22 °C Budapest

Visszaváltások! 15,6 milliárd távozott a pénzpiaci alapokból

2011. január 17. 15:02

Az év második felében gyorsan változott a hangulat a tőkepiacokon, így decemberben ismét pozitív események váltották a novemberi pesszimizmust. Ennek megfelelően az intézményi befektetők decemberben ismét aktívabbak voltak, az év közepén tapasztalt lakossági tőkebeáramlás október óta tapasztalt elmaradása után viszont a lakosság jelentős visszaváltásba kezdett - derült ki a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (BAMOSZ) legfrissebb jelentéséből.

"A befektetési alapok vagyonát tovább növelték a hozamok, illetve a megújuló kereslet az intézmények oldaláról, az év végére azonban a lakosság inkább visszaváltott.


Temmel András

Ez nem meglepő, hiszen a korábbi években is tapasztalható volt, hogy év végére a lakossági befektetések elmaradnak az év közbeni szintektől, illetve a háztartások a fogyasztásukat finanszírozzák a megtakarításaikból" - magyarázza Temmel András, a BAMOSZ főtitkára. "Az intézményi befektetők esetében az ismét jelentkező tőkebeáramlás mellett tapasztalható volt a nyilvános alapokból a dedikált intézményi zártkörű alapok felé való átcsoportosítás is" - tette hozzá a főtitkár.

A BAMOSZ tagok által kezelt befektetési alapok vagyona a piaci teljesítmény hatására összesen 45,8 milliárd forinttal nőtt decemberben, a hónapban ugyanakkor közel 32 milliárd forintot vontak ki a befektetők az alapokból. A decemberi 0,4%-os bővülést követően, a hónap végén a BAMOSZ tagok 452 hazai befektetési alapban összesen 3 763 milliárd forintot kezeltek.

 

Forrás: BAMOSZ


A részvénypiacok decemberben ismét emelkedtek, ami a részvényalapok hozamaiban is megjelent, ám a képet torzítja egy jelentősebb intézményi átrendezés a nyilvános alapokból a zártkörű alapok felé. A nyilvános részvényalapokból több mint 35 milliárd forintot vontak ki a befektetők, a piaci teljesítmények viszont összességében 13,6 milliárd forinttal növelték a befektetők vagyonát, decemberben így a vagyon 5,5%-kal csökkent. A részvényalapok száma két új alap indulásával 71-re nőtt, az alapok vagyona a hónap végén 373 milliárd forintot tett ki.

Ismét romlott a kép a garantált alapok piacán is, miután kevesebb új alap indult decemberben, mint ahány lejárt. A vagyon a lejárt alapoknak - és elsősorban egy 15 milliárdos vagyonú lejárt alapnak - köszönhetően decemberben három százalékkal csökkent, mivel az alapokból összesen mintegy 16 milliárd forint távozott, bár a piaci teljesítmények 3 milliárd forinttal növelték az alapok vagyonát.

Továbbra is gyarapodik az ingatlanalapok vagyona. Ezek a termékek decemberben 1,2 milliárd forint friss tőkét vonzottak, és további 570 millió forint hozamot termeltek. A 22 ingatlanalap vagyona összességében 0,4 százalékkal nőtt, így az a hónap végén 425 milliárd forint volt, amely az alapok összvagyonának 11,3 százaléka.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A kötvényalapok száma egy új alap indulásával 29-re nőtt, az alapok vagyona azonban 1,7 százalékkal csökkent, aminek fő oka az év elején még sikerterméknek számító rövid kötvényalapok esetében folytatódó tőkekivonás volt. A kötvényalapokból összesen 7,7 milliárd forint tőkét vontak ki, de mintegy 2,7 milliárd forint hozamot értek el.

Forrás: BAMOSZ


A pénzpiaci alapok vagyona decemberben - a folytatódó nagymértékű visszaváltások következtében - egy százalékkal csökkent. Összesen 15,6 milliárd forint távozott az alapokból, bár 1,2 milliárd forint hozam keletkezett rajtuk, így a hónap végén a teljes vagyon 1 372 milliárd forintra csökkent.

A 45 zártkörű értékpapíralap vagyona a hónapban 11,1 százalékkal nőtt. Az alapokba decemberben több mint 42 milliárd forint érkezett, elsősorban a részvényalapokba, és nem kis részben a nyilvános részvényalapoknál jelzett átstrukturálás következtében. A piaci teljesítmények, elsősorban a részvényalapoké pedig további 20,8 milliárd forinttal növelte a vagyont.

 

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 16. szerda
Jusztin
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?