15 °C Budapest

Ha megszakadunk, se tudunk megtakarítani

Pénzcentrum
2011. június 16. 09:32

A magyarok döntőtöbbsége pénzügyi analfabéta, amely a gazdaság felemelkedése szempontjából hátráltató tényező. Hogy lehetne növelni a pénzügyi tudatosságot? - erre keresték a választ a Tanítható- e a pénzügyi kultúra? című konferencia.

A magyar lakosságnak csupán 18-19 százaléka rendelkezik bármilyen megtakarítással a legutóbbi kutatások szerint. A váratlan eseményekre való tartalékolás egyre jobban jellemző a válság kezdete óta, de jelentős a gyerek taníttatására, vagy a nyugdíjas évekre való kuporgatás is - írja a Népszabadság.

Meg is szakadhatnának, akkor sem tudnának megtakarítani, legalábbis vallja ezt a 60 százaléka mindazoknak, akiknek nincs félretett vagyona. A többiek életmódváltással félre tudnának tenni, valaki akár 50 ezer forintot is. Bár mindehhez tudatos pénzügyi döntések kellenek.

Hamarosan kézhez kapjuk a nyugdíjkasszák által kifizetett reálhozamokat, ez lesz a magyar lakosság nagy pénzügyi tesztje- mondta Bacher János Gfk Hungária, cégvezető. Ha most egymillió forintot kapnának az emberek többségük lakásfelújításra költené (30 százalék), majdnem megegyező arányban bankba tennék, 20 százalék hitelt törlesztene. 

 

NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?