EB: el kell fogadni, de szét lehet tépni az 500 euróst

Pénzcentrum
2010. március 23. 11:32

A Bizottságnak nincs ínyére, hogy egyes tagállamokban a boltosok nem látják szívesen a nagy címletű bankjegyeket, mint ahogy az sem, hogy a parkolócédula kiváltásánál gondot jelenthet, hogy az automata nem fogadja el az egycenteseket. A testület most ismertetett ajánlásaiban egyebek között azt tisztázta, hogy mit lehet és mit nem lehet megtenni az euróbankókkal és -érmékkel.

Az Európai Bizottságnak nagyon nem tetszik, hogy egyes üzletek az EU-ban olyan feliratokat helyeznek el, melyek szerint az adott boltban nem fogadnak el 200 vagy 500 eurós bankjegyeket. Mindemellett vannak olyan gépek, például a parkolójegy- vagy a buszjegykiadó automaták, melyek egy és két eurócentes érméket nem fogadnak el. A testületnek az sincs ínyére, hogy egyes tagállamok a legközelebbi ötcentesre kerekítik az árakat - írta a BruxInfo.

Éppen ezért a Bizottság hétfőn olyan ajánlásokat fogadott el, melyek megtiltják a kiskereskedőknek, hogy olyan feliratokat helyezzenek el, melyek száműznék a magas értékű bankjegyeket. Ezen bankókat persze időről időre a boltos visszautasíthatja azzal, hogy a visszajáróhoz adott esetben nincsen éppen elég aprója, ám a testület szerint ez a gyakorlat nem válhat általánossá.

A Bizottság leszögezte azt is: a tagállamoknak tartózkodniuk kell attól, hogy a legközelebbi ötcentesre kerekítsék az árakat (mint tette azt például Finnország vagy Hollandia, melyek úgy ítélték meg: az egy- és kétcentes érmék több bosszúságot okoznak, mint amennyit valójában érnek).

A testület felhívta a figyelmet arra is: a boltosok nem róhatnak ki külön díjat azért, ha valaki készpénzben és nem hitelkártyával fizet - bár ez a gyakorlatban nem nagyon fordul elő, ám elméleti síkon már felvetődött, és a Bizottság így akarja elejét venni, hogy a teória valósággá váljon.

A most nyilvánosságra hozott iránymutatások szerint az érmék és bankjegyek művészi célú felhasználását "tolerálni kellene", és az egyéneknek nem lehet megtiltani, hogy adott esetben "kismennyiségben" bankókat vagy érméket tegyenek tönkre, semmisítsenek meg.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Bár az ajánlásban megfogalmazott iránymutatások nem kötelező érvényűek, ám ha a Bizottság nem elégedett a végrehajtással, az iránymutatások könnyen szabállyá válhatnak.

A törvényes fizetőeszköz státusáról még 2002-ben határoztak az EU-ban, amikor az eurót készpénzben is bevezették, ám a jogszabály végrehajtása tagállamonként jelentős eltérést mutat. Jelenleg tizenhat tagja van az euróövezetnek (Ausztria, Belgium, Ciprus, Finnország, Franciaország, Németország, Görögország, Írország, Olaszország, Luxemburg, Málta, Hollandia, Portugália, Szlovákia, Szlovénia és Spanyolország), és Észtország várhatóan jövő januárban csatlakozhat hozzájuk.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem