3 °C Budapest

Aktívan kereskedek az újonnan tőzsdézők

Pénzcentrum
2009. április 16. 09:00

Nem szabad lebecsülni az új tőzsdézőket, nekik köszönhető, hogy a Budapesti Értéktőzsde napi forgalmának a korábbi 20 %-kal szemben mára közel az 50 %-át a hazai befektetők kötései teszik ki.

Az elmúlt egy évben számlát nyitók aktívan kereskednek, ez a napon belüli üzletkötésekre különösen igaz. A brókerek annak ellenére nem tapasztalnak tömeges kiszállási hullámot a kisbefektetők részéről, hogy korábban többségük úgy gondolta, az ősszel a piacra lépett új szereplők alig várják, hogy nullán kiszállhassanak részvényeikből.

2008 utolsó negyedévében rengeteg új szereplő jelent meg a tőzsdén, s vásárolt az akkor hihetetlenül olcsónak tartott részvényekből. Az OTP ekkor 2300-4400 forint között mozgott. Ezeknek a pozícióknak egy része a napokban már nullszaldós lett, ám a kisbefektetők nem sietnek a kiszállással, sőt valaki még rá is vesz a korábbi pozíciójára.

Szakértők szerint, ha valaki 1300-nál nem szállt ki, akkor most már nem is fog. Aki rendelkezett elegendő tartalékkal, az inkább rávett a kedvező árat kihasználva. Egyes brókercégek próbálják a jelentős áremelkedés után a pozíciók csökkentésére ösztökélni a befektetőket. A tőzsdézésben egyébként tapasztalatlan szereplők ezt általában meg is fogadják, és adogatnak, de csak módjával, nem agresszívan.

Mivel nagy lendület van az OTP-ben és senki nem tudja, meddig mehet föl ebben a körben, érthető a fokozatosság. Viszont már elég sokat emelkedett az 1232 forintos mélypont óta, vagyis csökkenteni érdemes, és ezt is tervezik az ügyfelek. Az elmúlt egy évben számlát nyitó ügyfelek egyáltalán nem passzív befektetési stratégiát követnek, sokkal inkább játékosoknak tekinthetők. Mivel a magyar piacot a legtöbb nagy külföldi elemző cég alulsúlyozza, a brókercégeknél jelentősen visszaesett a külföld megbízások volumene.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. november 26. 06:59
A Goldman Sachs (GS) arra számít, hogy a 10 éves amerikai állampapír-hozamok egészen 2024 végéig 4 s...
MEDIA1  |  2022. november 25. 18:21
A Pajzs egy fiktív közösségi oldal segítségével és játékkal segít abban, hogy hamarabb felismerjük a...
Bankmonitor  |  2022. november 25. 15:13
Ma már sok magyar számára nem újdonság, hogy mobilunkkal is fizethetünk az üzletekben, így váltva ki...
MNB Intézet  |  2022. november 25. 09:56
A technológiai optimizmus az az elképzelés, miszerint a tudomány és a technológia minden jelentős tá...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 26. szombat
Virág
47. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?