12 °C Budapest

Tízmilliárdokkal elszámolták a nyugdíjpénztári visszalépők pénzét

Pénzcentrum
2010. február 1. 09:32

A Pénzügyminisztérium (PM) szakértői óvatos tervezéssel magyarázzák a nyugdíjpénztári átlépők járulékaiból várható bevételek tízmilliárdos alulbecslését - írja a Napi.

2009. december végéig 26,3 milliárd forintnyi extra bevétele származott a költségvetésnek abból, hogy számos magán-nyugdíjpénztári tag az állami rendszerbe való visszalépés mellett döntött. Ennek megfelelően az eddig a pénztárba fizetett járulékukat a kasszák a költségvetésbe utalták.

Nemcsak a 2009-es költségvetési, de az idei hiányra is jótékony hatással lesznek a visszalépő pénztártagok befizetései, ugyanis az átlépők járulékainak zömét az I. negyedévben kapja meg a költségvetés (a bevétel meghaladhatja az 50 milliárd forintot is).

A PM hivatalosan az I. negyedévben még 30 milliárd forint pluszbevétellel számol az átlépők járulékából - ám mivel ez az összeg gyakorlatilag már be is folyt -, így a pénztártagok vándorlásának köszönhetően minden valószínűség szerint további 15-20 milliárd forinttal javulhat az idei egyenleg.

A 2010-es költségvetés nem számolt bevétellel ebből a forrásból, szűken csak az idei folyamatokat nézve ez egy olyan mértékű talált pénz, amely teljes mértékben ellensúlyozhatja az Alkotmánybíróság által elkaszált vagyonadó-bevételeket.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az ingatlanok adóztatásából 2010-re 49 milliárd forinttal számoltak - vagyis az AB ítéletét akár teljes mértékben megfinanszírozzák a visszalépők. Ez a fejtegetés csak rövid távon igaz, mivel a pénztárakból az állami nyugdíjrendszerbe visszalépők a most visszahozott járulékaikért cserébe - még ebben az évtizedben - nyugdíjat remélnek, tehát hosszú távon nőnek a nyugdíjalap kiadásai.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
perfekt  |  2021.05.10 16:26
A közelmúltban olvashattunk arról, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 21:06