Egyre többen csak a lakossági betétekben bíznak

2011. március 1. 13:02

A tavalyi év utolsó három hónapjában az intézményes megtakarítások csupán kismértékben emelkedtek, ezzel szemben a lakossági betéti állomány nagyobb növekedést ért el - derült ki a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (BAMOSZ) legfrissebb Regiszteréből. Ugyanezen időszak alatt a pénztári portfoliókban nőtt a külföldi részvények állománya, míg a hazai állomány némileg csökkent.

"Hosszú idő után először csökkent az intézményes megtakarítások (elsősorban befektetési alapok, pénztári és biztosítói vagyonok) aránya a lakossági betétekhez képest: a lakossági forintbetétek állománya 3,5 százalékkal emelkedett, az intézményes megtakarítások pedig alig 0,3 százalékkal nőttek" - mondta Temmel András, a BAMOSZ főtitkára.

Az információt szolgáltató vagyonkezelők és a BAMOSZ saját adatai alapján az intézményes megtakarítások teljes állománya 2010 végén 9 688 milliárd forintot tett ki piaci értéken. Az intézményes befektetésből a BAMOSZ tagjai által kezelt befektetési alapok összesített nettó eszközértéke 3 763 milliárd forintot, míg a regiszterben szereplő vagyonkezelt vagyon 5 925 milliárd forintot tett ki.

 

A kezelt vagyon legnagyobb hányada (65,9 százalék), 3 904 milliárd forint a pénztárak (elsősorban nyugdíjpénztárak) számára kezelt vagyon. A PSZÁF 2010. szeptember végi adatai alapján a BAMOSZ regiszterben szereplő pénztári vagyonkezelés az összes pénztári vagyon 97 százalékát tette ki.

Az utóbbi években tendenciaszerűen emelkedő részvényarány 2010 elején megállt, a harmadik negyedévben azonban már ismét nőtt a részvényarány, ahogy az utolsó negyedévben is, bár a hazai részvények aránya az utolsó negyedévben csökkent, szemben a negyedévben megugró külföldiekével.

A pénztári portfoliók jelentős részét, 30,6 százalékát befektetési alapokon keresztül fektették be, ennek több mint két-harmada (a pénztári vagyon 21,5 százaléka) BAMOSZ alapokban volt. Eszerint a külföldi befektetések továbbra is jelentős részben a költséghatékonyság és kockázatkezelés szempontjából előnyösebb megoldást kínáló befektetési alapokon keresztül valósulnak meg.

A vagyonkezelés másik nagy területe a biztosítók részére végzett vagyonkezelés, amely az összes kezelt vagyon 27,2 százalékát jelenti. A PSZÁF 2010. szeptember végi adatai alapján a biztosítók vagyonának 68 százalékát kezelték a BAMOSZ regiszterbe adatot szolgáltató vagyonkezelők. A biztosítói vagyon kisebb részét a unit-linked termékek teszik ki - az adatszolgáltatók összesített adatai alapján 669 milliárd forintot -, míg a nagyobb részt az egyéb biztosítói vagyon (például a biztosítási tartalékok) jelenti, amely a negyedév végén 942 milliárd forintot tett ki. A unit-linked termékek vagyonkezelésének több mint 71 százalékát a BAMOSZ regiszterbe adatot szolgáltató vagyonkezelők végezték a PSZÁF adatai szerint.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A unit-linked termékek portfoliószerkezete 2008-ban sokat tolódott a kevésbé kockázatos eszközök irányába, ez a trend 2009-ben megfordult, 2010-ben jellemzően a tőkepiaci trendek hatása mutatkozott, az utolsó negyedévben pedig újra jelentős ugrás történt a kockázatosabb termékek felé. A negyedévben a unit-linked portfoliókban nőtt mind a hazai, mind a külföldi részvények aránya is, együttes arányuk 52 százalékra nőtt. A unit-linked termékek esetében a nagyobb külföldi kitettség miatt a negyedéves piaci teljesítmények nagyobb, 4,6 - 4,9 százalék körüli hozamot eredményezhettek. A vagyon 1,6 százalékos bővülése így azt jelentette, hogy a negyedévben 20-21 milliárd forint körüli tőkekivonás történhetett a unit-linked termékekből.

A biztosítók számára kezelt vagyon (a unit-linked termékeket leszámítva) a negyedév alatt 6,1 százalékkal csökkent, ami a 2,2 százalék körüli veszteség figyelembevételével azt jelenti, hogy a negyedévben a biztosítói kezelt vagyont ismét jelentős tőkekivonás csökkenthette.

A BAMOSZ regiszter jelentés készítése során 8 letétkezelőtől érkeznek adatok, amelyek tartalmazzák a letétkezelők által kezelt vagyon teljes piaci értékét. Az adatot szolgáltató letétkezelők által kezelt teljes vagyon 2010. december 31-i piaci értéke 15 678 milliárd forintot tett ki, ami az előző negyedév véginél 0,9 százalékkal magasabb értéket jelent.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 18. 19:12
Az előző felelős szerkesztő több mint három év után távozott a népszerű YouTube-csatorna stábjának é...
Bankmonitor  |  2024. április 18. 16:39
Az ingyenes készpénzfelvételi lehetőség kiterjesztésre kerül a postára is, ez a javaslat látott napv...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 18. 14:37
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Holdblog  |  2024. április 18. 12:13
A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikvidi...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm