16 °C Budapest

Ezért csúszik idén a Torkos Csütörtök

2011. január 25. 05:22

A Magyar Turizmus Zrt. 2011-ben is meghirdeti a Torkos Csütörtök akciót. Ezúttal azonban nem februárban, hanem március elején ehetünk féláron.

A szokásos februári dátummal ellentétben idén március elején kerül megrendezésre a Torkos Csütörtök akció, melynek keretében a részt vevő éttermek 50%-ot elengednek a számla végösszegéből. Mint azt az esemény hivatalos honlapján is írják, az éttermek regisztrációja hamarosan elérhetővé válik.

Ezért csúszik

A magyar néphagyomány és szokásrend egyik kiemelt jelentőségű időszaka a Farsang. Ez a Húsvétot megelőző, Vízkereszttől Hamvazó Szerdáig tartó, váltakozó hosszúságú időszak számos érdekes, már-már elfeledett népszokásnak ad teret. Ilyen például a Farsang elejét jelző "regélő hétfő" vagy a "farsang farkát" jelölő három jeles nap, a Húshagyó Kedd, a Hamvazó Szerda és a Torkos Csütörtök.

Torkos Csütörtökön - annak ellenére, hogy a húsvéti 40 napos böjt kezdetét jelentő Hamvazó Szerdát követően ünnepeljük - ismét szabad volt húst fogyasztani, sőt bizonyos területeken a csütörtöki torkoskodás "kötelező" volt, már csak a farsangi maradékok elfogyasztása céljából is.

Míg 2010-ben Hamvazószerda február 17-ére esett, addig idén ugyanez a nap közel egy hónappal később, március 9-én lesz. Ebből következően a következő nap, Torkos Csütörtök a tavalyi február 18-as dátummal szemben idén "csak" március 10-ére esik.

Tavaly nagy siker volt

A hivatalos statisztikák szerint 2010-ben is nagy sikert aratott a Torkos Csütörtök akció: tavaly több mint 230 ezer vendég torkoskodott a minden korábbi rekordot megdöntő, 1300-nál is több hazai étteremben. Az étteremtulajdonosok többsége kedvező forgalmi adatokról és a vendégek pozitív visszajelzéseiről számolt be.

A szervező Magyar Turizmus Zrt. tájékoztatása szerint az akció értékelését a csatlakozott éttermek körében lebonyolított online kérdőíves felmérés segítségével végezték. Válaszadással az összes étterem több mint harmada, 452 vendéglátóhely segítette a szervezők munkáját. A csatlakozott szolgáltatóktól érkezett visszajelzések alapján elmondható, hogy az akció nem csupán a vendégek körében egyre népszerűbb, de az étteremtulajdonosok is fontosnak tartják az akció promóciós értékét.

100-ból 73 részt vevő étterem vidéki volt

A válaszadó éttermek valamivel több mint egynegyede Budapesten, 54,1%-a vidéki városokban, 18,5%-uk pedig egyéb településen várta a vendégeket (1. ábra). 2010-ben az éttermek negyede első ízben csatlakozott az akcióhoz. A felmérésben részt vevő, korábban csatlakozott éttermek közül 2006-ban 22,6% volt már részese az akciónak, 2007-ben 38,9%, 2008-ban 69,3%, 2009-ben pedig 93,0% kapcsolódott a Torkos Csütörtök akcióhoz. 

 

Az akcióban részt vevő éttermek megoszlása a település típusa szerint(Forrás: MT Zrt.)

 

Átlagosan 178 torkoskodót fogadtak az éttermek, tízből kilencen előzetesen bejelentkeztek

A korábbi évek sikereit és a széleskörű promóció eredményeit jelzi, hogy a vendégek többsége - 2010-ben 85,1%-a - az étterembe érkezéskor már tudott az akcióról. Egy válaszadó étterem átlagosan 178 főt látott vendégül Torkos Csütörtökön, becslésünk szerint 2010. február 18-án összesen körülbelül 230 ezren torkoskodtak. Az éttermek munkáját is könnyíti, hogy a vendégek csaknem kilenctizede előzetesen asztalt is foglalt.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Jóval kedvezőbb forgalom és bevételek

Az étteremtulajdonosok többsége kedvező forgalmi adatokról és a vendégek pozitív visszajelzéseiről számolt be. A korábbi évekhez hasonlóan, minden 100 étteremből 81 jóval kedvezőbb, további 15 kedvezőbb vendégforgalomról adott számot, mint ahogy ez egy - átlagos - februári napon várható. A realizált bevételek tekintetében - a nyújtott kedvezmények ellenére is - pozitívan nyilatkoztak: az éttermek 47,4%-a számára a bevételek jóval kedvezőbben, további 40,8%-a számára kedvezőbben alakultak 2010. február 18-án, mint általában egy februári hétköznapon. Teltház miatt az éttermek 67,3%-ának kellett visszautasítania vendégeket Torkos Csütörtökön.

 

Az akcióban részt vevő éttermek vendégforgalmának és bevételeinek alakulása(Forrás: MT Zrt.)

 


Az akció az étterembe nem járókat is megmozgatta

Az éttermek által tolmácsolt fogyasztói visszajelzések döntően pozitívak voltak. A vendégek jó kezdeményezésnek tartják a Torkos Csütörtököt, és - bár ez egy naphoz kötődik - szívesen vennének igénybe hasonló kedvezményeket az év más napjain is. Az ételek és italok mellett általában a kiszolgálással is elégedettek voltak a vendégek. Néhányan ugyancsak jó ötletnek tartották, hogy számos étterem meghosszabbította az akciót péntekre, illetve az egész hétvégére. A pozitívumok között említették, hogy mind az ételek minőségével, mind a vendéglátással, vagyis a kiszolgálással maximálisan meg voltak elégedve. A vendégek zöme elégedetten távozott az éttermekből, és többen jelezték, hogy vissza fognak térni a meglátogatott helyre más alkalmakkor is, sőt már helyben is történtek későbbi időpontokra foglalások. Sokan adtak hangot annak az igénynek, amely szerint gyakrabban, egy évben többször is kellene ilyen jellegű eseményt, akciót rendezni.

A felmérésből az is kiderült, hogy több helyen némi fennakadást okozott a vártnál nagyobb forgalom, egyes teltházas éttermekben sokat kellett várni az ételekre, a csúszások miatt voltak türelmetlen, elégedetlen vendégek, a várakozási idő hosszabb volt, mint általában. Néhányan kifogásolták, hogy vannak éttermek, amelyek nem tartják be az akció szabályait, nem, vagy csak részben adják meg a kedvezményeket, más étlappal dolgoznak. Két esetben említették, hogy a vendégek nem tudtak róla, hogy asztalt kell foglalni.

A legtöbb étterem bővülő vendégkörre számít

A tekintetben széles skálán mozognak a vélemények, hogy milyen arányban lesznek a jövőben visszatérő, netalán törzsvendégei egy-egy étteremnek a "torkoskodók". Miközben az akció az étterembe nem járó célcsoportokat is megmozgatja, illetve - más alkalmakkor nem fogyasztott - ételkülönlegességek kipróbálására ösztönzi, számos étterem jelezte, hogy sok visszatérő vendégre számít a Torkos Csütörtököt követően is. A Torkos Csütörtök akcióban részt vevő éttermek több mint harmada számít a forgalom növekedésére az akció következtében, és több mint kétharmaduk, a válaszadók 68,6%-a gondolja úgy, hogy az akcióban részt vevő vendégek hosszabb távon, a későbbiekben is betérnek majd hozzájuk, tehát bővül a vendégkörük az akció által.

 

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm