15 °C Budapest

Ellenőrizd a készpénzed! Megint tízezreseket hamisítottak

2011. január 25. 19:02

Az elmúlt hónapokban a szolnoki kapitányság illetékességi területén több hamis gyanús tízezer forintos bankjegy került forgalomba.

A rendőrök nagy erőkkel kezdték meg a nyomozást, melynek eredményeként a tegnapi napon két férfit fogtak el, majd állítottak elő a rendőrségre. A Szolnok Városi Rendőrkapitányság Gazdaságvédelmi Osztálya pénzhamisítás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított eljárást a két tiszaföldvári férfi ellen.

Kiderült: ez a leghamisítottabb bankjegy Magyarországon

A nyomozók a két gyanúsított lakásán végrehajtott házkutatás során lefoglalták a pénzhamisításhoz használt eszközöket, valamint hamis gyanús, fénymásolt bankjegyeket. A nyomozást szakértők bevonásával folytatják, további elkövetőket és sértetteket keresnek.

A pénzhamisítók egyike már többször került összeütközésbe a törvénnyel, míg a másik büntetlen előéletű. A gyanúsítottakat őrizetbe vette a rendőrség és kezdeményezték előzetes letartóztatásukat.

A tízezer forintos bankjegy biztonsági elemei

Illeszkedőjel: a bankjegy elő- és hátoldalára nyomtatott ábratöredékek, amelyek átnézetben H betűvé egészítik ki egymást.

A 2008 szeptemberétől kibocsátott bankjegyeken a vízjelmező és a szövegtükör alapnyomatában, a hátoldalon a vízjelmezőben és a képnyomat feletti alapnyomatban 1 mm átmérőjű sárga színű körök találhatók. A bankjegyet fény felé tartva, bal oldalon a nyomtatott arckép tükörképével egyező árnyalatos vízjelkép látható.

Az alatta két betűből és hét számjegyből álló vízszintes, valamint a bankjegy jobb szélén a függőleges sorszám vörös színű. A vízszintes sorszám UV-A és UV-C fényben narancsvörös színben fluoreszkál. A függőleges sorszám UV-C fényben fluoreszkál, vörös színben.

Rejtett kép: a bankjegyet közel szemmagasságba tartva, síkban elforgatva az MNB felirat jelenik meg. A rajzolat metszet-mélynyomtatással készül, kézzel is tapintható.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A papírban lévő biztonsági szál fény felé tartva mindkét oldalról ellenőrizhető. Felületén apró betűkkel nyomtatva a Magyar Nemzeti Bank felirat olvasható.

Mikroírás: a bankjegy előoldalát nagyítóval vizsgálva a Tízezer forint felirat látható. A bankjegy hátoldalán a vízjel fölött és alatt mikroírással nyomtatva a Magyar Nemzeti Bank felirat olvasható.

A papír anyagában UV-fényben kék, vörös és zöld színben fluoreszkáló jelzőrostok találhatók.

A csökkent látóképességűeket segítő azonosítójel.

Hologram hatású fémcsík, amelynek felületén az MNB felirat és a Magyar Köztársaság címere látható. A csík bal oldalán a 10000 értékjelzés olvasható.

A tízezer forintos bankjegyen 1998. évtől alkalmazott biztonsági elem: a vízjelmezőt UV-A, illetve UV-C fénnyel megvilágítva, az esztergomi bazilika kupolájának keretbe foglalt képe jelenik meg, amely világoszöld vagy vörös színben fluoreszkál.

 

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?