16 °C Budapest

Egyre több a hibátlan járulékbevallás!

Pénzcentrum
2008. augusztus 14. 09:02

Az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény 2006. január 1-jétől hatályos 31. § (2) bekezdésének módosítása a munkáltatóknak, kifizetőknek (ideértve az egyéni vállalkozónak nem minősülő magánszemély munkáltatót is), valamint a kiegészítő tevékenységűnek nem minősülő egyéni vállalkozóknak havonként, a tárgyhót követő hó 12. napjáig elektronikus úton történő bevallási kötelezettséget ír elő.

A jogszabályváltozás a bevallási rendszerben olyan gyökeres átalakulást kívánt, amely az adózókra és az adóhatóságra nézve egyaránt kihívást jelentett.

A 2006. és 2007. évi tapasztalatok alapján, messzemenőkig figyelembe véve az adózói véleményeket, 2008. évre egy szerkezetében megújult járulékbevallás került kialakításra. Az új szerkezettel áttekinthetőbb, kisebb terjedelmű lett a bevallás, ugyanakkor az egyszerűsítés eredményeként megvalósult, hogy a kisebb terjedelemmel is megfeleljen a jogszabálynak, és ezen túlmenően a különféle adatszolgáltatásokhoz szükséges valamennyi információ kinyerhető legyen belőle.

A 2008. évi 0808 és 0858 számú járulék bevallások esetében, az előző évi adatokhoz viszonyítva, kisebb arányban érkeznek be hibás bevallások, aminek egyrészt - az elmúlt időszak tapasztalatait szem előtt tartva - a bevallások belső felépítésének, hibavizsgálati szempontjainak megfelelőbb kialakítása az oka, másrészt az adózók is egyre nagyobb gyakorlattal rendelkeznek a járulékbevallás területén.

Az alábbi adatok a 2008. augusztus 7-i állapotnak megfelelően szemléltetik a beérkezett járulék alapbevallások hibátlan és a hibás arányát:
- a 0808-as számú beérkezett (2 726 000 db) bevallásból a hibátlan bevallások aránya 99,3%-os (2 707 000 db), a hibás bevallások aránya 0,7%,
- a 0858-as számú beérkezett (1 352 000 db) bevallásból a hibátlan bevallások aránya 95,9%-os (1 297 000 db), a hibás bevallások aránya 4,1%.

Az egy évvel ezelőtti (azaz 2007. augusztus 6-i) állapothoz képest a beérkezett alapbevallások alapján a hibátlan bevallások aránya:
- a '08-as bevallásnál 2%-al emelkedett,
- az '58-as bevallásnál 11%-al emelkedett.

Tekintettel arra, hogy az adóhivatal kizárólag a hibátlan járulékbevallásokból tud havi adatszolgáltatási kötelezettségének eleget tenni a nyugdíjbiztosítási igazgatási szerv, az egészségbiztosítás szerv, az állami foglalkoztatási szerv, a munkaügyi hatóság és a magánnyugdíj-pénztárak felé, ezért kiemelt feladat, hogy a bevallások minél nagyobb arányban érkezzenek be hibátlanul.

A Java-s verzió Internetre történő kihelyezésével, az adózók kényelmi szempontjainak erősítése érdekében, "aktív help" beépítésével kívántuk segíteni a kitöltést az Internetes programokban, amely az Abev-es változatnál egy felhasználó-barátabb, több előnyt felsorakoztató kitöltő program.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Tapasztalatunk szerint az adózók körében elfogadottá vált a hibás bevallások elektronikus úton, javító bevallás beküldésével történő javítása, azonban a javító bevallás funkcióját még gyakran összetévesztik a helyesbítő bevallással, így előfordul, hogy a javító bevallás nem ér célba. Fontos figyelni arra, hogy a javító bevalláson a bevallás funkciójára utaló jelölések megfelelően legyenek kitöltve, például alapbevallás javításkor ne legyen kitöltve a helyesbítés kódkocka.

A bevallások magánszemélyes lapjainak kitöltésénél rendkívüli jelentőséggel bír az alkalmazás minősége számsor első jegyének a megfelelő kiválasztása, különös tekintettel a nyugdíjas munkavállalókra, tekintettel arra, hogy a 2008. január 1-jétől hatályos jogszabályok szerint a 62. életévét be nem töltött magánszemélyek jövedelmi adatiról jogszabályi előírás alapján adatszolgáltatási kötelezettségünk van a nyugdíjbiztosítási igazgatási szerv felé, melynek korrekt teljesítéséhez elengedhetetlenül szükséges az adózóktól kapott, valóságnak megfelelő kitöltés.

2007. január 1-jétől új feladatot jelentett az adóhatóság számára, a magánnyugdíjpénztári tagdíjbevallás és befizetés beintegrálása az adóhatósági rendszerekbe. Az adózók a bevallásban - sokszor az alkalmazottaiktól kapott téves információ alapján helytelen nyugdíjpénztári adónemkódot adnak meg. A téves pénztári adónemkódra könyvelt kötelezettség helyesbítésére önellenőrzés keretében van lehetőség. Ugyancsak az önellenőrzések számát növeli az a gondatlan alkalmazotti magatartás, amely következtében sokszor csak évek múlva jut a foglalkoztató tudomására, hogy a foglalkoztatottja magánnyugdíjpénztár tagja.

Az adóhatóság folyamatosan törekszik arra, hogy a járulékbevallások feldolgozása hatékonyan, lehető legkisebb hibaszázalékkal valósuljon meg, ehhez számítunk az adózók segítőkész hozzáállására és aktív közreműködésére.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm