24 °C Budapest

Erre spórolnak a legtöbben

2011. szeptember 16. 09:03

A 30 és 40 év közötti lakosság 51 százaléka rendelkezik valamilyen megtakarítással, de a félretett pénz a legtöbb esetben kevesebb félmillió forintnál - derült ki az OTP Alapkezelő legújabb kutatásából. Törőcsik Mária, a Pécsi Tudományegyetem professzora, a kutatás vezetője elmondta: a megtakarítások fő célja változatlanul a lakásvásárlás és -felújítás.

A 30 és 40 év közötti lakosság 51 százaléka rendelkezik valamilyen megtakarítással, de a félretett pénz a legtöbb esetben kevesebb, mint félmillió forint - derült ki az OTP Alapkezelő legújabb kutatásából. A megkérdezettek mintegy fele gondolkozik hosszú távú, havi rendszerességgel gyarapított megtakarításokban, egyharmaduk pedig már rendelkezik is ilyen eszközzel, azonban mindössze 21 százalék állította, hogy valóban félre tud tenni minden hónapban valamekkora összeget.

A rendszeres megtakarítási célok között két fő elemet említettek a megkérdezettek mind közép, mind hosszú távon: lakásvásárlás vagy -felújítás, illetve a gyereknevelés költségeire való előre gondolkodás, de középtávon utazásra is szívesen gyűjtenek. Beszédes ugyanakkor, hogy a válaszadók negyede bizonytalan abban, mire is volna érdemes félretennie.

A kutatásból az derült ki, hogy a legtöbben erősen kockázatkerülőek. Olyan pénzügyi eszközt keresnek, ami rugalmas, átlátható és lehetővé teszi, hogy akár kisebb összegeket is rendszeresen félretegyenek, ugyanakkor nem szankcionál, ha egy adott hónapban valamiért mégsem tudjuk gyarapítani a befizetéseinket - értékelte az eredményeket a Pécsi Tudományegyetem professzora, a Trendinspiráció kutatásvezetője

Törőcsik Mária kiemelte: felértékelődött a megtakarítások szerepe a válság és a közelmúlt gazdasági intézkedései hatására, és a fogyasztás háttérbe szorult.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 21. 09:59
2009-ben a pénzügyi világégéskor találták ki a jegybankok (először a mindig bátrabb Fed), hogy a kam...
MEDIA1  |  2022. május 20. 20:36
Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójához köthető Rádió 1 hálózat egy hét alatt egyszerre 6 pénzü...
Kiszámoló  |  2022. május 20. 10:53
Van egy angol kifejezés, a hedonic treadmill, amit nagyon nehéz magyarra lefordítani. (Ha valakinek...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?