátást az öregségi nyugdíjkorhatár betöltése előtt annyi évvel kérheti, ahány év korkedvezményt a Tny.-törvény 2011. december 31-én hatályos szabályai szerint a korhatár előtti ellátás kezdő napját megelőző napig szerzett, ha a korhatár előtti ellátás kezdő napja 2012-ben van. Akik a jövő évben még nem kérnek korhatár előtti ellátást, azok 2012. december 31-éig szerezhetnek korkedvezményre jogosultságot.

A törvény szerint az részesül korkedvezményben, aki a szervezet fokozott igénybevételével járó, továbbá az egészségre különösen ártalmas munkát végez. Az igénylőre irányadó öregségi nyugdíjkorhatárhoz képest 2 év korkedvezményben részesül az a férfi, aki legalább 10, és az a nő, aki legalább 8 éven át korkedvezményre jogosító munkakörben, vagy legalább 6 éven át 100 kPa-nál nagyobb nyomású légtérben dolgozott. További 1-1 év jár minden újabb öt-, nőnél négyévi, illetőleg a 100 kPa-nál nagyobb nyomású légtérben végzett minden újabb háromévi munka után.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A korkedvezményre jogosult az általános szabályokhoz képest annyi évvel korábban veheti igénybe az előrehozott öregségi nyugdíjat, ahány év korkedvezményt szerzett. További éveket lehet nyerni azzal, ha a kedvezményt összevonják az előrehozott, illetve a csökkentett előrehozott öregségi nyugdíjjal.

A korkedvezményre jogosító munkaköröket a nyugdíjtörvény végrehajtásáról szóló kormányrendelet sorolja fel, amely 2007. január elsején hatályát vesztette. Ez valójában azt jelenti, hogy nem lehet új munkakörökkel bővíteni a listát. A rendelet 2008. május 1-től kiegészült azzal, hogy a menetrendszerű tömegközlekedésben dolgozó járművezetők esetében a jármű típusától független a korkedvezmény.

A bányászok és a művészek is a kedvezményezettek között

Azok is jogosultak lesznek a korhatár előtti ellátásra, akik 2011. december 31-ig a bányásznyugdíjról szóló kormányrendelet 2012. január 1-jét megelőzően hatályos szabályai szerint a bányásznyugdíjra való jogosultságot megszerezték. Ugyanez vonatkozik azokra, akik december 31-ig jogosultságot szereznek az egyes művészeti tevékenységeket folytatók öregségi nyugdíjára.

Korhatár előtti ellátást igényelhet az is, aki esetében a biztosítással járó jogviszonyának megszüntetéséhez szükséges egyoldalú jognyilatkozatot e törvény hatálybalépését megelőzően a másik féllel írásban közölték, vagy a jogviszonyt megszüntető megállapodást e törvény hatálybalépését megelőzően írásban megkötötték. Feltétel, hogy a biztosítással járó jogviszony megszűnését követő nap 2012-re essen, és a jogosult a biztosítással járó jogviszony megszűnését követő napon a 2011. december 31-én hatályos szabályok szerint előrehozott öregségi nyugdíjra, csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjra, bányásznyugdíjra, vagy előrehozott művészeti nyugellátásra jogosult legyen.

A korhatár előtti ellátást jogszabályokban meghatározott nyugdíjmegállapító szervek állapítják meg és a nyugdíjfolyósító szerv utalja. Az ellátást a Tny.-törvényben a társadalombiztosítási nyugellátásokra meghatározottak szerint kell emelni. A jogszabályban az áll, hogy minden januárban az emelés évére tervezett fogyasztói árnövekedésnek megfelelő mértékben kell emelni az ellátást, amennyiben a bruttó hazai termék növekedésének tervezett mértéke nem éri el a 3 százalékot. 

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?