24 °C Budapest

Lassul a tőkekivonás: új hozamvadászok jelentek meg az alappiacokon

2011. február 15. 13:02

Bár a világ jelentős részén, köztünk a mi szűkebb régiónkban is az új év elején kitartott a decemberi pozitív hangulat a tőkepiacokon, így a hazai és a fejlett részvénypiacok mellett a magyar állampapírpiac és a forint is erősödött, a fejlődő piacok januárban gyengélkedni kezdtek. Az intézményi befektetők januárban is aktívabbak voltak, a lakossági visszaváltások pedig jelentősen lecsökkentek - derült ki a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (BAMOSZ) legfrissebb jelentéséből. Az elmúlt hónapban összességében nem egészen négymilliárd forint tőke távozott az alapokból, szemben a decemberi 32 milliárddal.

"A befektetési alapok vagyonának januári növekedése főként egy újabb alapkezelő társaság BAMOSZ-hoz történő csatlakozásának köszönhető, pozitívumként értékelhető ugyanakkor az is, hogy a jelentős decemberi lakossági tőkekivonás az év elején mérséklődött, továbbá a hozamok is növelték némileg az alapok vagyonát" - magyarázza Temmel András, a BAMOSZ főtitkára.


Temmel András

"Az intézményi befektetők esetében a folytatódó tőkebeáramlás mellett továbbra is tapasztalható volt a nyilvános alapokból a dedikált intézményi zártkörű alapok felé történő átcsoportosítás is" - tette hozzá a főtitkár.

A BAMOSZ tagok által kezelt befektetési alapok vagyona a piaci teljesítmény hatására összesen 1,4 milliárd forinttal nőtt januárban, ugyanakkor ezen időszak alatt 3,8 milliárd forintot vontak ki a befektetők. Ezek hatására 0,1%-kal csökkent volna a vagyon, a januárban felvett új tag alapjainak köszönhetően viszont a hónap végén a BAMOSZ tagok 2,4%-os bővülést követően, 466 hazai befektetési alapban összesen 3 855 milliárd forintot kezeltek. Friss tőke érkezett az intézményi befektetők jóvoltából a kockázatosabb (pl. származtatott) alapokba, míg a lakossági befektetők januárban is inkább visszaváltottak.

 

Forrás: BAMOSZ


A nyilvános nyíltvégű értékpapír alapok továbbra is az összvagyon többségét (58,7 százalékát) adják, és az ilyen típusú termékekben kezelt vagyon januárban 2,9 százalékkal nőtt, bár az új tag alapjainak vagyonát kiszűrve 1,4%-kal csökkent. A vizsgált időszakban összesen 30,8 milliárd forintot vontak ki a befektetők az alapokból, a piaci teljesítmények pedig minimális mértékben, összesen 222 millió forinttal csökkentették a befektetések értékét.

A hazai és a fejlett részvénypiacok januárban ismét emelkedtek, míg a fejlődő piacok estek, ami a forint jelentős erősödésével együtt a részvényalapok forintban mért hozamait összességében negatív irányba mozdította. A nyilvános részvényalapokból - elsősorban a folytatódó jelentős intézményi átalakítás miatt - közel 38 milliárd forintot vontak ki a befektetők, míg a piaci teljesítmények összességében 9,2 milliárd forinttal csökkentették a befektetők vagyonát.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A pénzpiaci alapok esetében januárban végre megszűntek az előző év végén tapasztalt nagymértékű visszaváltások, így ezek vagyona 0,8%-kal (az új tag alapjának hatását kiszűrve 0,2%-kal) nőtt. Összesen 1,1 milliárd forint érkezett az alapokba, és több mint kétmilliárd forint hozam is keletkezett rajtuk, ráadásul az új BAMOSZ tag egy alapja is 8,4 milliárd forinttal növelte az alapok vagyonát, így a hónap végén a teljes vagyon 1 384 milliárd forintra nőtt.

Tovább romlott viszont a kép a garantált alapok piacán, miután januárban ismét kevesebb új alap indult, mint ahány lejárt. A vagyon a lejárt alapoknak - és elsősorban egy 7 milliárdos vagyonú lejárt alapnak - köszönhetően januárban ismét 3%-kal csökkent, mivel az alapokból összesen 14,5 milliárd forint távozott, bár a piaci teljesítmények 2,2 milliárd forinttal növelték az alapok vagyonát.

Továbbra is gyarapodik az ingatlanalapok vagyona. Ezek a termékek januárban 1,8 milliárd forint friss tőkét vonzottak, és további 700 millió forint hozamot termeltek.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 26. 08:57
A csatorna szerint egy gyakornok betanítása közben porszem került a gépezetbe, ez volt az oka annak,...
Holdblog  |  2022. május 26. 05:00
Túlnőtte magát a koronavírus-járvány alatti keresletfelfutás idején az Amazon. Az online kiskeresked...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 24. 20:35
Vettem ma Metát (FB) 180 dollárért, már egy ideje kinéztem magamnak. Tartani nem szeretném sokáig, s...
Kiszámoló  |  2022. május 23. 16:01
Nemcsak a tőzsdén alakult ki kisebb pánik az árfolyamok esése miatt, a kriptopénzek rajongói is nehé...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?