23 °C Budapest

Így lehetsz Te is luxusnyugdíjas

2010. október 6. 05:22

Hihetetlen történetről számolt be a napokban a brit sajtó. Egy nemrég elhunyt, 83 éves egykori postás mesés vagyont, 1,4 millió fontot (439 millió forint) hagyott egy állatmenhelyre. A férfi (és két éve elhunyt felesége) a hatalmas összeget egy élet munkájával spórolta össze, méghozzá úgy, hogy alig költött valamire. Kis odafigyeléssel mi is hatékonyan takarékoskodhatunk nyugdíjas éveinkre.

Talán a világ legspórolósabb embereinek is tekinthetjük a Hardy-házaspárt. A nemrég elhunyt Gordon Hardy után ugyanis 1,4 millió fontos vagyont maradt hátra, és mivel felesége már korábban meghalt, gyermekeik pedig nem születtek, a mesés összegen három állatmenhely osztozik majd - ez volt ugyanis a férfi utolsó kívánsága. Hardy élete utolsó két évét egy állami idős otthonban töltötte, s mikor halála után ügyvédje bement, hogy összeszedje a holmiját, kiderül, hogy gyakorlatilag a rajta lévő öltöny volt minden ruhája.

 

Gordon Hardy és felesége 1954-ben


Gordon Hardy sosem volt vállalkozó, postamesterként dolgozott a feleségével együtt - mondta a brit Daily Mailnek az idős pár ügyvédje. Pár éve eladták tengerparti bungalójukat, és egy önkormányzati lakásba költöztek. "Mikor két éve az asszony meghalt, Hardy eljött hozzám, és átadott pár kézzel írott elszámolási papírt. Azt mondta, a felesége vezette a könyvelést, ő csak a spóroláshoz ért, így a dolgot a továbbiakban rám bízza. Ő mindössze havi húsz fontot (6200 forint) kér a személyes kiadásaira" - nyilatkozta a jogász.

 

A nyugdíjas postás időskorában


Mikor az ügyvéd átnézte a papírokat, és rádöbbent, hogy 400 millió forintos vagyonról van szó értékpapírokban és bankbetétekben, kis híján elájult. De nem volt tévedés, a pár, akik több, mint hatvan évet töltöttek együtt, szinte semmire nem költöttek közös életük során. A fegyelmezett spórolás mellett néhány kisebb, ám annál sikeresebb befektetés is gyarapította a vagyont, nem beszélve a jelentős kamatokról, amik az évtizedek alatt megspórolt összegre rárakódott. A feleségével sem utaztak, egyedül pedig már nem volt kedve hozzá. Mivel gyermekük nem született, ezért döntött úgy, hogy a hatalmas összeget három menhelyre hagyja.

Te is spórolhatsz nyugdíjas éveidre!

A folyamatosan változó szabályok miatt nagyon nehéz előre látni, hogy a levont forintokért cserébe 10-20-30 év múlva mennyi nyugdíjat fogunk kapni. Az állami, a magán és az önkéntes nyugdíjpénztárak együttes használatával azonban sokkal nagyobb biztonsággal készülhetünk fel nyugdíjas éveinkre.

A magánnyugdíjpénztár a nyugdíjrendszer második pillére (az első az állami társadalombiztosítás). A tagdíj mértéke a tag bruttó jövedelmének 8%-a (10%-ig kiegészíthető), melyet a munkáltató von le és fizet be. A magánnyugdíjpénztári tagok egyéni számlájáról - akárcsak az állami nyugdíj esetén - a nyugdíjkorhatár elérésekor, ill. a nyugdíjjogosultság megállapítása után fizethető nyugdíjszolgáltatás.

Magánnyugdíjpénztárba kötelező belépniük a pályakezdőknek (35. életévüket még be nem töltött első járulékköteles jogviszonyt létesítők), magánnyugdíjpénztári taggá válhatnak továbbá saját döntésük alapján azok a 30 év alatti személyek, akik korábban már munkába álltak, de nem választottak magánnyugdíjpénztárat, és ezáltal kizárólag az állami rendszerben maradtak; illetve azon 35. életévüket betöltött személyek, akik első járulékköteles jogviszonyt létesítenek. Ezek a belépési szabályok vonatkoznak a magyar, illetve az EU (EGT) tagállamok polgáraira. Más államok polgárai önkéntes döntésük alapján léphetnek be, amennyiben hazánkban járulékköteles jövedelemmel rendelkeznek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az önkéntes nyugdíjpénztár a nyugdíjrendszer harmadik pillére. Az önkéntes nyugdíjpénztárba saját elhatározásából bármely 16 évesnél idősebb személy beléphet, és ott egyéni számlájára saját jövedelméből tagdíjat fizetve takarékoskodhat nyugdíjas kori megélhetése érdekében. A tagság nem kötelező. A tagdíj mértékét a tag önmaga határozhatja meg, az adott pénztári minimumtagdíj mértékét figyelembe véve. Az önkéntes pénztárban az egyéni befizetések 30%-át az állam a tag adóbevallásban tett nyilatkozata alapján adó-visszatérítésként a tag számlájára utalja (természetesen csak a befizetett adó erejéig). Az adó-visszatérítés maximális mértéke az adóévben 100 ezer forint (annál a magánszemélynél, aki 2020. január 1. előtt tölti be a jogszabályok alapján reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt, 130 ezer forint).

 


NYERJ egy TV-t!!!

Ha az alábbi kérdésre helyesen válaszolsz és regisztrálsz játékunkra, nyerhetsz egy hűtőmágnest vagy a 4db LG Blu-ray lejátszó egyikét, illetve fődíjként egy LG márkájú LH5020 FULL HD LCD televíziót!


Mi a különbség az önkéntes nyugdíjpénztárak és a magánnyugdíjpénztárak között?

a) az önkéntes nyugdíjpénztártagság kötelező, a magánnyugdíjpénztártagság választható
b) a magánnyugdíjpénztártagság kötelező, az önkéntes nyugdíjpénztártagság választható
c) a magánnyugdíjpénztárba a munkáltató cég utalja a munkavállaló járulékát, az önkéntes nyugdíjpénztárba a munkavállaló utalja saját járulékát


Kattints IDE, regisztrálj és nyerj! Sok szerencsét!

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.27 07:47
Partnereinknél végzett munkánk során szervezetfejlesztőként sokszor kerülünk kapcsolatba különböző v...
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?