Egyre több a hibátlan járulékbevallás!

Pénzcentrum
2008. augusztus 14. 09:02

Az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény 2006. január 1-jétől hatályos 31. § (2) bekezdésének módosítása a munkáltatóknak, kifizetőknek (ideértve az egyéni vállalkozónak nem minősülő magánszemély munkáltatót is), valamint a kiegészítő tevékenységűnek nem minősülő egyéni vállalkozóknak havonként, a tárgyhót követő hó 12. napjáig elektronikus úton történő bevallási kötelezettséget ír elő.

A jogszabályváltozás a bevallási rendszerben olyan gyökeres átalakulást kívánt, amely az adózókra és az adóhatóságra nézve egyaránt kihívást jelentett.

A 2006. és 2007. évi tapasztalatok alapján, messzemenőkig figyelembe véve az adózói véleményeket, 2008. évre egy szerkezetében megújult járulékbevallás került kialakításra. Az új szerkezettel áttekinthetőbb, kisebb terjedelmű lett a bevallás, ugyanakkor az egyszerűsítés eredményeként megvalósult, hogy a kisebb terjedelemmel is megfeleljen a jogszabálynak, és ezen túlmenően a különféle adatszolgáltatásokhoz szükséges valamennyi információ kinyerhető legyen belőle.

A 2008. évi 0808 és 0858 számú járulék bevallások esetében, az előző évi adatokhoz viszonyítva, kisebb arányban érkeznek be hibás bevallások, aminek egyrészt - az elmúlt időszak tapasztalatait szem előtt tartva - a bevallások belső felépítésének, hibavizsgálati szempontjainak megfelelőbb kialakítása az oka, másrészt az adózók is egyre nagyobb gyakorlattal rendelkeznek a járulékbevallás területén.

Az alábbi adatok a 2008. augusztus 7-i állapotnak megfelelően szemléltetik a beérkezett járulék alapbevallások hibátlan és a hibás arányát:
- a 0808-as számú beérkezett (2 726 000 db) bevallásból a hibátlan bevallások aránya 99,3%-os (2 707 000 db), a hibás bevallások aránya 0,7%,
- a 0858-as számú beérkezett (1 352 000 db) bevallásból a hibátlan bevallások aránya 95,9%-os (1 297 000 db), a hibás bevallások aránya 4,1%.

Az egy évvel ezelőtti (azaz 2007. augusztus 6-i) állapothoz képest a beérkezett alapbevallások alapján a hibátlan bevallások aránya:
- a '08-as bevallásnál 2%-al emelkedett,
- az '58-as bevallásnál 11%-al emelkedett.

Tekintettel arra, hogy az adóhivatal kizárólag a hibátlan járulékbevallásokból tud havi adatszolgáltatási kötelezettségének eleget tenni a nyugdíjbiztosítási igazgatási szerv, az egészségbiztosítás szerv, az állami foglalkoztatási szerv, a munkaügyi hatóság és a magánnyugdíj-pénztárak felé, ezért kiemelt feladat, hogy a bevallások minél nagyobb arányban érkezzenek be hibátlanul.

A Java-s verzió Internetre történő kihelyezésével, az adózók kényelmi szempontjainak erősítése érdekében, "aktív help" beépítésével kívántuk segíteni a kitöltést az Internetes programokban, amely az Abev-es változatnál egy felhasználó-barátabb, több előnyt felsorakoztató kitöltő program.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Tapasztalatunk szerint az adózók körében elfogadottá vált a hibás bevallások elektronikus úton, javító bevallás beküldésével történő javítása, azonban a javító bevallás funkcióját még gyakran összetévesztik a helyesbítő bevallással, így előfordul, hogy a javító bevallás nem ér célba. Fontos figyelni arra, hogy a javító bevalláson a bevallás funkciójára utaló jelölések megfelelően legyenek kitöltve, például alapbevallás javításkor ne legyen kitöltve a helyesbítés kódkocka.

A bevallások magánszemélyes lapjainak kitöltésénél rendkívüli jelentőséggel bír az alkalmazás minősége számsor első jegyének a megfelelő kiválasztása, különös tekintettel a nyugdíjas munkavállalókra, tekintettel arra, hogy a 2008. január 1-jétől hatályos jogszabályok szerint a 62. életévét be nem töltött magánszemélyek jövedelmi adatiról jogszabályi előírás alapján adatszolgáltatási kötelezettségünk van a nyugdíjbiztosítási igazgatási szerv felé, melynek korrekt teljesítéséhez elengedhetetlenül szükséges az adózóktól kapott, valóságnak megfelelő kitöltés.

2007. január 1-jétől új feladatot jelentett az adóhatóság számára, a magánnyugdíjpénztári tagdíjbevallás és befizetés beintegrálása az adóhatósági rendszerekbe. Az adózók a bevallásban - sokszor az alkalmazottaiktól kapott téves információ alapján helytelen nyugdíjpénztári adónemkódot adnak meg. A téves pénztári adónemkódra könyvelt kötelezettség helyesbítésére önellenőrzés keretében van lehetőség. Ugyancsak az önellenőrzések számát növeli az a gondatlan alkalmazotti magatartás, amely következtében sokszor csak évek múlva jut a foglalkoztató tudomására, hogy a foglalkoztatottja magánnyugdíjpénztár tagja.

Az adóhatóság folyamatosan törekszik arra, hogy a járulékbevallások feldolgozása hatékonyan, lehető legkisebb hibaszázalékkal valósuljon meg, ehhez számítunk az adózók segítőkész hozzáállására és aktív közreműködésére.

HR BLOGGER
legacykft  |  2023.03.31 16:38
Egy korábbi blogunkban (Téged mennyire foglalkoztat a csapatod motiváltsága? 3+1 tünet, ami miatt fo...
perfekt  |  2023.03.30 14:04
A számviteli törvény a kiegészítő melléklet tartalmára – néhány kivételtől eltekintve – általánosan...
hrdoktor  |  2023.03.27 06:35
Az alacsony oxigénszinttől a kabin száraz levegőjén át a munka és a magánélet eltolódott egyensúlyái...
laskainelli  |  2023.03.22 07:59
A tartós kapcsolatban, mikor túl vannak a párok az építkezés szakaszán és létrejött mindaz, amit cél...
vezetoi-coaching  |  2023.03.21 13:05
Egy angol nyelvű párbeszéd egy AI-val. Semmit se javítottam rajta, még a saját elírásaimat, misspell...
Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. április 2. vasárnap
Áron
13. hét
Április 2.
Virágvasárnap
Április 2.
Ifjúsági világnap
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. április 1. 19:18
Pénzcentrum  |  2023. április 1. 18:35