30 °C Budapest

Visszaváltások! 15,6 milliárd távozott a pénzpiaci alapokból

2011. január 17. 15:02

Az év második felében gyorsan változott a hangulat a tőkepiacokon, így decemberben ismét pozitív események váltották a novemberi pesszimizmust. Ennek megfelelően az intézményi befektetők decemberben ismét aktívabbak voltak, az év közepén tapasztalt lakossági tőkebeáramlás október óta tapasztalt elmaradása után viszont a lakosság jelentős visszaváltásba kezdett - derült ki a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (BAMOSZ) legfrissebb jelentéséből.

"A befektetési alapok vagyonát tovább növelték a hozamok, illetve a megújuló kereslet az intézmények oldaláról, az év végére azonban a lakosság inkább visszaváltott.


Temmel András

Ez nem meglepő, hiszen a korábbi években is tapasztalható volt, hogy év végére a lakossági befektetések elmaradnak az év közbeni szintektől, illetve a háztartások a fogyasztásukat finanszírozzák a megtakarításaikból" - magyarázza Temmel András, a BAMOSZ főtitkára. "Az intézményi befektetők esetében az ismét jelentkező tőkebeáramlás mellett tapasztalható volt a nyilvános alapokból a dedikált intézményi zártkörű alapok felé való átcsoportosítás is" - tette hozzá a főtitkár.

A BAMOSZ tagok által kezelt befektetési alapok vagyona a piaci teljesítmény hatására összesen 45,8 milliárd forinttal nőtt decemberben, a hónapban ugyanakkor közel 32 milliárd forintot vontak ki a befektetők az alapokból. A decemberi 0,4%-os bővülést követően, a hónap végén a BAMOSZ tagok 452 hazai befektetési alapban összesen 3 763 milliárd forintot kezeltek.

 

Forrás: BAMOSZ


A részvénypiacok decemberben ismét emelkedtek, ami a részvényalapok hozamaiban is megjelent, ám a képet torzítja egy jelentősebb intézményi átrendezés a nyilvános alapokból a zártkörű alapok felé. A nyilvános részvényalapokból több mint 35 milliárd forintot vontak ki a befektetők, a piaci teljesítmények viszont összességében 13,6 milliárd forinttal növelték a befektetők vagyonát, decemberben így a vagyon 5,5%-kal csökkent. A részvényalapok száma két új alap indulásával 71-re nőtt, az alapok vagyona a hónap végén 373 milliárd forintot tett ki.

Ismét romlott a kép a garantált alapok piacán is, miután kevesebb új alap indult decemberben, mint ahány lejárt. A vagyon a lejárt alapoknak - és elsősorban egy 15 milliárdos vagyonú lejárt alapnak - köszönhetően decemberben három százalékkal csökkent, mivel az alapokból összesen mintegy 16 milliárd forint távozott, bár a piaci teljesítmények 3 milliárd forinttal növelték az alapok vagyonát.

Továbbra is gyarapodik az ingatlanalapok vagyona. Ezek a termékek decemberben 1,2 milliárd forint friss tőkét vonzottak, és további 570 millió forint hozamot termeltek. A 22 ingatlanalap vagyona összességében 0,4 százalékkal nőtt, így az a hónap végén 425 milliárd forint volt, amely az alapok összvagyonának 11,3 százaléka.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A kötvényalapok száma egy új alap indulásával 29-re nőtt, az alapok vagyona azonban 1,7 százalékkal csökkent, aminek fő oka az év elején még sikerterméknek számító rövid kötvényalapok esetében folytatódó tőkekivonás volt. A kötvényalapokból összesen 7,7 milliárd forint tőkét vontak ki, de mintegy 2,7 milliárd forint hozamot értek el.

Forrás: BAMOSZ


A pénzpiaci alapok vagyona decemberben - a folytatódó nagymértékű visszaváltások következtében - egy százalékkal csökkent. Összesen 15,6 milliárd forint távozott az alapokból, bár 1,2 milliárd forint hozam keletkezett rajtuk, így a hónap végén a teljes vagyon 1 372 milliárd forintra csökkent.

A 45 zártkörű értékpapíralap vagyona a hónapban 11,1 százalékkal nőtt. Az alapokba decemberben több mint 42 milliárd forint érkezett, elsősorban a részvényalapokba, és nem kis részben a nyilvános részvényalapoknál jelzett átstrukturálás következtében. A piaci teljesítmények, elsősorban a részvényalapoké pedig további 20,8 milliárd forinttal növelte a vagyont.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. június 25. 12:12
Pénznyomtató jegybankok, infláció, kétségbeesett jegybankok… ez az elmúlt 12 év ciklusa (is) e...
MEDIA1  |  2022. június 25. 08:54
Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere szerint a sajtószabadság kerületi elesését jelentené, h...
KonyhaKontrolling  |  2022. június 24. 07:10
A kriptopiac jelenlegi teljesítménye miatt a bejegyzés nem érkezik jó időben, de most jutottam oda,...
Bankmonitor  |  2022. június 23. 15:45
A fogyasztói szokásaink természetszerűleg alakulnak a megváltozott gazdasági környezethez. A 2022-es...
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 25. szombat
Vilmos
25. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?