8 °C Budapest

Economist: még kissé alulértékelt a forint, a legdrágábbak vagyunk a régióban

Pénzcentrum
2004. december 20. 09:38

Az Economist brit üzleti hetilap minden évben elkészíti a közismert Big Mac-indexet, mely a világ csaknem minden országában kapható McDonald's termék alapján arra utal, hogy egy deviza alul-, vagy felülértékelt-e a dollárhoz képest. A forint az utóbbi idők számottevő dollárgyengülése ellenére még továbbra is kissé alulértékelt a zöldhasúval szemben. A Big Mac ára Magyarországon a régiós versenytársainknál érdemben drágább, ami arra utal, hogy a megélhetési költségek hazánkban a legmagasabbak.

Az Economist felmérése a vásárló-erő paritás (PPP) elméletén alapszik, mely szerint ugyanazoknak a termékeknek és szolgáltatásoknak a világ valamennyi országában ugyanannyiba kell kerülnie, ha eltérés mutatkozik, akkor annak a devizaárfolyamokban tükröződniük kell (fel, vagy leértékelődés). Az Economist ezen termék-és szolgáltatáscsoportok kosarának egyedüli termékként a Big Mac-et választotta.

Ezek alapján a vizsgált 31 ország közül a legolcsóbb a kínai Big Mac, amely egyúttal azt is jelenti, hogy a jelenleg még fixált árfolyamrendszerben PPP-alapon a jüan 58%-kal alulértékelt a dollárhoz képest. A sor másik végén Svájc áll, mely a december 13-i devizaárfolyamok alapján 82%-kal túlértékelt a zöldhasúhoz képest (tavaly még csak 75%-os volt a túlértékeltség).

Magyarországon csak mintegy 15 centtel olcsóbb a Big Mac, mint az USA-ban, így a forint PPP-alapon mintegy 5%-kal alulértékelt az amerikai fizetőeszközzel szemben. . Tavaly hazánkban még 2.21 dollár volt a Big Mac ára, ami az akkori ár- és árfolyamviszonyok közepette 20 %-os forint-alulértékeltségnek felelt meg.

Érdemes még kiemelni, hogy az euró 25%-kal túl, míg a jen 17%-kal alulértékelt PPP-alapon a dollárhoz képest.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

És akkor jöjjön az ábra:

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm