28 °C Budapest

Mibe fektessünk ilyen viharos időkben?

2009. április 30. 16:45

Az utóbbi hónapok tőzsdei összeomlása nagyon sok befektető bizalmát megrengette. Az előtakarékosság és a befektetések területén az aktuális trend egyértelműen a biztonságos termékek irányába mutat. A közeljövőben a szakértők egyre inkább a tőke- és hozamvédelemmel egybekötött befektetési lehetőségeket fogják ajánlani az ügyfeleknek.

A Clerical Medical Austria megbízásából, 500 fő részvételével, 2009. februárjában végzett közvélemény-kutatás azt mutatja, hogy a befektetéseknél egyre inkább a biztonságára helyeződik a hangsúly. A megkérdezettek között a következő három kritérium a legfontosabb az előtakarékossági termékek kiválasztásánál: 88 %-ban a befektetett tőke garanciája, 85 %-ban az átláthatóság és 79 %-ban az alacsony befektetési kockázat.

A tőke- és hozamvédelem lényege, hogy a befizetett tőke elvesztésének kockázata jelentősen csökken. Az eddigi szokványos tőke- és hozamvédelmi gyakorlat túlnyomórészt fix kamatozású értékpapírok és bonyolult opciós struktúrák kombinációjából állt. Ez azonban sokba kerülhet a befektetőknek, mivel a szűk befektetési mozgástér miatt a jó piaci időszakokban elérhető hozamlehetőségek is csökkennek, és így gyakran csak nagyon szerény hozam érhető el a futamidő végén.

A befektetési volumenek alakulása alapján elmondható, hogy az utóbbi időben a tőke- és hozamvédelemmel ellátott "soft-floor" termékek egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, amelyek a lehetséges veszteségek minimalizálására törekszenek a hozampotenciál megtartása mellett. Ez a koncepció azon alapul, hogy eső tőzsdei árfolyamoknál a befektetéseket defenzív eszközosztályokba csoportosítják át (extrém esetben csak pénzpiaci eszközökbe). A korábbi garantált termékekkel szemben a soft-floor sokkal nagyobb rugalmasságot tesz lehetővé. További előnye a kedvező költségszerkezet, ugyanis a soft-floor nem egyenlő a garanciával, és ezért nem fektet költséges opciós struktúrákba.

Egy példa az innovatív soft-floor koncepcióra a C-QUADRAT Active Bond Fund befektetési alapja. A C-QUADRAT Európa sok országában jelenlévő, független vagyonkezelő. A vállalatot 1991-ben alapították, 2003 óta saját tőkebefektetési társasággal valamint banki koncesszióval rendelkezik, és 2006 novembere óta a Frankfurti Értéktőzsdén is jegyzik a Prime Standard kategóriában.

Az Euro am Sonntag német gazdasági hetilap tanulmánya alapján a közelmúltban a C-QUADRAT Active Bond Fund a globális kötvény alap szegmensben, más, azonos szegmensbeli befektetési alapokkal összehasonlítva is kiemelkedő hozamot produkált. A termék több besorolási ügynökségtől is kiváló helyezéseket kapott. A közismert Morningstar ügynökség február végén 4 csillaggal tüntette ki a befektetési alapot, ami a második legjobb helyezésnek számít, és ezáltal egy különösen jó hozam-kockázat viszonynak felel meg.

Az alap célja, hogy a maximális veszteség ne haladja meg a befektetési egységek mindenkori legmagasabb árfolyamának az 5%-át, melyet a dinamikus soft-floor módszer segítségével próbál elérni.

Mi is az alap sikerének titka? A C-QUADRAT Active Bond Fund egy naponta értékelt és forgalmazott alapok alapja, amely egy kockázat-hozam optimalizált alapkezelési stílusnak megfelelően kezelt termék. A különböző befektetési szegmensek aktív alul- illetve felülsúlyozása tudományos modellen alapul, amelyet a C-QUADRAT fejlesztett tovább, és az alapok alapjának menedzselésén keresztül alkalmazza.
Február végén a defenzív kötvény szegmensek túlsúlyozásából profitált a termék. A rendszer a soft-floor mechanizmus alapján rövid futamú államkötvényekbe valamint hozam- és tőkevédett alapokba fektetette az alap eszközeit. A C-QUADRAT Active Bond Fund befektetési célja a piaci időszakoknak megfelelő, optimális kockázat-hozam viszony elérése. Az egyedi tőke- és hozamvédelmi módszer Magyarországon kizárólag a Marketing Beratung International Private Broker tanácsadóinál, a Success Protected portfólióban található meg. A Success Protected portfolió elérhető az AEGON Magyarország Biztosító Jövőszámla termékén keresztül.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az AEGON Jövőszámla egy rugalmas befektetéses biztosítási termék, melynél a díjfizetés forintban történik, a befektetések nyilvántartása viszont euróban. Az alapbiztosítás életbiztosítási védelmén túl a biztosítás egyedi, baleseti illetve betegségi kiegészítő csomagokkal bővíthető - tudtuk meg Zatykó Pétertől, az AEGON Magyarország Biztosító vezérigazgatójától.

Összegezve elmondható, hogy ez a koncepció a klasszikus alapkezelés elemeivel kombinálva magasabb hozamlehetőséget kínál, mint a szokványos befektetési alapok. Ezért is kapta meg az alap a 2009-es Fondspreis német díjat, ahol a kategóriájában ez az alap teljesített a legjobban.

További információk a termékekről:

http://www.c-quadrat.at/

http://www.c-quadrat.com/

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 27. 13:56
Pavel Stanchev, a Mészáros Lőrinc-közeli TV2 Média Csoport vezérigazgatója megerősítette a Media1 va...
Kiszámoló  |  2024. május 27. 10:13
Kínában több tízmillió üres, gyakran félkész lakás van, a világ végén, ahol senki nem akar és soha n...
Bankmonitor  |  2024. május 27. 08:25
A CSOK Plusz egy igen kedvező, legfeljebb 3 százalékos kamatozású támogatott lakáshitel, ráadásul mé...
Holdblog  |  2024. május 27. 07:27
Egyre nagyobb szeletet szakítanak ki maguknak a kínai cégek a nyári Európa-bajnokság szponzori listá...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 27. hétfő
Hella
22. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem