Svájcban rejtegették a milliárdokat - Most szíjat hasítanak a hátukból

Pénzcentrum
2009. február 19. 19:22

Hatalmas, de az előzetes becslésektől elmaradó bírságban állapodott meg a svájci UBS az amerikai hatóságokkal, miután több ügyfelével kapcsolatban alapos gyanú merült fel, hogy a bank hathatós segítségével adócsalást követtek el. Polgári jogi úton ráadásul akár több tízezer ügyfél adataihoz juthat hozzá az adóhatóság, porig rombolva az eddig szent és sérthetetlennek tűnő svájci banktitok intézményét.

780 millió dolláros bírságot kapott a nyakába a válságban egyébként is súlyos sebeket összeszedő svájci UBS az amerikai hatóságoktól, miután bebizonyosodott, hogy számos tehetős magánügyfelének segített elrejteni vagyonát az adóhatóság szeme elől - írja a Reuters. A világ legnagyobb privát bankja beleegyezett a gigantikus büntetés kifizetésébe és bizonyos ügyféladatok átadásába.

A bírság elmarad az előzetes becslésektől, a várakozások szerint akár 1.7 milliárd dollárra is rúghatott volna az összeg, így egyes elemzői vélemények szerint a hír akár pozitívan is felfogható. A bank bejelentése szerint - összhangban a számviteli jogszabályokkal - ez az összeg még a 2008-as eredményt terheli, amelyet már így is teljesen romba döntött a válság, a bank így "tiszta lappal" foghat hírneve újjáépítéséhez 2009-ben.

A UBS történetében egyébként ez a második legnagyobb ilyen jellegű büntetés, mióta a rivális Credit Suisse-szel egyetemben 1.25 milliárd dollárt kellett kifizetnie, miután a két bank nem tudott tökéletesen elszámolni a holokauszt áldozatainak náluk elhelyezett vagyonával.

Szakértők szerint a mostani bírság és az adatszolgáltatás ugyanakkor precedenst teremtve újabb hatalmas rést üthet a svájci bankrendszer egyébként is sokat támadott diszkrécióján, további nyomás alá helyezve a globálisan mintegy 7000 milliárd dollárosra tehető offshore banki piacot. A svájci jogszabályok szerint ugyanis az adóelkerülés nem bűncselekmény, és a szabályozás elvileg szigorúan tiltja a banki ügyfelek személyes adatainak kiadását, kivéve, ha súlyos bűncselekmény gyanúja merül fel.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ezzel együtt egyetlen svájci bíróságnak sem volt alkalma véleményezni, hogy vajon ilyen csalás előfordult-e ezekben az esetekben, amit svájci szakértők meglehetősen aggasztónak találnak. Az amerikai hatóságok, élükön Barack Obamával ugyanakkor deklaráltan igyekeznek visszaszorítani az offshore megoldásokat, miután a költségvetés a becslések szerint az adóparadicsomok miatt évente 100 milliárd dollár adóbevételtől esik el.

A svájci pénzügyminiszter szerint nem sokat lehetett tenni a döntés ellen, miután az amerikai hatóságok készek lettek volna a bűnvádi eljárás alá vonni a bankot, ami akár a társaság összeomlásához is vezethetett volna, ezt pedig az egész svájci gazdaság megsínylené. A UBS elnöke, Peter Kurer elismerte, hogy "olyan vállalati kultúrát tartottak fent, amely nem felelt meg a nemzetközi jogrendnek", de hozzátette, hogy kizárólag bűncselekmények felderítését célozza az együttműködés az amerikai igazságügyminisztériummal.

A svájci sajtó értesülései alapján egyelőre 250 ügyfelet érint az adatközlés, a Marketwatch szerint ugyanakkor az amerikai adóhatóság (IRS) még több ezer ügyféllel szemben vizsgálódik polgári jogi úton, a kereset nem kevesebb, mint 52 ezer ügyfél adatairól szól.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 24. 23:45
Bár a több mint 20 éve működő művészeti adatbázis és hírportál csapata Facebook-posztban búcsúzott e...
Kiszámoló  |  2024. április 24. 18:32
A friss Magyar Közlönyben jelent meg a kormányrendelet, ami megváltoztatja az eddigi jótállási előír...
Holdblog  |  2024. április 24. 15:40
Minden múltból nézve egy csoda az EU-tagság és a közös piac. Ahogy Vakmajom írja: Mennyi fantasztiku...
Bankmonitor  |  2024. április 24. 11:33
Várhatóan 2024 júniusában indul az új otthonfelújítási program. A támogatásból az 1990 előtt épült c...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm