Mi lesz a nyugdíjasokkal: bajban az amerikaiak?

Pénzcentrum
2008. augusztus 22. 14:00

Nálunk most kerül bevezetésre a választható portfoliós nyugdíjpénztári megtakarítás, s így annak lehetősége, hogy az egyének saját maguk dönthessenek arról, hogy mekkora kockázatot vállalnak. Az Egyesült Államokban viszont a TB-rendszeren kívül igencsak nagy bajba kerülhetnek azok, akik nem elég előrelátóak, s nem takarékoskodnak a nyugdíjas évekre.

A múlt héten megjelent adatok szerint a kalifornia államban mért munkanélküliségi ráta elérte a 7,3 százalékot, miközben az államok egyes részein minden tizedik munkaképes korúnak nincs állása. Egész Amerikában jellemzően emelkedik a munkanélküliségi ráta. Mindeközben már 2005 óta negatív az egyesült államokbeliek megtakarítási rátája, vagyis igen sokan többet költenek annál, mint amennyit keresnek.

Mindez a nyugdíjas évek szempontjából is aggasztó lehet, ugyanis ha az embernek nincs állása, nemhogy félretenni nem tud pénzéből, de még hitelt sem tud felvenni, így a nehéz időkben valószínűleg a már meglévő megtakarításokhoz fog hozzányúlni. Pontosan ez történik egyébként most is a tengerentúlon.
Ha minden kötél szakad, abban az esetben még segítséget nyújt az amerikaiak számára a társadalombiztosítási rendszer, melyet egyénenként nem lehet idő előtt felélni. Ez tulajdonképpen tehát egy "kényszer"-megtakarítás, melyben a kockázatot inkább az állam vállalja, mint az egyén, igaz, a hozamok nem szárnyalnak ebben az esetben, viszont van mire támaszkodni, ha minden kötél szakad.

Mindez azonban megváltozhat az Egyesült Államokban, ugyanis már 2000-ben is azzal kampányolt George Bush, hogy legalább részben privatizálja a társadalombiztosítást, mivel csak úgy maradhatna a rendszer fizetőképes, ha az emberek társadalombiztosításuk egy részét a részvénypiacokba fektethetnék.

A mostani elnökválasztási kampányban amennyiben McCain nyer, úgy várhatóan a reformot támogatók örülhetnek. Az elnökjelölt legutóbbi javaslata szerint a fiataloknak megvolna a lehetőségük arra, hogy a TB-megtakarítás egy részét saját maguk kezeljék, fektessék be. Könnyen lehet azonban, hogy ez a jelenlegi gazdasági helyzetben annyira nem jó ötlet. A fiataloknak tisztában kell lenniük azzal, hogy a részvények jóval nagyobb kockázatot hordoznak magukban, mint például az államkötvények.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A választható portfoliós rendszer Magyarországon éppen ezzel kapcsolatosan tartalmaz magában egy biztonsági féket, nyugdíjazást megelőzően 5 évvel nem lehet már a legkockázatosabb portfoliót választani.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 10. hétfő
Ármin, Pálma
19. hét
Május 10.
Mentők napja
Május 10.
Baromfi világnap
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 9. 16:07