3 °C Budapest

Mibe fektessünk ilyen viharos időkben?

2009. április 30. 16:45

Az utóbbi hónapok tőzsdei összeomlása nagyon sok befektető bizalmát megrengette. Az előtakarékosság és a befektetések területén az aktuális trend egyértelműen a biztonságos termékek irányába mutat. A közeljövőben a szakértők egyre inkább a tőke- és hozamvédelemmel egybekötött befektetési lehetőségeket fogják ajánlani az ügyfeleknek.

A Clerical Medical Austria megbízásából, 500 fő részvételével, 2009. februárjában végzett közvélemény-kutatás azt mutatja, hogy a befektetéseknél egyre inkább a biztonságára helyeződik a hangsúly. A megkérdezettek között a következő három kritérium a legfontosabb az előtakarékossági termékek kiválasztásánál: 88 %-ban a befektetett tőke garanciája, 85 %-ban az átláthatóság és 79 %-ban az alacsony befektetési kockázat.

A tőke- és hozamvédelem lényege, hogy a befizetett tőke elvesztésének kockázata jelentősen csökken. Az eddigi szokványos tőke- és hozamvédelmi gyakorlat túlnyomórészt fix kamatozású értékpapírok és bonyolult opciós struktúrák kombinációjából állt. Ez azonban sokba kerülhet a befektetőknek, mivel a szűk befektetési mozgástér miatt a jó piaci időszakokban elérhető hozamlehetőségek is csökkennek, és így gyakran csak nagyon szerény hozam érhető el a futamidő végén.

A befektetési volumenek alakulása alapján elmondható, hogy az utóbbi időben a tőke- és hozamvédelemmel ellátott "soft-floor" termékek egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, amelyek a lehetséges veszteségek minimalizálására törekszenek a hozampotenciál megtartása mellett. Ez a koncepció azon alapul, hogy eső tőzsdei árfolyamoknál a befektetéseket defenzív eszközosztályokba csoportosítják át (extrém esetben csak pénzpiaci eszközökbe). A korábbi garantált termékekkel szemben a soft-floor sokkal nagyobb rugalmasságot tesz lehetővé. További előnye a kedvező költségszerkezet, ugyanis a soft-floor nem egyenlő a garanciával, és ezért nem fektet költséges opciós struktúrákba.

Egy példa az innovatív soft-floor koncepcióra a C-QUADRAT Active Bond Fund befektetési alapja. A C-QUADRAT Európa sok országában jelenlévő, független vagyonkezelő. A vállalatot 1991-ben alapították, 2003 óta saját tőkebefektetési társasággal valamint banki koncesszióval rendelkezik, és 2006 novembere óta a Frankfurti Értéktőzsdén is jegyzik a Prime Standard kategóriában.

Az Euro am Sonntag német gazdasági hetilap tanulmánya alapján a közelmúltban a C-QUADRAT Active Bond Fund a globális kötvény alap szegmensben, más, azonos szegmensbeli befektetési alapokkal összehasonlítva is kiemelkedő hozamot produkált. A termék több besorolási ügynökségtől is kiváló helyezéseket kapott. A közismert Morningstar ügynökség február végén 4 csillaggal tüntette ki a befektetési alapot, ami a második legjobb helyezésnek számít, és ezáltal egy különösen jó hozam-kockázat viszonynak felel meg.

Az alap célja, hogy a maximális veszteség ne haladja meg a befektetési egységek mindenkori legmagasabb árfolyamának az 5%-át, melyet a dinamikus soft-floor módszer segítségével próbál elérni.

Mi is az alap sikerének titka? A C-QUADRAT Active Bond Fund egy naponta értékelt és forgalmazott alapok alapja, amely egy kockázat-hozam optimalizált alapkezelési stílusnak megfelelően kezelt termék. A különböző befektetési szegmensek aktív alul- illetve felülsúlyozása tudományos modellen alapul, amelyet a C-QUADRAT fejlesztett tovább, és az alapok alapjának menedzselésén keresztül alkalmazza.
Február végén a defenzív kötvény szegmensek túlsúlyozásából profitált a termék. A rendszer a soft-floor mechanizmus alapján rövid futamú államkötvényekbe valamint hozam- és tőkevédett alapokba fektetette az alap eszközeit. A C-QUADRAT Active Bond Fund befektetési célja a piaci időszakoknak megfelelő, optimális kockázat-hozam viszony elérése. Az egyedi tőke- és hozamvédelmi módszer Magyarországon kizárólag a Marketing Beratung International Private Broker tanácsadóinál, a Success Protected portfólióban található meg. A Success Protected portfolió elérhető az AEGON Magyarország Biztosító Jövőszámla termékén keresztül.

Az AEGON Jövőszámla egy rugalmas befektetéses biztosítási termék, melynél a díjfizetés forintban történik, a befektetések nyilvántartása viszont euróban. Az alapbiztosítás életbiztosítási védelmén túl a biztosítás egyedi, baleseti illetve betegségi kiegészítő csomagokkal bővíthető - tudtuk meg Zatykó Pétertől, az AEGON Magyarország Biztosító vezérigazgatójától.

Összegezve elmondható, hogy ez a koncepció a klasszikus alapkezelés elemeivel kombinálva magasabb hozamlehetőséget kínál, mint a szokványos befektetési alapok. Ezért is kapta meg az alap a 2009-es Fondspreis német díjat, ahol a kategóriájában ez az alap teljesített a legjobban.

További információk a termékekről:

http://www.c-quadrat.at/

http://www.c-quadrat.com/

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. november 26. 06:59
A Goldman Sachs (GS) arra számít, hogy a 10 éves amerikai állampapír-hozamok egészen 2024 végéig 4 s...
MEDIA1  |  2022. november 25. 18:21
A Pajzs egy fiktív közösségi oldal segítségével és játékkal segít abban, hogy hamarabb felismerjük a...
Bankmonitor  |  2022. november 25. 15:13
Ma már sok magyar számára nem újdonság, hogy mobilunkkal is fizethetünk az üzletekben, így váltva ki...
MNB Intézet  |  2022. november 25. 09:56
A technológiai optimizmus az az elképzelés, miszerint a tudomány és a technológia minden jelentős tá...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 26. szombat
Virág
47. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?