9 °C Budapest

Így lehetsz Te is luxusnyugdíjas

2010. október 6. 05:22

Hihetetlen történetről számolt be a napokban a brit sajtó. Egy nemrég elhunyt, 83 éves egykori postás mesés vagyont, 1,4 millió fontot (439 millió forint) hagyott egy állatmenhelyre. A férfi (és két éve elhunyt felesége) a hatalmas összeget egy élet munkájával spórolta össze, méghozzá úgy, hogy alig költött valamire. Kis odafigyeléssel mi is hatékonyan takarékoskodhatunk nyugdíjas éveinkre.

Talán a világ legspórolósabb embereinek is tekinthetjük a Hardy-házaspárt. A nemrég elhunyt Gordon Hardy után ugyanis 1,4 millió fontos vagyont maradt hátra, és mivel felesége már korábban meghalt, gyermekeik pedig nem születtek, a mesés összegen három állatmenhely osztozik majd - ez volt ugyanis a férfi utolsó kívánsága. Hardy élete utolsó két évét egy állami idős otthonban töltötte, s mikor halála után ügyvédje bement, hogy összeszedje a holmiját, kiderül, hogy gyakorlatilag a rajta lévő öltöny volt minden ruhája.

 

Gordon Hardy és felesége 1954-ben


Gordon Hardy sosem volt vállalkozó, postamesterként dolgozott a feleségével együtt - mondta a brit Daily Mailnek az idős pár ügyvédje. Pár éve eladták tengerparti bungalójukat, és egy önkormányzati lakásba költöztek. "Mikor két éve az asszony meghalt, Hardy eljött hozzám, és átadott pár kézzel írott elszámolási papírt. Azt mondta, a felesége vezette a könyvelést, ő csak a spóroláshoz ért, így a dolgot a továbbiakban rám bízza. Ő mindössze havi húsz fontot (6200 forint) kér a személyes kiadásaira" - nyilatkozta a jogász.

 

A nyugdíjas postás időskorában


Mikor az ügyvéd átnézte a papírokat, és rádöbbent, hogy 400 millió forintos vagyonról van szó értékpapírokban és bankbetétekben, kis híján elájult. De nem volt tévedés, a pár, akik több, mint hatvan évet töltöttek együtt, szinte semmire nem költöttek közös életük során. A fegyelmezett spórolás mellett néhány kisebb, ám annál sikeresebb befektetés is gyarapította a vagyont, nem beszélve a jelentős kamatokról, amik az évtizedek alatt megspórolt összegre rárakódott. A feleségével sem utaztak, egyedül pedig már nem volt kedve hozzá. Mivel gyermekük nem született, ezért döntött úgy, hogy a hatalmas összeget három menhelyre hagyja.

Te is spórolhatsz nyugdíjas éveidre!

A folyamatosan változó szabályok miatt nagyon nehéz előre látni, hogy a levont forintokért cserébe 10-20-30 év múlva mennyi nyugdíjat fogunk kapni. Az állami, a magán és az önkéntes nyugdíjpénztárak együttes használatával azonban sokkal nagyobb biztonsággal készülhetünk fel nyugdíjas éveinkre.

A magánnyugdíjpénztár a nyugdíjrendszer második pillére (az első az állami társadalombiztosítás). A tagdíj mértéke a tag bruttó jövedelmének 8%-a (10%-ig kiegészíthető), melyet a munkáltató von le és fizet be. A magánnyugdíjpénztári tagok egyéni számlájáról - akárcsak az állami nyugdíj esetén - a nyugdíjkorhatár elérésekor, ill. a nyugdíjjogosultság megállapítása után fizethető nyugdíjszolgáltatás.

Magánnyugdíjpénztárba kötelező belépniük a pályakezdőknek (35. életévüket még be nem töltött első járulékköteles jogviszonyt létesítők), magánnyugdíjpénztári taggá válhatnak továbbá saját döntésük alapján azok a 30 év alatti személyek, akik korábban már munkába álltak, de nem választottak magánnyugdíjpénztárat, és ezáltal kizárólag az állami rendszerben maradtak; illetve azon 35. életévüket betöltött személyek, akik első járulékköteles jogviszonyt létesítenek. Ezek a belépési szabályok vonatkoznak a magyar, illetve az EU (EGT) tagállamok polgáraira. Más államok polgárai önkéntes döntésük alapján léphetnek be, amennyiben hazánkban járulékköteles jövedelemmel rendelkeznek.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az önkéntes nyugdíjpénztár a nyugdíjrendszer harmadik pillére. Az önkéntes nyugdíjpénztárba saját elhatározásából bármely 16 évesnél idősebb személy beléphet, és ott egyéni számlájára saját jövedelméből tagdíjat fizetve takarékoskodhat nyugdíjas kori megélhetése érdekében. A tagság nem kötelező. A tagdíj mértékét a tag önmaga határozhatja meg, az adott pénztári minimumtagdíj mértékét figyelembe véve. Az önkéntes pénztárban az egyéni befizetések 30%-át az állam a tag adóbevallásban tett nyilatkozata alapján adó-visszatérítésként a tag számlájára utalja (természetesen csak a befizetett adó erejéig). Az adó-visszatérítés maximális mértéke az adóévben 100 ezer forint (annál a magánszemélynél, aki 2020. január 1. előtt tölti be a jogszabályok alapján reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt, 130 ezer forint).

 


NYERJ egy TV-t!!!

Ha az alábbi kérdésre helyesen válaszolsz és regisztrálsz játékunkra, nyerhetsz egy hűtőmágnest vagy a 4db LG Blu-ray lejátszó egyikét, illetve fődíjként egy LG márkájú LH5020 FULL HD LCD televíziót!


Mi a különbség az önkéntes nyugdíjpénztárak és a magánnyugdíjpénztárak között?

a) az önkéntes nyugdíjpénztártagság kötelező, a magánnyugdíjpénztártagság választható
b) a magánnyugdíjpénztártagság kötelező, az önkéntes nyugdíjpénztártagság választható
c) a magánnyugdíjpénztárba a munkáltató cég utalja a munkavállaló járulékát, az önkéntes nyugdíjpénztárba a munkavállaló utalja saját járulékát


Kattints IDE, regisztrálj és nyerj! Sok szerencsét!

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm