14 °C Budapest

Hullámvasúton a unit-linked piac - Túlélni vagy befektetni érdemes?

2009. május 4. 16:32

A unit-linked biztosítások jelenleg megosztják a szakembereket, egyesek az aranykor végéről beszélnek, hiszen a válság kétségkívül átrendezte ezt a piacot is és a tavalyi viszonylag gyors felfutás után, manapság inkább a kockázati jellegű életbiztosítások, valamint a tőke- illetve hozamgaranciát/védelmet nyújtó termékek iránt nőtt meg a kereslet.

Az AEGON Magyarország Általános Biztosító Zrt. adatai szerint az elmúlt fél évben megduplázódott a kockázati életbiztosítások új szerzésen belüli súlya. A 2009. első negyedévében értékesített új életbiztosítási szerződések közül minden 10. esetében a család jövőjéről való gondoskodás motiválta a szerződéskötést.

A biztonságra való törekvés mögött jellemzően két ok húzódik meg - derült ki az AEGON által megbízott piackutató, a Millward Brown Hungary Kft. kvalitatív kutatásából: a szülői viselkedési mintát, illetve a saját családjukról való gondoskodás szerepét. Többségük saját elmondása szerint akkor érzi magát "felelős" felnőttnek, ha felkészül a váratlan eseményekre, emellett sokan -mivel a megkérdezettek zöme családos- a gyermekéről való gondoskodást nevezte meg elsődleges okként, amiért életbiztosítást köt.

Mögöttes motivációként említették még a havi díjfizetés rendszeres megtakarításra való ösztönzését, az adókedvezményt, illetve a befektetési lehetőséget is.

Mátyás-Kollár Gabriella, az AEGON Magyarország életbiztosítási termékfejlesztési igazgatója szerint csak átmeneti megtorpanásról van szó. "Folyamatos díjfizetés esetén ugyanis kevésbé kell, hogy zavarjon bennünket a befektetési piacok pillanatnyi helyzete, a befektetések időbeli megosztása hosszú távon kiegyensúlyozó hatással bír: magasabb árfolyamok mellett azonos összegből kevesebb, míg alacsonyabb árfolyam mellett több befektetési egységet lehet megvásárolni. Azaz: aki hosszú távra gondolkodik, annak kedvező, hogy most alacsony árfolyamok mellett tud vásárolni, több egysége lesz, ami emelkedéskor növelni tudja a befektetése értékét."

Ezzel a meggyőződéssel indította útjára az AEGON Magyarország Általános Biztosító Zrt. a napokban egyik új termékét, amellyel elsősorban a hosszú távon megtakarítani szándékozókat célozza meg.

Az AEGON Forte Életbiztosítás 10-25 éves időtartamra köthető, amely a tartam végén tetszőlegesen hosszabbítható. A szerződés már havi 8.000 forintos díjjal megköthető, amely 1 millió forintos bármely okú haláleseti fedezetet is tartalmaz. Az alapszolgáltatást az ügyfelek aktuális élethelyzetéhez igazítva kiegészítő biztosítások széles körével lehet bővíteni. A termék indulásakor az ügyfelek a kockázattűrő képességüknek megfelelően 12 különböző eszközalap között oszthatják meg befektetéseiket. Lehetőség van egyedi portfólió összeállítására, illetve a pénzügyekben kevésbé járatos ügyfeleket - befektetési céltól és időtávtól függően - az AEGON szakemberei előre összeállított portfóliókkal is segítik.

www.aegon.hu oldalon elérhető AEGON Online Ügyfélszolgálaton keresztül a befektetési egység átcsoportosítása ingyenes.
Ha valaki időközben olyan helyzetbe kerülne, hogy átmenetileg nem tudná vállalni biztosítása rendszeres díjának fizetését, a szerződés megkötése utáni 5. évtől maximum 6 hónapra - a biztosítási védelem fenntartása mellett - szüneteltetheti azt. A termék további előnye, hogy a legalább 10 éves tartamú életbiztosítások lejárati szolgáltatását jelenleg nem terheli kamatadó. Így a 10. évfordulót követően minden évben kamatadó-mentesen vonhat ki pénzt a biztosításában felhalmozott megtakarításokból.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A befektetések, megtakarítások aktív kezelése nem igazán jellemzi a magyar lakosságot, éppen ezért az AEGON igyekszik napra készen informálni a unit-linked biztosítással rendelkezőket. Ráadásul mindezt teljesen ingyen, extra szolgáltatásként egy havonta e-mailben küldött, az AEGON Magyarország Befektetési Alapkezelővel közösen összeállított befektetési hírlevélen keresztül. A biztosító a hírlevélben tájékoztatja az ügyfeleket a hazai és nemzetközi pénz- és tőkepiacok eseményeiről, lehetséges hatásairól, valamint mintaportfoliót mutat be.

Azoknak az ügyfeleknek, akik a már meglévő befektetéseken jelenleg felhalmozódott veszteségeik miatt aggódnak, az AEGON szakemberei azt tanácsolják, hogy várjanak, hiszen ez mindaddig csak virtuális veszteség, ameddig az ügyfél nem realizálja azt. A legrosszabb stratégia most kétségkívül az lenne, ha az ügyfelek a jelenlegi alacsony részvényárfolyamok mellett válnának meg befektetéseiktől. A már felhalmozott megtakarítások kockázatosabb eszközalapból kockázatmentesebb irányokba történő átrendeződése egyébként a biztosítónál nem jellemző. Ezt nem is javasolják, mert a realizált veszteség mellett az ügyfelek egyben elveszítenék annak lehetőségét, hogy a későbbi hozamemelkedésekből részesedjenek.

A biztosítási szerződések visszavásárlását nem javasoljuk az átmeneti anyagi problémák orvoslására, hiszen visszavásárlás esetén az ügyfél nem csupán a biztosítási védelmet veszíti el - amit aztán az életkor emelkedése miatt már csak egy drágább biztosítással tud majd pótolni - hanem vissza kell fizetnie az előző 3 évben esetlegesen igénybe vett adókedvezmény összegét kamattal növelten, sőt elveszti a legalább 10 éves szerződésekre vonatkozó kamatadó mentességet a lejárati összegre, ezentúl az elmúlt hónapok árfolyamveszteséget is realizálja, elesik a későbbi hozamoktól, illetve a legtöbb szerződés esetében a biztosító még visszavásárlási költséget is levon a folyósítandó összegből. - hívja fel a figyelmet Kollár Gabriella.

A visszavásárlás említett kedvezőtlen hatásai miatt az ügyfelek anyagi nehézségei esetén az AEGON Magyarország Általános Biztosító Zrt. igyekszik előnyösebb megoldásokat találni. A szerződések jelentős hányadánál például a fizetendő díj csökkentését a kiegészítő biztosítások lemondásával, illetve a megtakarítási díjrész csökkentésével is el tudják érni. Ekkor az alapbiztosításra a biztosító kockázatviselése továbbra is fennáll, és az anyagi helyzet stabilizálását követően újra felvehetők a kiegészítő biztosítások, újra növelhető a megtakarítás (ez a megoldás az esetlegesen igénybevett adókedvezményt sem érinti).


Az újabb módozatoknál - mint pl. az áprilisban bevezetett AEGON Forte - lehetőség van a díjfizetés szüneteltetésére is, amely időszak alatt a biztosító nem vár el díjat, azonban a kockázatot továbbra is viseli mind az alapbiztosítás mind a kiegészítő biztosítások vonatkozásában.
További megoldás lehet az átmeneti anyagi problémákra az AEGON Hitel Zrt. által nyújtott személyi kölcsön, melyet a kölcsönügyletbe fedezetként bevont biztosítási szerződés alapján kedvező kondíciókkal tud nyújtani a hitelintézet.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 16:17
Az EP Kreml-barát üzenetek terjesztésével vádolja a Fideszt és az Orbán-kormányt, és azonnali intézk...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
KonyhaKontrolling  |  2024. április 26. 07:45
A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai b...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem