Lassul a tőkekivonás: új hozamvadászok jelentek meg az alappiacokon

2011. február 15. 13:02

Bár a világ jelentős részén, köztünk a mi szűkebb régiónkban is az új év elején kitartott a decemberi pozitív hangulat a tőkepiacokon, így a hazai és a fejlett részvénypiacok mellett a magyar állampapírpiac és a forint is erősödött, a fejlődő piacok januárban gyengélkedni kezdtek. Az intézményi befektetők januárban is aktívabbak voltak, a lakossági visszaváltások pedig jelentősen lecsökkentek - derült ki a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (BAMOSZ) legfrissebb jelentéséből. Az elmúlt hónapban összességében nem egészen négymilliárd forint tőke távozott az alapokból, szemben a decemberi 32 milliárddal.

"A befektetési alapok vagyonának januári növekedése főként egy újabb alapkezelő társaság BAMOSZ-hoz történő csatlakozásának köszönhető, pozitívumként értékelhető ugyanakkor az is, hogy a jelentős decemberi lakossági tőkekivonás az év elején mérséklődött, továbbá a hozamok is növelték némileg az alapok vagyonát" - magyarázza Temmel András, a BAMOSZ főtitkára.


Temmel András

"Az intézményi befektetők esetében a folytatódó tőkebeáramlás mellett továbbra is tapasztalható volt a nyilvános alapokból a dedikált intézményi zártkörű alapok felé történő átcsoportosítás is" - tette hozzá a főtitkár.

A BAMOSZ tagok által kezelt befektetési alapok vagyona a piaci teljesítmény hatására összesen 1,4 milliárd forinttal nőtt januárban, ugyanakkor ezen időszak alatt 3,8 milliárd forintot vontak ki a befektetők. Ezek hatására 0,1%-kal csökkent volna a vagyon, a januárban felvett új tag alapjainak köszönhetően viszont a hónap végén a BAMOSZ tagok 2,4%-os bővülést követően, 466 hazai befektetési alapban összesen 3 855 milliárd forintot kezeltek. Friss tőke érkezett az intézményi befektetők jóvoltából a kockázatosabb (pl. származtatott) alapokba, míg a lakossági befektetők januárban is inkább visszaváltottak.

 

Forrás: BAMOSZ


A nyilvános nyíltvégű értékpapír alapok továbbra is az összvagyon többségét (58,7 százalékát) adják, és az ilyen típusú termékekben kezelt vagyon januárban 2,9 százalékkal nőtt, bár az új tag alapjainak vagyonát kiszűrve 1,4%-kal csökkent. A vizsgált időszakban összesen 30,8 milliárd forintot vontak ki a befektetők az alapokból, a piaci teljesítmények pedig minimális mértékben, összesen 222 millió forinttal csökkentették a befektetések értékét.

A hazai és a fejlett részvénypiacok januárban ismét emelkedtek, míg a fejlődő piacok estek, ami a forint jelentős erősödésével együtt a részvényalapok forintban mért hozamait összességében negatív irányba mozdította. A nyilvános részvényalapokból - elsősorban a folytatódó jelentős intézményi átalakítás miatt - közel 38 milliárd forintot vontak ki a befektetők, míg a piaci teljesítmények összességében 9,2 milliárd forinttal csökkentették a befektetők vagyonát.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A pénzpiaci alapok esetében januárban végre megszűntek az előző év végén tapasztalt nagymértékű visszaváltások, így ezek vagyona 0,8%-kal (az új tag alapjának hatását kiszűrve 0,2%-kal) nőtt. Összesen 1,1 milliárd forint érkezett az alapokba, és több mint kétmilliárd forint hozam is keletkezett rajtuk, ráadásul az új BAMOSZ tag egy alapja is 8,4 milliárd forinttal növelte az alapok vagyonát, így a hónap végén a teljes vagyon 1 384 milliárd forintra nőtt.

Tovább romlott viszont a kép a garantált alapok piacán, miután januárban ismét kevesebb új alap indult, mint ahány lejárt. A vagyon a lejárt alapoknak - és elsősorban egy 7 milliárdos vagyonú lejárt alapnak - köszönhetően januárban ismét 3%-kal csökkent, mivel az alapokból összesen 14,5 milliárd forint távozott, bár a piaci teljesítmények 2,2 milliárd forinttal növelték az alapok vagyonát.

Továbbra is gyarapodik az ingatlanalapok vagyona. Ezek a termékek januárban 1,8 milliárd forint friss tőkét vonzottak, és további 700 millió forint hozamot termeltek.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 24. 23:45
Bár a több mint 20 éve működő művészeti adatbázis és hírportál csapata Facebook-posztban búcsúzott e...
Kiszámoló  |  2024. április 24. 18:32
A friss Magyar Közlönyben jelent meg a kormányrendelet, ami megváltoztatja az eddigi jótállási előír...
Holdblog  |  2024. április 24. 15:40
Minden múltból nézve egy csoda az EU-tagság és a közös piac. Ahogy Vakmajom írja: Mennyi fantasztiku...
Bankmonitor  |  2024. április 24. 11:33
Várhatóan 2024 júniusában indul az új otthonfelújítási program. A támogatásból az 1990 előtt épült c...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem