25 °C Budapest

Budapest Világválogatott Alap: 25% hozam 3 év alatt

2009. június 18. 12:32

A Budapest Világválogatott Alap 3 milliárd forintos volumennel 2006. június 23-án indult útjára. A jelenlegi válságot is magában foglaló három éves futamideje alatt az alap 25%-ot meghaladó hozamot ért el 2009. június 10-éig, ami éves szinten több mint 7,5%-ot jelent.

A hozamvédett Budapest Világválogatott Alap teljesítménye három különböző piac hozamától függ: ázsiai részvénypiacok, ipari fémek és különböző szektorok (pénzügy, energetika, telekommunikáció).

Az alap teljesítményét az ázsiai részvénypiacok, ezen belül is a kínai és a koreai részvények határozták meg. Az ipari fémek és a részvényszektorok összességében csak minimális mértékben tudtak hozzájárulni a teljesítményhez. Ezen piacokra összpontosítva az Alapkezelő három különböző összetételű kosarat állított össze 70-15-15%-os súlyokkal, amelyek közül a legjobban teljesítő kombináció hozamából a befektetők 150%-ban részesedhetnek.

Az alap hozama a piacok árfolyamaitól függően természetesen változhat a 2009. június 23-ai utolsó rögzítési napig, de a negyedéves rögzítések miatt már csak kisebb mértékben.

"A világgazdaságot a második világháború óta nem látott méretű sokk érte. Ennek hatására új gazdasági világrend kialakulásának lehetünk szemtanúi, amelyet a nemzetközi munkamegosztás új sémája, alacsonyabb tőkeáttétel, és növekvő protekcionizmus jellemez. A globális struktúrák változása a nemzetközi részvénypiacra is kihatással lesz." - mondta Fatér Gyula, a Budapest Alapkezelő vezérigazgatója.

A Budapest Világválogatott Alapot a Budapest Alapkezelő az eredeti lejárat napján, 2009. június 23-án átalakítja Budapest Világválogatott Pénzpiaci Alapok Alapjává. Ez annyit jelent, hogy az alap egy hagyományos, nyíltvégű pénzpiaci alap lesz, azaz pénzpiaci befektetési alapokon keresztül közvetve és közvetlenül bankbetétekbe, diszkont kincstárjegyekbe, állampapírokba és más alacsony kockázatú kamatozó eszközökbe fekteti vagyonát. Az átalakulás részletei a Budapest Alapkezelő honlapján az Alap Átalakulási Tájékoztatójában olvashatók.

Az Alap átalakításának célja, hogy a befektetőknek kényelmi szolgáltatást nyújtva ne kelljen tőkéjük és elért hozamuk azonnali újra befektetésével foglakozniuk. A pénzpiaci alappá történő átalakítás egyik előnye, hogy mindaddig, amíg a befektetők nem kívánják felhasználni tőkéjüket, kiszámítható és tervezhető, bankbetét közeli hozamhoz jutnak. Az átalakítás másik előnye, hogy az átalakult alap befektetési jegyeihez bármelyik forgalmazási napon hozzáférhetnek. Mindemellett azon befektetési jegyeket, amelyeket 2006. szeptember 1-je előtt vásároltak, nem terheli kamatadó.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 25. szombat
Eufrozina, Kende
38. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?