13 °C Budapest

Ennyit kaphatsz euródért! Tizenkét magyar bank összevetése

2010. november 8. 04:55

A Pénzcentrum.hu a magyarországi pénzintézetek euró deviza lekötési lehetőségeit szedte egy csokorba annak érdekében, hogy segítsünk a deviza megtakarítással rendelkező olvasóinknak a legjobb lehetőség kiválasztásában. Az összeállításnak köszönhetően a hosszabb és a rövidebb időtávban gondolkodó ügyfelek is találhatnak nekik tetsző ajánlatot.

A legutóbbi euró betét körképünkhöz képest az elmúlt három hónapban elég vegyes képet láthattunk. Vannak pénzintézetek ahol csökkentek, máshol nőttek az euró betétre kínált kamatok és a betétfajták száma is változott. Sok esetben csak friss betétekre jár kiemelt kamat, és egyes bankok a pénzintézetnél vezetett számlára érkező rendszeres jövedelmet is elvárják a biztonságos extra hozamért cserébe. 

A piacon elérhető legmagasabb kamatot 3,79%-os EBKM-mel a Sopron Bank adja 12 havi lekötésre, de a pénzintézet különböző feltételekhez köti az akciós kamatot. Az EURO FLEXI PLUSZ BETÉT leköthető minimum összege 300 euró és a magas kamatért cserébe a Sopron Bankot kell megtennünk elsődleges számlavezető bankunkká is.


Forrás: Pénzcentrum.hu-gyűjtés, *EBKM

A CIB-nél a lekötött összeg nagyságától függetlenül kaphatunk 3 százalék feletti kamatokat 6 és 12 hónapos időtávra. A pénzintézet az akciós ajánlatokon túl klasszikus, kombinált és interneten megkötött takarékossági programot is kínál, viszont ezeket alacsonyabb hozamok mellett.

Az FHB novemberben akciókkal várja ügyfeleit. Három hónapig a deviza számlavezetés díjmentes, illetve a lekötni kívánt összeget FHB forint bankszámláról kedvezményes árfolyamon lehet euróra váltani. 2000 euró lekötése esetén viszonylag magas 3,25%-os hozamot kaphatunk hat és tizenkét hónapra egyaránt. Ugyanekkora nyereséget írnak jóvá a hűséges ügyfeleknek is, akik a betét idejének lejárta után meghosszabbítják azt.

Az Allianz Bank novemberben akciós kamatokat és számlavezetési kedvezményeket kínál. 3 hónapig deviza számlavezetési díjmentességet élvezhetünk, illetve többféle futamidejű és feltételrendszerű betét között válogathatunk. Legnagyobb kamatot (3,25%-ot) az Allianz Euró 2000+ betéttel érhetjük el, aminek feltétele 2000 euró lekötése hat vagy tizenkét hónapra.

Az UniCredit Bank kettő, hat és huszonnégy hónapos akciós lekötéseket is hirdet. A minimum összeg 1000 euró. A legmagasabb kamatot (3,25%) a leghosszabb időtávra könyvelhetjük el.

Az MKB-nál az akciós kamat a minimum 200 euró vagy e feletti, 3 vagy 6 hónapos futamidejű, standard lakossági euró lekötött betétre érvényes. Ügyfelenként összesen 50 millió forint értékű megtakarítás helyezhető el egyidőben 2,96%-os akciós kamat mellett. Azonban a banknak vannak ennél magasabb hozamot ígérő konstrukciói is, viszont ezeket már euró kötvényekkel kell együtt kombinálni.

Az OTP-nél a Fokozódó 3x2 hónapos betétnek köszönhetően már rövid távon kedvező kamatot kaphatunk. Az 5-6. hónapban az elérhető kamat évi 3,50% (EBKM évi: 2,53%) 3 000 EUR és e feletti összeg esetén.

K&H Bank esetén a leköthető minimális összeg 500 euró. A K&H üdvözlet deviza betétben kizárólag új betéti összeg helyezhető el. Ezek azok a pénzek, amelyek eddig semmilyen formában nem szerepeltek a banknál korábban, tehát mindenképpen bankon kívüli forrásból kell származnia.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az Erste-nél többféle euróbetét közül választhatunk. Különleges az Euró Aktív Betét, amelyet három, hat vagy tizenkét hónapra köthetünk. Ez egy ismétlődő, tőkésedő betét, amelynél az elérhető kamat mértéke attól függ, hogy milyen aktívan használjuk forint bankszámláinkat és bankkártyáinkat.

A Raiffeisen Bank háromféle akciós euró betéttel jelent meg a piacon. Van a 6 hónapos lekötött és az internetes betétlekötési (12 hónapos Raiffeisen DirektNet) betét. Az utóbbi kizárólag a Raiffeisen DirektNet internetes banki szolgáltatásunkon keresztül érhető el és nagyobb hozamokat ígér, mint a bankfiókban kötött betétek. Valamint idén elindította a pénzintézet a 2,5 százalékos kamatot ígérő opcióját, amit a bankon kívülről jövő, új források után kaphatunk.

A Budapest Bank viszonylag nagy összeg esetén, 200 000 eurónál (54 millió forintnál) ad 2 százalék kamatot. Minél kevesebb eurót szeretnénk lekötni a kamat annál jobban mérséklődik. A minimum 500 eurónál 1,2 százalékos hozamot realizálhatunk.

A Citibank esetében 1,50%-os kamat érhető el, minimum 2500 eurós befektetés mellett. A hozam feltétele, hogy a lekötés növekedést eredményezzen az előző havi átlagegyenlegünkhöz képest, tehát a forrásnak itt is bankon kívülről kell származnia.

Az euró árfolyamának változása hatással lehet befektetésünk értékére is. Megkérdeztük a Portfolio.hu elemzőjét, Weinhardt Attilát, mi történt az elmúlt három hónapban és mi várható az előttünk álló időszakban:

EUR-HUF árfolyam

"Több heti ellenmondásos kommunikáció után a kormány szeptember elején elkötelezte magát a 2011-es 3% alatti GDP-arányos államháztartási hiánycél mellett, amely jelzés az euróval szemben trendszerű forinterősödést okozott. A forint így a 290-es szint közeléből átmenetileg a 270 alatti szintig tudott felkapaszkodni. Októberben a nagy forinterősödés mérsékelt korrekcióját láthattuk. A jelenleg már ismert 2011-es költségvetési terv, illetve a kormányzati lépések kedvező külpiaci hangulata mellett a következő hetek újra 270 alatti euróárfolyamot hozhatnak" - mondta az elemző.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 13:12
Az uniós értékek magyarországi érvényesüléséről szóló új EP-állásfoglalás számos aggodalmat fogalmaz...
Bankmonitor  |  2024. április 25. 12:53
A közkedvelt lakástakarék-pénztárak tavaly új erőre kaptak, jelenleg már 3 szolgáltató is verseng eg...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm