Hiperolcsó euro - kinek jó?

Pénzcentrum
2008. június 20. 11:00

Ma délelőtt az euro forintárfolyama áttörte a mágikus 240-es határt, erre az elmúlt hetekben a Portfolio.hu elemzése szerint már több elemző is számított. A nyaralók számára mindenképpen jót jelent az olcsó euro, azonban az éremnek mindig két oldala van, így néhány sorban, leegyszerűsítéseket alkalmazva - és a teljesség igénye nélkül - vázoljuk, miért is lehet jó, vagy rossz az erős forint.

Forrás: portfolio.hu, GIR Professional

Nincs sáv, nincs sírás

Az idei év januárjában a meglehetősen sok, ez irányba mutató találgatás után végül az intervenciós (beavatkozási) sáv eltörlése mellett döntött a jegybank. Ennek értelmében a mostani erős forint miatt nem kell beavatkoznia a központi banknak, legalábbis nem a már megszokott eszközökkel.

Igen, ez jó

A forintárfolyam alakulása ugyanis számos közvetett hatással is bír, így a hétfői kamatdöntésen a Monetáris Tanács tagjainak mindenképpen figyelembe kell vennie ezeket. Az infláció szempontjából pozitív lehet az árfolyamalakulás, ugyanis az olcsóbb euró olcsóbb behozatalhoz is vezet, ami kedvező hatást gyakorol a hazai árszínvonalra.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem, ez rossz

Az erős forint azt jelenti, hogy mi olcsóbban vehetünk eurót. A relációt megfordítva azon külföldiek számára, akik euróval fizetnek, drágul a forint. Ez a hazai exportra gyakorol hatást, ugyanis a külföldre szánt magyar termékek lesznek drágábbak, így kevesebbet vásárolnak majd belőlük.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
EZT OLVASTAD MÁR?