16 °C Budapest

20 éves, de még mindig nő: McDonald's

Pénzcentrum
2008. május 8. 13:20

Lassan 57 éves a világ első McDonald's üzlete, és már a hazai "gyerek" is kilépett a tini-korból. Idén ünnepli a gyorsétterem-lánc hazai, Régiposta utcai első üzlet megnyitásának 20. évfordulóját. Év végére 100 étteremmel, 100 millió eladott Big Mac-kel és 1 milliárdos vendégszámmal kalkulál a hálózat - hangzott el a sajtótájékoztatón.

20 év alatt rengeteget fejlődött a hálózat, nem csak az üzletek számát, a termékkínálatot, de az üzletpolitikát illetően is. 1988-as nyitáskor egy Big Mac-ért még 43 forintot, a Coláért 15-öt kellett fizetni, persze azóta már ez is változott. Az üzletek száma leggyorsabban 1995-1998 között emelkedett, most azonban ismét rákapcsol a cégóriás a hazai hálózat növelésére.

Jelenleg 95 étteremből áll a hálózat, ahol évente hozzávetőleg 77 millió vendég fordul meg. Az üzletek egy része saját üzemeltetésű, több mint felét, összesen 48 egységet azonban franchise partnerek tartanak fent. A tavalyi évben Szekszárdon megnyitott étteremmel a McDonald's már az összes megyében képviselteti magát, tehát országos lefedettségre tett szert.

A 2007-es évet 34,6 milliárd forintos árbevétellel zárta a vállalat, ami 8,6 százalékos forgalomnövekedést jelentett az előző évhez képest. Ebből 1,3 milliárd forintnyi üzemi eredményt tudott produkálni, ami közel kétszerese a 2006-os eredménynek. Ez nagyban köszönhető a hazai befektetések megelőző évekhez képesti emelkedésének. Tavaly összesen mintegy 2 milliárd forintot forgattak vissza az üzletek fejlesztésébe, és újak nyitásába, amit idén tovább szeretne növelni a cég. 2008-ban a tervek szerint 2,5 milliárd forintból 1,5 milliárdot 5 új étterem nyitására fordítanak majd, a maradékot pedig a meglévő üzletek McCaféval történő kibővítésére - ahogy a McDonald's nevezi - remodelling-re, valamint konyhatechnológia fejlesztésére szánják.

Nem véletlenül fejleszti a cég kávézólánc hálózatát, hiszen a tavalyi árbevételük több mint fél milliárd forintos volt, és 2,2 millió vendégforgalmat tudott generálni. A jelenleg 22 egységből álló McCafé hálózatot a tervek szerint 2011-re minden McDonald's-ban meg szeretnének honosítani. De nem csak úgynevezett shop-in-shop rendszerben üzemel a kávézó, ugyanis az Aréna Plázában már önálló egységként is megtalálható. Azon éttermek forgalma, ahol a remodelling eredményeként McCafé is üzemel, átlagosan 15 százalékos növekedést tudott produkálni az elmúlt évben.

A következő három évet terjeszkedésre, hálózatbővítésre szánja a vállalat. 2008-ban 5-6, 2009-ban további hét-nyolc étteremmel szeretne megjelenni a hazai piacon a McDonald's. Három év alatt összesen tehát több mint 20 százalékkal, vagyis 20 új étteremmel szeretne növekedni az étteremláncolat. A legközelebbi nyitás Mosonmagyaróváron várható a nyár folyamán.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az eddigi hálózatfejlesztési politika értelmében a 100 ezer lakosnál nagyobb lélekszámú városokban nyitott üzletet a cég, 2008-ban azonban a limit 50 ezerre változik, később azonban a kisebb városok felé is nyitni tervez a cég. Összehasonlításképpen: a McDo "őshazájában", az USA-ban 25 ezer lakosra jut egy étterem, hazánkban ez 100 ezer fő, ugyanakkor Oroszországban mindössze minden egymilliomodik emberre jut egy étterem.

Sajnos a cégóriás sikereiből nem sok hazai beszállító profitál. A szállítók 80 százaléka (volument tekintve) ugyanis hazánkon kívüli, európai vállalat, és mindössze 6 magyar beszállítóval dolgozik együtt a cég, köztük a Bábolna Zrt-vel. Ők egyedül csirkehúst szállítanak a McDonald's-nak. Marhahúst elsősorban Ausztriából és Lengyelországból, sertéshúst Németországból, míg halat Dániából importál a cég. Zsemléket elsősorban Ausztria szállít az étterem hálózatnak, azonban Radek Janalik hazai ügyvezető igazgató szerint hazánk is versenybe szállhatna, ha némi technológiai fejlődést tudnának a gyártó pékségek felmutatni.

A fejlődés azonban mondhatni töretlen, és az élelmiszerárak emelkedése miatti nyomástól sem tart a cég. Az éttermek korszerűsítése és a menüválaszték folyamatos bővítése mellett idén is 5-10 százalékos forgalomnövekedésre számítanak. A 20 éves évforduló napján, május végén pedig egy különleges "élménynappal" lepik meg a Régiposta utcába érkező vendégeket.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem