Ügyfélcsalogató banki praktikák: pisztoly nincs, kupon van

2010. február 17. 05:20

Nem mindenki akciózik Bank, illetve számlacsomag választásakor nyilván elsősorban a különböző díjtételek, tranzakciós költségek alapján hozunk döntést, amivel a bankok is tökéletesen tisztában vannak. Az ügyfelekért folytatott verseny miatt azonban időről-időre különféle kedvezmények látnak napvilágot. Ha kenyérpirítót nem is, számos egyéb kedvezményt, kupont bezsebelhetünk, ha épp bankváltásra készülnénk.

Rendszeres, háromhavonta megjelenő számlacsomag körképünk során úgy próbálunk meg bank, illetve számlacsomag választás előtt álló olvasóinknak segíteni, hogy összegyűjtjük számukra a legjobb ajánlatokat, természetesen a különféle díjtételek összevetése alapján. Mostani cikkünkben nem a kondíciós listákból kiböngészhető tranzakciós költségeket szeretnénk összevetni, hanem arra voltunk kíváncsiak, melyik bank törekszik leglátványosabban új ügyfelek becserkészésére. Magyarul hol nyújtják a legkecsegtetőbb számlanyitási kedvezményt.

Ennek kiderítésére megkérdeztük magukat a pénzintézeteket, hogy milyen kedvezményeket nyújtanak a friss számlanyitók számára. Összesen kilenc banktól kaptunk választ kérdésünkre, méghozzá az Allianz, az AXA, a Budapest Bank, a CIB, az FHB, a K&H, az OTP, a Raiffeisen, a Sopron, illetve az Unicredit bankoktól.

Bevalljuk, valamivel ötletesebb, ütősebb ajándékokra számítottunk kérdésfelvetéskor - még ha nem is olyanra, mint a Kóla, puska, sült krumpli című amerikai dokumentumfilmben, ahol a bankszámlát nyitó ügyfeleket puskával ajándékozta meg a pénzintézet - de a lássuk inkább a válaszokat egyesével.

Allianz Bank: 15 ezer forintos kupon

Megkeresésünkre Dinsdale Julianna, az Allianz Bank Üzleti Terület Ügyvezető Igazgatója az Allianz Bank Favorit bankszámlára hívta fel a figyelmet, melyhez 15 ezer forintos kupon jár ajándékba, amit Allianz biztosítási termékre lehet beváltani: kötelező gépjármű- felelősség biztosítás, casco-, vagy lakásbiztosítás díjfizetésére.

A számla megnyitásának természetesen vannak feltételei: egyrészt a számlanyitási kérelemmel együtt Visa Classic Autós Bankkártyát kell igényelni, valamint SMS bankkártya és bankszámla szolgáltatásra, Telebank és Netbank szolgáltatásokra is szerződni kell.

A kupon beváltásának külön feltétele, hogy számla megnyitását követő második hónaptól, egy éven keresztül a számlára legalább havi 70 000 forint egyösszegű átutalás érkezzen, és a számlatulajdonos az Allianz biztosítás díját ugyanezen időtartam alatt, erről a számláról csoportos beszedési megbízás útján fizesse meg.

Két másik bankszámla esetében is nyújt kedvezményeket az Allianz, igaz ezek nem új ügyfeleknek szólnak. Ilyen az Allianz ATM Plusz bankszámla, amelynél havonta legalább 70 forintos állandó jövedelemátutalás esetén ingyenes készpénzfelvételt nyújtanak az ügyfélnek, méghozzá bármely bank, bármely országban található automatájánál, sőt a belföldi postákon is. Ezen túlmenően a számlavezetés díjmentes, valamint a számlatulajdonosra és a társtulajdonosra is egymillió forint értékű, baleseti halálra szóló balesetbiztosítást köt a bank. A Senior Plusz bankszámlán az 59-ik életévüket betöltött ügyfelek profitálhatnak, akik havonta legalább 50 ezer forintot egy összegben számlájukra utaltatnak, cserébe ingyen vehetnek fel készpénzt bármelyik automatából, postán, ingyenes csoportos beszedési megbízást adhatnak, a fióki átutalási megbízás pedig 99 forintjukba kerül.

AXA: Fantázia élménykupon az sms-ezőknek

Pálok Ney Attila, az AXA Bank bankszámla-termékmenedzsere érdeklődésünkre elmondta, hogy náluk a hangsúly elsősorban a transzparencián, és az ügyféllel fenntartott korrekt kapcsolaton van, így valamennyi ügyfél számára igyekeznek jó feltételeket kínálni.

Létezik ennek ellenére egy számlanyitáshoz kapcsolódó SMS nyereményjáték, melyben azok az ügyfelek vehetnek részt, akik fizetésüket AXA számlájukra kérik, és SMS-ben regisztrálnak. Közülük az adott regisztrálási napon első tíz leggyorsabban regisztráló egy db 5.000 Ft értékű Fantázia élménykupont kap ajándékba.

Emellett minden új számlanyitási ügyletnél igaz, hogy a számlanyitás évében igényelt bankkártyára nem számolnak fel kártyagyártási díjat (éves kártyadíjat pedig egyáltalán nem alkalmaz az AXA), mindössze a számlanyitási díjat kell az ügyfélnek megfizetnie (2800 Ft). Az AXA a jelzáloghitellel rendelkező ügyfelek számára ingyenes számlanyitási lehetőséget nyújt a bank, amennyiben bizonyos feltételeknek eleget tesznek.

Budapest Bank: nincs különbség új és régi ügyfél között

A Budapest Banktól azt a választ kaptuk, hogy bár stratégiai céljuk a lakossági ügyfelek számának növelése, azonban ezt nem rövid távú akciókkal, hanem hosszú távon valódi kedvezmények biztosításával szeretnék elérni.

Ennek megfelelően nem különböztetik meg régi és új ügyfeleiket: ugyanolyan kondíciókkal nyithatnak és vezethetnek számlát, illetve lehetőség van számlacsomag-váltásra is menetközben, ha az ügyfél igényei úgy diktálják.

Három számlacsomagot ajánlottak figyelmünkbe, melyekhez ugyan nem kapcsolódik nyitási kedvezmény, azonban kondíciójukat tekintve kedvezőek: a Kedvezmény csomagot, melynél nincs számlavezetési díj, ingyenes a csoportos beszedési megbízás, és havonta két ingyenes saját ATM-használatot biztosít; az Elektronikus csomagot, amely a netbankolók számára nyújt előnyös feltételeket; valamint a Money Fix számlacsomagot, melyben havi fix díjért cserébe számos tranzakció korlátlan számban hajtható végre.

Ingyenes számlavezetéstől a 10 ezer forintos jóváírásig

CIB Bank: tízezer forintos jóváírás

A CIB Bank esetében folyamatos számlanyitási kedvezmények, valamint ad-hoc kampányok is megtalálhatók. Előbbire példa a Classic számlát nyitó ügyfeleknek járó kedvezmény, melynek értelmében az első három hónapban nincs számlavezetési díj, ingyenes a CIB Mobilbank Számlafigyelő és Kártyafigyelő szolgáltatás, csakúgy mint az 1 000 000 Ft-os baleseti halálra szóló balesetbiztosítási szolgáltatás, és a csoportos beszedési megbízás is.

Három éve, minden tavasszal egyéb, új ügyfélfogó kedvezményt is nyújt a CIB: az új számlát nyitó, és jövedelmét arra utaló, valamint havonta 2 tranzakciót lebonyolító ügyfél 10 000 Ft-os jóváírásban részesül. Emellett fióknyitáskor is akciókkal várják az ügyfeleket: ilyenkor általában a havi számlavezetési díjat engedi el a bank.

FHB: ingyenes számlavezetés, három hónapig

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az FHB Bank a 2010. március 30-ig érvényben lévő, Váltson FHB-ra! - számlanyitási akciót ajánlotta figyelmünkbe, melyben azok az ügyfelek vehetnek részt, akiknek nincs még FHB-nál vezetett számlájuk. Számukra három hónapig ingyenes számlavezetést biztosítanak, szintén három hónapig ingyenes FHB SMS Szolgáltatással együtt, amennyiben ez utóbbit is igényli az ügyfél.

Időt és fáradságot is megspórol azonban az új ügyfeleinek a bank, amennyiben ugyanis előző bankjuktól átkérik a csoportos beszedési megbízásokat, illetve heti/havi/negyedéves/éves gyakorisággal teljesülő állandó átutalásaikat, úgy mindezt, illetve a számlamegszűntetést is elintézi az FHB.

Február 28-ig az Üllői út 48-ban megnyitott új fiókban számlát nyitók is három havi ingyenes számlavezetési kedvezményben részesülhetnek.

K&H Bank: új ügyfélnek, új fiókban jár kedvezmény

A K&H Banknál új ügyfeleknek nem nyújtanak külön kedvezményt, azonban új fiók nyitása esetén, az új ügyfeleknek a fióknyitástól számítva 6 hónapon keresztül díjmentes K&H elektronikus számlacsomag vezetést biztosítanak.

OTP Bank: akció nincs, kedvezmények vannak

A legnagyobb magyarországi hitelintézet nem nyújt külön kedvezményeket az új ügyfeleinek, ehelyett "komplex és színvonalas pénzügyi szolgáltatások, a kiszámíthatóság és a kényelmi szolgáltatások" terén igyekszik előnyös ajánlatokat nyújtani.

A különféle számlacsomagokban foglalt kedvezmények - úgy mint Junior számlánál a díjmentes bankkártya, a Tempó számlánál a havi két ingyenes készpénzfelvétel és az ingyenes bankkártya, vagy Net számlacsomagnál a díjmentes bankon kívüli és belüli eseti átutalások - ennek megfelelően állandó jellegűek, vagyis nem akciós időszakhoz kötöttek.

Raiffeisen Bank: ingyen OKOSkártya

A Raiffeisennél jelenleg egy számlanyitáshoz kapcsolódó kedvezmény van érvényben, amely az újonnan Mindennapok, Lendület vagy Menza számlacsomagot nyitó ügyfelek számára biztosít díjmentesen nem dombornyomott OKOSkártyát, egy éven keresztül.

Állandó jellegű kedvezmények, vagyis ingyenes szolgáltatások több számlacsomaghoz is kapcsolódnak, ezek tehát nem csak az újonnan számlát nyitók számára jelentenek előnyöket. Minden ügyfél számára ingyenes a hozzáférés például a Raiffeisen Direkt és DirektNet szolgáltatásokhoz, számlacsomagtól függően ingyenes lehet havi 1-3 készpénzfelvétel bármely ATM-ből; illetve a MobilBanking Számla- és KártyaInfó szolgáltatás is.

Sopron Bank: új, vagy régi ügyfél egykutya

A Sopron Banknál szintén nincsen külön, az új ügyfelek számára nyújtott kedvezmény, ellenben megtakarítási számlát bármely magánszemély ingyen nyithat, nincs számlavezetési, illetve zárlati díja sem, és a készpénzbefizetés is költségmentes.

UniCredit Bank: akciós számlanyitás

Az UniCredit Banknál fióknyitáskor számos kedvezményt nyújtanak az új ügyfeleknek, nem csak számlanyitáshoz, de betétlekötéshez, bankkártya igényléshez kapcsolódóan is.

Aki valamely újonnan nyílt bankfiókban nyit Nonstop bankszámlát, és a hirdetmény hatályba lépése előtti három hónapban nem rendelkezett a banknál lakossági bankszámlával, 3 hónapon keresztül számla zárlati díjmentességet élvez.

Nem muszáj azonban fióknyitáshoz igazítani a számlanyitást ugyanezek kedvezmény eléréséhez, hiszen aki Nonstop számlát nyit, és három hónapon keresztül havonta legalább 50 ezer forint jóváírása keletkezik a számláján egy összegben, szintén díjmentes számlanyitást, illetve ingyenes számla zárlati díjat élvezhet, három hónapon keresztül.

A fentieket természetesen nem azért írtuk le, hogy bárki az ajándékok miatt nyisson bankszámlát, hiszen az akciós időszak lejártával egyáltalán nem mindegy, hogy mennyibe kerül a számlavezetés, illetve a használattal kapcsolatos egyéb költségek, de több kedvező ajánlat közötti választás esetén segíthet a döntésben egy-egy jól időzített akció.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 19:11
A Fidesz EP-listájának vezetője arra hivatkozva utasította vissza a többi párt listavezetőjével való...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm