14 °C Budapest

Éhen halhatunk az állami nyugdíjból

Pénzcentrum
2011. június 5. 11:02

Nem fenntartható hosszútávon a magyar állami nyugdíjrendszer, ezt a lakosság is többé-kevésbé belátja, azonban még nem jutottak el oda az emberek, hogy nagyobb összegben megtakarítsanak az idős korukra - derül ki a Generali Biztosító legújabb felmérésből. Az emberek jellemzően sokkal kevesebbet takarítanak meg havonta, mint amennyi valós nyugdíj-kiegészítést jelentene, miközben a megkérdezettek mindössze 27 százaléka tekinthető rendszeres megtakarítónak, ami nagyon alacsony aránynak számít.

A hazai állami nyugdíjrendszer finanszírozhatósága nagyon komoly kihívások elé néz. A demográfiai folyamatok nem használnak a rendszer egyensúlyának, a népesség 2050-re 9 millió főre csökkenhet várhatóan, miközben az időskori függőségi ráta 24 százalékról 51 százalékra emelkedhet, tehát két munkaképes korú lakos tart el majd egy nyugdíjast 2050-ben. Magyarország kihívásokkal küszködik a foglalkoztatottság esetében is, jelenleg mindössze 1,3 járulékfizető tart el egy nyugdíjast - kezdte Paál Zoltán, a Generali ügyvezető igazgatója a mai sajtótájékoztatót.

Paál Zoltán következtetése az volt, hogy hosszútávon nem lehet egyensúlyban tartani a nyugdíjrendszerünket külső beavatkozás nélkül. Az állam alapvetően a rendszer fenntarthatóságát nézi, tehát hogy egyensúlyban legyenek a bevételek és a kiadások. Az állam praktikusan a nyugdíjkorhatár emeli meg ilyen helyzetben, vagy például a nyugdíjjárulékot, végső esetben kisebb nyugdíjat fizet ki.

Az egyének számára a legfontosabb, hogy a nyugdíjban az utolsó jövedelmük legalább 70 százalékát megkaphassák. A magánszemélyek is természetesen tehetnek a nyugdíjas korukért vagy úgy, hogy tovább dolgoznak, vagy úgy hogy előtakarékoskodnak, megtakarítást halmoznak föl. A Generali Providencia Biztosító ennek kapcsán készítetett egy felmérést. A megkérdezettek többsége szerint romlott a saját háztartásuk anyagi helyzete, hasonló véleménnyel vannak a válaszadók az ország gazdasági helyzetével kapcsolatban is.

Az emberek többsége sokkal tájékozottabb, mint két-három évvel ezelőtt az öngondoskodás témakörében, 62 százalék szerint például az állami nyugdíj nem lesz elegendő. Érdekes viszont, hogy a megkérdezettek 33 százaléka még mindig nem tudja felmérni, hogy számára az állami nyugdíj elegendő lesz-e vagy sem? Megtakarítási oldalon a következőket láthattuk. Az emberek 54 százaléka az elmúlt egy évben nem tudott félrerakni. Az összes válaszadók mindössze 27 százaléka nevezhető rendszeres megtakarítónak, míg további 19 százalék eseti megtakarítónak.
Általánosságban elmondható, hogy az emberek a jövedelmük 15-20 százalékát tudják megtakarítani, és ez nem változik lényegesen, ha a havi jövedelem 100 ezer forint körül van, vagy ha 200 ezer forint felett. A lehetőségek azért is korlátozottak, mivel egy család havi jövedelmének döntő többségét a saját háztartásra és megélhetésre fordítja, míg további 20 százalékot hiteltörlesztésre. Megtakarításra nagyon kevés jut, átlagosan mindössze 7 százalék.

Az emberek ól látják a helyzetet, hiszen 62 százalék szerint az állami nyugdíj nem lesz elég, viszont csak 53 százalék gondolt arra, hogy miből fog élni nyugdíjas éveiben. Akik gondolnak az öregkorukra, azoknak a 75 százaléka tett félre, a többség betét, életbiztosítás vagy önkéntes pénztári befizetés formájában - folytatta Paál Zoltán.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A magyarok átlagosan havonta nagyon eltérő összegeket tudnak félrerakni, a jövedelemkategóriák szerint szignifikáns különbségeket láthattunk. A gazdagok átlagosan négyszer többet tudnak megtakarítani, mint a szegények. Sajnos az emberek többsége, inkább csak áltatja magát, hogy a megtakarításaival érezhető nyugdíj-kiegészítést fog elérni, hiszen ehhez túlságosan keveset tesz félre. Paál Zoltán összefoglalásként elmondta, hogy az embereket egyre inkább érdekli az öngondoskodás témaköre, viszont még sokat kell tenni ahhoz, hogy megtudhassák milyen termékek vannak és hogy havonta mekkora összeget kell félrerakni a hatásos nyugdíj-kiegészítésre. 

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 11:54
A Médiatanács szerint megsértette a médiatörvényt a Trendmania című műsor.
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Holdblog  |  2024. április 25. 06:51
Soft landing, azaz puha landolás. A végső kimenetel, amiben a 2021 végi, első poszt-Covid inflációs...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem