Alternatív befektetések, ahol nagy hozamra is szert lehet tenni...

Pénzcentrum
2008. augusztus 14. 16:00

A részvényárfolyamok csak árnyékai önmaguknak az utóbbi hónapokban, az ingatlanárak siralmasak a világ szinte minden táján, szinte már alig van olyan terület, amit ne ért volna el a jelzálogpiaci válság. De akkor hova tegye a pénzét az akinek van? Nézzük az alternatívákat...

Nagy-Britanniában idén év elejétől van lehetőség például lakókocsikba fektetni. Na nem közvetlenül, hanem olyan módon, hogy az érdeklődők a pénzüket egy olyan alapba teszik, ami országszerte lakókocsi-árusító internetes oldalakba fektet be. A profit szinte garantált, mivel egyre népszerűbbek a lakókocsik akár nyaraláshoz, akár végleges lakhelyül a jelenlegi gazdasági helyzetben, ugyanis lényegesen kevesebbe kerül, mint egy apartman vagy szállodai üdülés, arról nem is beszélve, hogy nincs akkora fenntartási költsége, mint egy kertes háznak. Az Egyesült Államokban is ez a tendencia, így ez a terület még hozammal kecsegtet a részvényekkel ellentétben (Ideális otthon kisnyugdíjasoknak: mindenki lakókocsit vesz az USA-ban!).

A mezőgazdaság is egy jó opció lehet az emelkedő élelmiszerárakat tekintve. Az árutőzsdei árfolyamokat figyelve az elmúlt egy évben a gabonafélék árfolyama több, mint 30 százalékot emelkedett, miközben az élőmarha árfolyama 11 százalékkal esett. Bár ebben az esetben ki kell fizetni a bróker jutalékát, mivel úgy kereskednek az árutőzsdei termékekkel, mintha értékpapírok lennének.

A nemesfémekbe történő befektetéseket már egy jó ideje megtérülőbbnek tartják sokan. Az arany árfolyama több, mint 30 százalékkal emelkedett az elmúlt egy évben, és nem meglepő módon a befektetők egyik kedvenc célpontja, mivel az ingatlanokkal, az értékpapírokkal és a készpénzzel ellentétben az arany és a platina is megőrzi értékét (Hitelválság? Az ékszereket viszik, mint a cukrot!).

Ki ne gyűjtött volna bélyeget gyerekkorában? Sokakra ez még felnőttkorában is jellemző, bár akkor már inkább az értékesebb darabokat kedvelik, mint alternatív befektetési formát. A GB Rarities 30 Index szerint az értékesebb darabok ára egy év alatt 38,6 százalékkal emelkedett, ami kiemelkedő hozamot jelent a tulajdonosának. Ez szakértők szerint azért alakulhatott így, mert számos amerikai befektető adta el a gyűjteményét, a vártnál jóval magasabb áron. Ez azonban nem igaz az otthon a nagypapa holmija között megtalált bélyegekre, mivel a tapasztalatok szerint azok a darabok, amik megszerzéskor nem kerültek szinte semmibe a tulajdonosnak, valószínűleg most sem érnek sokkal többet. De azért érdemes lehet próbálkozni, az ember sosem tudhatja mire bukkan...

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2023. március 21. 19:51
Izgalmas időket élünk. Tönkrement egy amerikai nagybank, amelyikkel igazából semmi probléma nem volt...
MEDIA1  |  2023. március 21. 17:53
Világszerte rohamléptekkel nő a ChatGPT nevű mesterséges intelligenciás chatrobot népszerűsége, a mé...
Bankmonitor  |  2023. március 21. 17:23
A digitalizációs folyamatok terjedésével aktívan nő a bankkártyás, illetve a mobiltárcás és okoseszk...
Kasza Elliott-tal  |  2023. március 21. 15:07
Hétfőn megvettem a második csomag OTP-met 9000-ért, evvel 9831 forint az átlagom. Többet nem akarok...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

NAPTÁR
Tovább
2023. március 22. szerda
Beáta, Izolda
12. hét
Március 22.
A víz világnapja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?