12 °C Budapest

Hogyan fogadja a Jobbikot a magyar forint?

2009. június 8. 05:20

Ma alkalma lesz a piacnak kifejezésre juttatnia, hogy mennyire született kedve szerinti eredmény a vasárnapi európai parlamenti választásokon. A mostani eredményeknek akár néhány hónapos kifutással is jelentősége lehet a gazdaságpolitikai döntésekre, így nem biztos, hogy hűvös nyugalommal fogadja majd az amúgy közvetlenül nem túl nagy jelentőségű választás kimenetét a piac. Másrészt viszont "understatementtel" élve is csak azt mondhatjuk: a meglepő voksolási eredményeket korábban nem igazán reagálták túl a befektetők.

Mivel a Portfolio.hu nem foglalkozik közvetlenül politikai elemzésekkel, ezért csak a tények kedvéért rögzítsük: az európai parlamenti választásokon olyan irányba történtek elmozdulások, amire mindenki számított, ám azok mértéke a vártnál jelentősebb volt. Az MSZP nagyobbat bukott, a Jobbik a titkos esélylatolgatásoknál is sikeresebben szerepelt, az egyik kis párt (MDF) meglepetésre befutott, a másik pedig (SZDSZ) nagyon nem. Az egyetlen tendencia, amelyik nem erősödött, az a Fidesz földindulásszerű győzelme, de ezzel az eredménnyel így is kétharmados lenne a parlamenti többsége.

2009.06.07 22:02
Eldőlt: 14 Fidesz, 4 MSZP, 3 Jobbik, 1 MDF mandátum

Kérdés, hogy a piac miként értelmezi mindezt. Erre azért is nehéz válaszolni, mert azt sem nagyon lehet tudni, hogy mit várt, vagyis mennyire lepődött meg a befektetői kör. A fenti rövid leírás egy "átlagos" hazai piaci szereplő értékelését valószínűleg többé-kevésbé lefedi, ám a külföldi aktorok szoktak meglepetéseket okozni, amikor késve áraztak be olyan kockázatokat, ami már rég ismert volt.

Ebből következően az első reakció a közönytől, a kisebb-nagyobb forintgyengülésig bármi lehet. Előbbire a választások közvetlen belpolitikai tétje, utóbbira a látható politikai átrendeződés (padlón lévő balliberális oldal, előretörő radikálisok) okozta bizonytalanság lehet.A gyengülés esélyét növelheti, ha a mostani eredményeket a piac nagyvonalúan és egyszerűen úgy értékeli majd, mint hogy a régió gazdasági bajai (lásd a legfrissebb lett problémákat) mellé megkapta a politikai kockázatokat is.

2009.06.05 10:02
Újra van miért aggódni a régióban - Mi folyik itt már megint?

2009.06.04 17:15
Nagy bajban a lettek? - A piac 53%-os leértékelést áraz

Ugyanakkor érdemes megjegyezni, hogy a forint árfolyamát a közelmúltban nem igazán befolyásolták a különböző választási események eredményei. A 2008-as "vizitdíjas" népszavazást például a piac utálta, de a forintreakció hétfőn elmaradt: az euróval szemben 265-266 forintos záróár volt pénteken és hétfőn egyaránt.

2008.01.31 06:00
A piac NEM-mel voksolna a népszavazáson

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Középtávon az a kérdés, hogy a mostani választási eredmények hoznak-e változásokat a kormányzat gazdaságpolitikájában. Meglátásunk szerint ezt egyáltalán nem lehet kizárni.

A szocialistáknak akkor érdemes tovább kormányozniuk, ha látnak esélyt a népszerűségük növelésére. Erre azonban rendkívül korlátozottak a lehetőségek. Az idei hiánycél is nagyon feszesnek tűnik, a jövő évi pedig mértékadó becslések szerint a jelenleg ismert intézkedések mellett nem is teljesül - vagyis további kiigazító lépésekre lenne szükség. Egy ilyen büdzsével viszont aligha éri meg nekivágni a 2010-es költségvetési évnek és a tavaszi választásnak. Ezt most még a szocialisták talán nem látják, de ha a nyár folyamán felismerik, egyre több konfliktusba keveredhetnek a Bajnai-kormánnyal - vagy utóbbi adja fel kezdeti elveit.

A piaci értékítélet szerint egyik sem jó eredmény, Márpedig ez egy IMF-hitelen élő ország esetében semmiképpen sem jó jel. A hiánycél újabb módosításáról (implicite) politikai okokra hivatkozva szó sem lehet, a befektetők bizalmának visszanyerése pedig az ország finanszírozhatósága szempontjából a következő egy évben egyre sürgetőbb lesz.


Nem csak a szocialisták, hanem a liberálisok reakciói is bizonytalanságot jelentenek. A párt mostani bukását és a "külső kormánypárti" pozíció lehetetlenségét figyelve az SZDSZ igen sokféleképpen dönthet a status quo-tól az önkéntes felszámolódásig. Mivel a kormányzati gazdaságpolitika megvalósításához elengedhetetlenek a liberális voksok, így a liberális reakciónak igen nagy a tétje.

Fontos leszögezni: amennyiben a piac a program felpuhulását észleli, és veszélyben látja a jövőbeli "sajáterős" finanszírozás megteremtésének lehetőségét, akkor egészen biztosan komoly negatív reakciókra számíthatunk, ami forintpiacon nyilván gyengülést jelentene, az állampapírpiacon pedig a hozamemelkedést, és az elsődleges piac lassú konszolidációjának visszafordulását.

A fentiekből láthatjuk, hogy a választások közvetlen piaci hatása rövid távon nem feltétlenül a Jobbik előretörése miatt lehet negatív. Ugyanakkor az első reflex-szerű reakcióban benne lehet egy antiglobalista, szélsőséges retorikájú párt előretörése is. Ám ne feledük, a nyugati befektetők sokszor láttak már ilyet, és most sem lesz egyedülálló, szerte Európában megfigyelhető ez a tendencia. Az MTI tudósítása szerint a német ZDF közszolgálati televízió vasárnap késő esti kommentárjában Európa és egyidejűleg a nagy néppártok szégyenének nevezte a szélsőjobboldali, illetve Európai Unió-ellenes pártok előretörését Európa több országában. Az európai parlamenti választások eredményeit értékelve a ZDF Ausztriát, Magyarországot, Bulgáriát, Romániát, Hollandiát, Belgiumot és Görögországot említette.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 15. 18:58
Starcz Ákos, a kormányközelből bekebelezett Index.hu Zrt. vezérigazgatóját felkérték a szintén kormá...
Holdblog  |  2024. április 15. 13:15
Mennyire leszek képes gazdagodni 2024-ben? nemekre és generációkra bontva végzett ön-bevalláson alap...
Bankmonitor  |  2024. április 15. 12:48
Miért lenne szükségem életbiztosításra? Ha meghalok, mindenem a családé lesz, nekem akkor már nincs...
MNB Intézet  |  2024. április 15. 11:07
Sokan meglepődnek azon, hogy az USA-ban nem a hard landing forgatókönyv látszik megvalósulni. Valójá...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm