16 °C Budapest

Mi lesz a nyugdíjasokkal: bajban az amerikaiak?

Pénzcentrum
2008. augusztus 22. 14:00

Nálunk most kerül bevezetésre a választható portfoliós nyugdíjpénztári megtakarítás, s így annak lehetősége, hogy az egyének saját maguk dönthessenek arról, hogy mekkora kockázatot vállalnak. Az Egyesült Államokban viszont a TB-rendszeren kívül igencsak nagy bajba kerülhetnek azok, akik nem elég előrelátóak, s nem takarékoskodnak a nyugdíjas évekre.

A múlt héten megjelent adatok szerint a kalifornia államban mért munkanélküliségi ráta elérte a 7,3 százalékot, miközben az államok egyes részein minden tizedik munkaképes korúnak nincs állása. Egész Amerikában jellemzően emelkedik a munkanélküliségi ráta. Mindeközben már 2005 óta negatív az egyesült államokbeliek megtakarítási rátája, vagyis igen sokan többet költenek annál, mint amennyit keresnek.

Mindez a nyugdíjas évek szempontjából is aggasztó lehet, ugyanis ha az embernek nincs állása, nemhogy félretenni nem tud pénzéből, de még hitelt sem tud felvenni, így a nehéz időkben valószínűleg a már meglévő megtakarításokhoz fog hozzányúlni. Pontosan ez történik egyébként most is a tengerentúlon.
Ha minden kötél szakad, abban az esetben még segítséget nyújt az amerikaiak számára a társadalombiztosítási rendszer, melyet egyénenként nem lehet idő előtt felélni. Ez tulajdonképpen tehát egy "kényszer"-megtakarítás, melyben a kockázatot inkább az állam vállalja, mint az egyén, igaz, a hozamok nem szárnyalnak ebben az esetben, viszont van mire támaszkodni, ha minden kötél szakad.

Mindez azonban megváltozhat az Egyesült Államokban, ugyanis már 2000-ben is azzal kampányolt George Bush, hogy legalább részben privatizálja a társadalombiztosítást, mivel csak úgy maradhatna a rendszer fizetőképes, ha az emberek társadalombiztosításuk egy részét a részvénypiacokba fektethetnék.

A mostani elnökválasztási kampányban amennyiben McCain nyer, úgy várhatóan a reformot támogatók örülhetnek. Az elnökjelölt legutóbbi javaslata szerint a fiataloknak megvolna a lehetőségük arra, hogy a TB-megtakarítás egy részét saját maguk kezeljék, fektessék be. Könnyen lehet azonban, hogy ez a jelenlegi gazdasági helyzetben annyira nem jó ötlet. A fiataloknak tisztában kell lenniük azzal, hogy a részvények jóval nagyobb kockázatot hordoznak magukban, mint például az államkötvények.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A választható portfoliós rendszer Magyarországon éppen ezzel kapcsolatosan tartalmaz magában egy biztonsági féket, nyugdíjazást megelőzően 5 évvel nem lehet már a legkockázatosabb portfoliót választani.

PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2023. március 24. 09:48
Tamásék felvették a babváró hitelt, de aztán a gyerek születése után elváltak. Ezután tudni szerette...
Holdblog  |  2023. március 24. 09:14
Az elmúlt napokban attól volt hangos a Twitter egy nem is olyan kis szeglete, hogy Balaji Srinivasan...
MEDIA1  |  2023. március 24. 08:59
A gyerekek médiafogyasztása és ezen belül a tévénézés fontos szerepet tölt be a jövő generációjának...
KonyhaKontrolling  |  2023. március 24. 07:51
Azok, akik bármilyen befektetésekről szóló, fogyasztók érdekekeit szem előtt tartó írást olvastak má...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 24. péntek
Gábor, Karina
12. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?