0 °C Budapest

Aktívan kereskedek az újonnan tőzsdézők

Pénzcentrum
2009. április 16. 09:00

Nem szabad lebecsülni az új tőzsdézőket, nekik köszönhető, hogy a Budapesti Értéktőzsde napi forgalmának a korábbi 20 %-kal szemben mára közel az 50 %-át a hazai befektetők kötései teszik ki.

Az elmúlt egy évben számlát nyitók aktívan kereskednek, ez a napon belüli üzletkötésekre különösen igaz. A brókerek annak ellenére nem tapasztalnak tömeges kiszállási hullámot a kisbefektetők részéről, hogy korábban többségük úgy gondolta, az ősszel a piacra lépett új szereplők alig várják, hogy nullán kiszállhassanak részvényeikből.

2008 utolsó negyedévében rengeteg új szereplő jelent meg a tőzsdén, s vásárolt az akkor hihetetlenül olcsónak tartott részvényekből. Az OTP ekkor 2300-4400 forint között mozgott. Ezeknek a pozícióknak egy része a napokban már nullszaldós lett, ám a kisbefektetők nem sietnek a kiszállással, sőt valaki még rá is vesz a korábbi pozíciójára.

Szakértők szerint, ha valaki 1300-nál nem szállt ki, akkor most már nem is fog. Aki rendelkezett elegendő tartalékkal, az inkább rávett a kedvező árat kihasználva. Egyes brókercégek próbálják a jelentős áremelkedés után a pozíciók csökkentésére ösztökélni a befektetőket. A tőzsdézésben egyébként tapasztalatlan szereplők ezt általában meg is fogadják, és adogatnak, de csak módjával, nem agresszívan.

Mivel nagy lendület van az OTP-ben és senki nem tudja, meddig mehet föl ebben a körben, érthető a fokozatosság. Viszont már elég sokat emelkedett az 1232 forintos mélypont óta, vagyis csökkenteni érdemes, és ezt is tervezik az ügyfelek. Az elmúlt egy évben számlát nyitó ügyfelek egyáltalán nem passzív befektetési stratégiát követnek, sokkal inkább játékosoknak tekinthetők. Mivel a magyar piacot a legtöbb nagy külföldi elemző cég alulsúlyozza, a brókercégeknél jelentősen visszaesett a külföld megbízások volumene.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. november 28. 21:31
December közepétől hat új frekvencián, összesen 45 helyen szól majd a Rádió 1 adása. Kecskeméten oly...
Kiszámoló  |  2023. november 28. 11:36
Kijött az Eustat 2022-es adata az egészségügyi költésekről az uniós országok GDP-jének százalékában....
MNB Intézet  |  2023. november 28. 10:05
A versenyben másodikként sorra kerülő versenyzőre mindig nagy nyomás nehezedik. Így van ez a gazdasá...
Bankmonitor  |  2023. november 28. 08:19
Életbiztosítási szerződés megkötésekor van jó pár kérdés, amire válaszolnod kell. Ezek egy része az...
Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Így szakadt szét a magyar társadalom: ez a 10 legolcsóbb és legdrágább Petőfi utca itthon

A Pictorial Collective-vel karöltve készítette el az elmúlt egy év leforgása alatt a Petőfi utcák népe című fotósorozatot, aminek kapcsán Stiller Ákossal beszélgettünk

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. november 29. szerda
Taksony
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm