19 °C Budapest

Elmaradhat a bantitokról szóló népszavazás

Pénzcentrum
2010. június 4. 09:47

A svájci parlament felsőháza 31-12 arányban elfogadta az egyesült államokbeli és a svájci hatóságok megállapodását, mely szerint a UBS AG kiadja az Egyesült Államoknak 4450 tengerentúli ügyfelének számlaadatait, ezzel gyakorlatilag visszafordítja a svájci legfelsőbb bíróság korábbi, ezzel ellentétes ítéletét - írja a Napi Gazdaság.

A vita középpontjában az adóelkerülés és az adócsalás megítélése közötti különbség áll, az alpesi országban ugyanis csak az utóbbi tartozik a büntetőjog hatálya alá, amit a gyanú szerint rengeteg külföldi banki ügyfél használt ki.

A felsőház egyben elutasította a svájci banktitok intézményét alapjaiban érintő döntésről szóló népszavazási kezdeményezést, az alsóház pedig hétfőn szavaz majd a döntésről. Elemzők szerint minden bizonnyal a felsőházhoz hasonlóan engedni fognak a bankok nyomásának, annak ellenére, hogy a svájciak túlnyomó többsége továbbra is elutasítja azt.

A bankárok és a politikusok azonban arra hivatkoznak, hogy a kormányközi megállapodás elvetésével Svájc megsértené a nemzetközi jogot, ráadásul veszélyeztetnék a UBS amerikai tevékenységét is, hiszen az Egyesült Államok visszavonhatja a - Svájc bruttó hazai termékének kétszeresével felérő betéti állománnyal rendelkező - zürichi székhelyű bank működési engedélyét.

Hiába népszerű tehát a svájci banktitok az országon belül, ha az Egyesült Államokban, Németországban és Franciaországban a költségvetési deficit csökkentése érdekében egyre nagyobb nyomást próbálnak gyakorolni az adóelkerülőkre és a nekik segítséget nyújtó bankokra. A svájci politikusok a UBS-ügyben tett engedményért cserébe a pénzügyi intézmények szigorúbb szabályozását szeretnék elérni, ám elemzők figyelmeztetnek: Svájc nem engedheti meg magának, hogy elijessze az országot gazdag pénzügyi központtá tevő bankokat.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 17. 18:50
Dömötör fordult a bírósághoz, mert szerinte az Alfahír megsértette a jó hírnévhez fűződő személyiség...
Bankmonitor  |  2022. május 17. 14:17
Egyre szűkül azon bankok listája, amelyek átvehetik a Sberbank hiteleit. Valószínűleg az érintetteke...
Kiszámoló  |  2022. május 17. 12:43
A múltkori Wise fiaskó után kerestem valami számlacsomagot, ahonnan olcsón/ingyen tudok utalni, a vé...
MNB Intézet  |  2022. május 17. 10:15
Fizetnénk-e azért, hogy szén-dioxid-kibocsátásunk káros hatásait ellensúlyozzuk? Egy kutatás szerint...
Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?