23 °C Budapest

Hogyan fogadja a Jobbikot a magyar forint?

2009. június 8. 05:20

Ma alkalma lesz a piacnak kifejezésre juttatnia, hogy mennyire született kedve szerinti eredmény a vasárnapi európai parlamenti választásokon. A mostani eredményeknek akár néhány hónapos kifutással is jelentősége lehet a gazdaságpolitikai döntésekre, így nem biztos, hogy hűvös nyugalommal fogadja majd az amúgy közvetlenül nem túl nagy jelentőségű választás kimenetét a piac. Másrészt viszont "understatementtel" élve is csak azt mondhatjuk: a meglepő voksolási eredményeket korábban nem igazán reagálták túl a befektetők.

Mivel a Portfolio.hu nem foglalkozik közvetlenül politikai elemzésekkel, ezért csak a tények kedvéért rögzítsük: az európai parlamenti választásokon olyan irányba történtek elmozdulások, amire mindenki számított, ám azok mértéke a vártnál jelentősebb volt. Az MSZP nagyobbat bukott, a Jobbik a titkos esélylatolgatásoknál is sikeresebben szerepelt, az egyik kis párt (MDF) meglepetésre befutott, a másik pedig (SZDSZ) nagyon nem. Az egyetlen tendencia, amelyik nem erősödött, az a Fidesz földindulásszerű győzelme, de ezzel az eredménnyel így is kétharmados lenne a parlamenti többsége.

2009.06.07 22:02
Eldőlt: 14 Fidesz, 4 MSZP, 3 Jobbik, 1 MDF mandátum

Kérdés, hogy a piac miként értelmezi mindezt. Erre azért is nehéz válaszolni, mert azt sem nagyon lehet tudni, hogy mit várt, vagyis mennyire lepődött meg a befektetői kör. A fenti rövid leírás egy "átlagos" hazai piaci szereplő értékelését valószínűleg többé-kevésbé lefedi, ám a külföldi aktorok szoktak meglepetéseket okozni, amikor késve áraztak be olyan kockázatokat, ami már rég ismert volt.

Ebből következően az első reakció a közönytől, a kisebb-nagyobb forintgyengülésig bármi lehet. Előbbire a választások közvetlen belpolitikai tétje, utóbbira a látható politikai átrendeződés (padlón lévő balliberális oldal, előretörő radikálisok) okozta bizonytalanság lehet.A gyengülés esélyét növelheti, ha a mostani eredményeket a piac nagyvonalúan és egyszerűen úgy értékeli majd, mint hogy a régió gazdasági bajai (lásd a legfrissebb lett problémákat) mellé megkapta a politikai kockázatokat is.

2009.06.05 10:02
Újra van miért aggódni a régióban - Mi folyik itt már megint?

2009.06.04 17:15
Nagy bajban a lettek? - A piac 53%-os leértékelést áraz

Ugyanakkor érdemes megjegyezni, hogy a forint árfolyamát a közelmúltban nem igazán befolyásolták a különböző választási események eredményei. A 2008-as "vizitdíjas" népszavazást például a piac utálta, de a forintreakció hétfőn elmaradt: az euróval szemben 265-266 forintos záróár volt pénteken és hétfőn egyaránt.

2008.01.31 06:00
A piac NEM-mel voksolna a népszavazáson

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)


Középtávon az a kérdés, hogy a mostani választási eredmények hoznak-e változásokat a kormányzat gazdaságpolitikájában. Meglátásunk szerint ezt egyáltalán nem lehet kizárni.

A szocialistáknak akkor érdemes tovább kormányozniuk, ha látnak esélyt a népszerűségük növelésére. Erre azonban rendkívül korlátozottak a lehetőségek. Az idei hiánycél is nagyon feszesnek tűnik, a jövő évi pedig mértékadó becslések szerint a jelenleg ismert intézkedések mellett nem is teljesül - vagyis további kiigazító lépésekre lenne szükség. Egy ilyen büdzsével viszont aligha éri meg nekivágni a 2010-es költségvetési évnek és a tavaszi választásnak. Ezt most még a szocialisták talán nem látják, de ha a nyár folyamán felismerik, egyre több konfliktusba keveredhetnek a Bajnai-kormánnyal - vagy utóbbi adja fel kezdeti elveit.

A piaci értékítélet szerint egyik sem jó eredmény, Márpedig ez egy IMF-hitelen élő ország esetében semmiképpen sem jó jel. A hiánycél újabb módosításáról (implicite) politikai okokra hivatkozva szó sem lehet, a befektetők bizalmának visszanyerése pedig az ország finanszírozhatósága szempontjából a következő egy évben egyre sürgetőbb lesz.


Nem csak a szocialisták, hanem a liberálisok reakciói is bizonytalanságot jelentenek. A párt mostani bukását és a "külső kormánypárti" pozíció lehetetlenségét figyelve az SZDSZ igen sokféleképpen dönthet a status quo-tól az önkéntes felszámolódásig. Mivel a kormányzati gazdaságpolitika megvalósításához elengedhetetlenek a liberális voksok, így a liberális reakciónak igen nagy a tétje.

Fontos leszögezni: amennyiben a piac a program felpuhulását észleli, és veszélyben látja a jövőbeli "sajáterős" finanszírozás megteremtésének lehetőségét, akkor egészen biztosan komoly negatív reakciókra számíthatunk, ami forintpiacon nyilván gyengülést jelentene, az állampapírpiacon pedig a hozamemelkedést, és az elsődleges piac lassú konszolidációjának visszafordulását.

A fentiekből láthatjuk, hogy a választások közvetlen piaci hatása rövid távon nem feltétlenül a Jobbik előretörése miatt lehet negatív. Ugyanakkor az első reflex-szerű reakcióban benne lehet egy antiglobalista, szélsőséges retorikájú párt előretörése is. Ám ne feledük, a nyugati befektetők sokszor láttak már ilyet, és most sem lesz egyedülálló, szerte Európában megfigyelhető ez a tendencia. Az MTI tudósítása szerint a német ZDF közszolgálati televízió vasárnap késő esti kommentárjában Európa és egyidejűleg a nagy néppártok szégyenének nevezte a szélsőjobboldali, illetve Európai Unió-ellenes pártok előretörését Európa több országában. Az európai parlamenti választások eredményeit értékelve a ZDF Ausztriát, Magyarországot, Bulgáriát, Romániát, Hollandiát, Belgiumot és Görögországot említette.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 3. 17:26
Az EP május 3-án, a sajtószabadság világnapján hivatalosan közzétette a Daphne Caruana Galizia újság...
Bankmonitor  |  2024. május 3. 14:26
Hornung Ágnes családokért felelős államtitkár elmondása szerint a 2019-ben Babaváró hitelt igényelt...
Kiszámoló  |  2024. május 3. 14:07
Írtam nemrég a sávos adózásról. Az egyik visszatérő motívum volt a hozzászólásokban, hogy miért adóz...
Holdblog  |  2024. május 3. 11:42
Évadzáró adásunkban mindenki szerepel, a kommentelők kifejezetten sokat. Elemezzük Észak-Koreát, a k...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 4. szombat
Mónika, Flórián
18. hét
Május 4.
A tűzoltók napja
Május 4.
Star Wars Nap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem