23 °C Budapest

Ellenőrizd a készpénzed! Megint tízezreseket hamisítottak

2011. január 25. 19:02

Az elmúlt hónapokban a szolnoki kapitányság illetékességi területén több hamis gyanús tízezer forintos bankjegy került forgalomba.

A rendőrök nagy erőkkel kezdték meg a nyomozást, melynek eredményeként a tegnapi napon két férfit fogtak el, majd állítottak elő a rendőrségre. A Szolnok Városi Rendőrkapitányság Gazdaságvédelmi Osztálya pénzhamisítás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított eljárást a két tiszaföldvári férfi ellen.

Kiderült: ez a leghamisítottabb bankjegy Magyarországon

A nyomozók a két gyanúsított lakásán végrehajtott házkutatás során lefoglalták a pénzhamisításhoz használt eszközöket, valamint hamis gyanús, fénymásolt bankjegyeket. A nyomozást szakértők bevonásával folytatják, további elkövetőket és sértetteket keresnek.

A pénzhamisítók egyike már többször került összeütközésbe a törvénnyel, míg a másik büntetlen előéletű. A gyanúsítottakat őrizetbe vette a rendőrség és kezdeményezték előzetes letartóztatásukat.

A tízezer forintos bankjegy biztonsági elemei

Illeszkedőjel: a bankjegy elő- és hátoldalára nyomtatott ábratöredékek, amelyek átnézetben H betűvé egészítik ki egymást.

A 2008 szeptemberétől kibocsátott bankjegyeken a vízjelmező és a szövegtükör alapnyomatában, a hátoldalon a vízjelmezőben és a képnyomat feletti alapnyomatban 1 mm átmérőjű sárga színű körök találhatók. A bankjegyet fény felé tartva, bal oldalon a nyomtatott arckép tükörképével egyező árnyalatos vízjelkép látható.

Az alatta két betűből és hét számjegyből álló vízszintes, valamint a bankjegy jobb szélén a függőleges sorszám vörös színű. A vízszintes sorszám UV-A és UV-C fényben narancsvörös színben fluoreszkál. A függőleges sorszám UV-C fényben fluoreszkál, vörös színben.

Rejtett kép: a bankjegyet közel szemmagasságba tartva, síkban elforgatva az MNB felirat jelenik meg. A rajzolat metszet-mélynyomtatással készül, kézzel is tapintható.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A papírban lévő biztonsági szál fény felé tartva mindkét oldalról ellenőrizhető. Felületén apró betűkkel nyomtatva a Magyar Nemzeti Bank felirat olvasható.

Mikroírás: a bankjegy előoldalát nagyítóval vizsgálva a Tízezer forint felirat látható. A bankjegy hátoldalán a vízjel fölött és alatt mikroírással nyomtatva a Magyar Nemzeti Bank felirat olvasható.

A papír anyagában UV-fényben kék, vörös és zöld színben fluoreszkáló jelzőrostok találhatók.

A csökkent látóképességűeket segítő azonosítójel.

Hologram hatású fémcsík, amelynek felületén az MNB felirat és a Magyar Köztársaság címere látható. A csík bal oldalán a 10000 értékjelzés olvasható.

A tízezer forintos bankjegyen 1998. évtől alkalmazott biztonsági elem: a vízjelmezőt UV-A, illetve UV-C fénnyel megvilágítva, az esztergomi bazilika kupolájának keretbe foglalt képe jelenik meg, amely világoszöld vagy vörös színben fluoreszkál.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 17. 14:37
Hamarosan folytatódhat Charlie Brooker népszerű sorozata.
Bankmonitor  |  2022. május 17. 14:17
Egyre szűkül azon bankok listája, amelyek átvehetik a Sberbank hiteleit. Valószínűleg az érintetteke...
Kiszámoló  |  2022. május 17. 12:43
A múltkori Wise fiaskó után kerestem valami számlacsomagot, ahonnan olcsón/ingyen tudok utalni, a vé...
MNB Intézet  |  2022. május 17. 10:15
Fizetnénk-e azért, hogy szén-dioxid-kibocsátásunk káros hatásait ellensúlyozzuk? Egy kutatás szerint...
Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?