28 °C Budapest

Egyre többen csak a lakossági betétekben bíznak

2011. március 1. 13:02

A tavalyi év utolsó három hónapjában az intézményes megtakarítások csupán kismértékben emelkedtek, ezzel szemben a lakossági betéti állomány nagyobb növekedést ért el - derült ki a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (BAMOSZ) legfrissebb Regiszteréből. Ugyanezen időszak alatt a pénztári portfoliókban nőtt a külföldi részvények állománya, míg a hazai állomány némileg csökkent.

"Hosszú idő után először csökkent az intézményes megtakarítások (elsősorban befektetési alapok, pénztári és biztosítói vagyonok) aránya a lakossági betétekhez képest: a lakossági forintbetétek állománya 3,5 százalékkal emelkedett, az intézményes megtakarítások pedig alig 0,3 százalékkal nőttek" - mondta Temmel András, a BAMOSZ főtitkára.

Az információt szolgáltató vagyonkezelők és a BAMOSZ saját adatai alapján az intézményes megtakarítások teljes állománya 2010 végén 9 688 milliárd forintot tett ki piaci értéken. Az intézményes befektetésből a BAMOSZ tagjai által kezelt befektetési alapok összesített nettó eszközértéke 3 763 milliárd forintot, míg a regiszterben szereplő vagyonkezelt vagyon 5 925 milliárd forintot tett ki.

 

A kezelt vagyon legnagyobb hányada (65,9 százalék), 3 904 milliárd forint a pénztárak (elsősorban nyugdíjpénztárak) számára kezelt vagyon. A PSZÁF 2010. szeptember végi adatai alapján a BAMOSZ regiszterben szereplő pénztári vagyonkezelés az összes pénztári vagyon 97 százalékát tette ki.

Az utóbbi években tendenciaszerűen emelkedő részvényarány 2010 elején megállt, a harmadik negyedévben azonban már ismét nőtt a részvényarány, ahogy az utolsó negyedévben is, bár a hazai részvények aránya az utolsó negyedévben csökkent, szemben a negyedévben megugró külföldiekével.

A pénztári portfoliók jelentős részét, 30,6 százalékát befektetési alapokon keresztül fektették be, ennek több mint két-harmada (a pénztári vagyon 21,5 százaléka) BAMOSZ alapokban volt. Eszerint a külföldi befektetések továbbra is jelentős részben a költséghatékonyság és kockázatkezelés szempontjából előnyösebb megoldást kínáló befektetési alapokon keresztül valósulnak meg.

A vagyonkezelés másik nagy területe a biztosítók részére végzett vagyonkezelés, amely az összes kezelt vagyon 27,2 százalékát jelenti. A PSZÁF 2010. szeptember végi adatai alapján a biztosítók vagyonának 68 százalékát kezelték a BAMOSZ regiszterbe adatot szolgáltató vagyonkezelők. A biztosítói vagyon kisebb részét a unit-linked termékek teszik ki - az adatszolgáltatók összesített adatai alapján 669 milliárd forintot -, míg a nagyobb részt az egyéb biztosítói vagyon (például a biztosítási tartalékok) jelenti, amely a negyedév végén 942 milliárd forintot tett ki. A unit-linked termékek vagyonkezelésének több mint 71 százalékát a BAMOSZ regiszterbe adatot szolgáltató vagyonkezelők végezték a PSZÁF adatai szerint.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A unit-linked termékek portfoliószerkezete 2008-ban sokat tolódott a kevésbé kockázatos eszközök irányába, ez a trend 2009-ben megfordult, 2010-ben jellemzően a tőkepiaci trendek hatása mutatkozott, az utolsó negyedévben pedig újra jelentős ugrás történt a kockázatosabb termékek felé. A negyedévben a unit-linked portfoliókban nőtt mind a hazai, mind a külföldi részvények aránya is, együttes arányuk 52 százalékra nőtt. A unit-linked termékek esetében a nagyobb külföldi kitettség miatt a negyedéves piaci teljesítmények nagyobb, 4,6 - 4,9 százalék körüli hozamot eredményezhettek. A vagyon 1,6 százalékos bővülése így azt jelentette, hogy a negyedévben 20-21 milliárd forint körüli tőkekivonás történhetett a unit-linked termékekből.

A biztosítók számára kezelt vagyon (a unit-linked termékeket leszámítva) a negyedév alatt 6,1 százalékkal csökkent, ami a 2,2 százalék körüli veszteség figyelembevételével azt jelenti, hogy a negyedévben a biztosítói kezelt vagyont ismét jelentős tőkekivonás csökkenthette.

A BAMOSZ regiszter jelentés készítése során 8 letétkezelőtől érkeznek adatok, amelyek tartalmazzák a letétkezelők által kezelt vagyon teljes piaci értékét. Az adatot szolgáltató letétkezelők által kezelt teljes vagyon 2010. december 31-i piaci értéke 15 678 milliárd forintot tett ki, ami az előző negyedév véginél 0,9 százalékkal magasabb értéket jelent.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 26. 12:15
90 éves korában érte őt a halál.
MNB Intézet  |  2022. május 26. 10:43
A közösségi média nemcsak mindennapi privát életünkre van hatással, hanem a gazdaságra is. Talán nem...
Holdblog  |  2022. május 26. 05:00
Túlnőtte magát a koronavírus-járvány alatti keresletfelfutás idején az Amazon. Az online kiskeresked...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 24. 20:35
Vettem ma Metát (FB) 180 dollárért, már egy ideje kinéztem magamnak. Tartani nem szeretném sokáig, s...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?