21 °C Budapest

Economist: még kissé alulértékelt a forint, a legdrágábbak vagyunk a régióban

Pénzcentrum
2004. december 20. 09:38

Az Economist brit üzleti hetilap minden évben elkészíti a közismert Big Mac-indexet, mely a világ csaknem minden országában kapható McDonald's termék alapján arra utal, hogy egy deviza alul-, vagy felülértékelt-e a dollárhoz képest. A forint az utóbbi idők számottevő dollárgyengülése ellenére még továbbra is kissé alulértékelt a zöldhasúval szemben. A Big Mac ára Magyarországon a régiós versenytársainknál érdemben drágább, ami arra utal, hogy a megélhetési költségek hazánkban a legmagasabbak.

Az Economist felmérése a vásárló-erő paritás (PPP) elméletén alapszik, mely szerint ugyanazoknak a termékeknek és szolgáltatásoknak a világ valamennyi országában ugyanannyiba kell kerülnie, ha eltérés mutatkozik, akkor annak a devizaárfolyamokban tükröződniük kell (fel, vagy leértékelődés). Az Economist ezen termék-és szolgáltatáscsoportok kosarának egyedüli termékként a Big Mac-et választotta.

Ezek alapján a vizsgált 31 ország közül a legolcsóbb a kínai Big Mac, amely egyúttal azt is jelenti, hogy a jelenleg még fixált árfolyamrendszerben PPP-alapon a jüan 58%-kal alulértékelt a dollárhoz képest. A sor másik végén Svájc áll, mely a december 13-i devizaárfolyamok alapján 82%-kal túlértékelt a zöldhasúhoz képest (tavaly még csak 75%-os volt a túlértékeltség).

Magyarországon csak mintegy 15 centtel olcsóbb a Big Mac, mint az USA-ban, így a forint PPP-alapon mintegy 5%-kal alulértékelt az amerikai fizetőeszközzel szemben. . Tavaly hazánkban még 2.21 dollár volt a Big Mac ára, ami az akkori ár- és árfolyamviszonyok közepette 20 %-os forint-alulértékeltségnek felelt meg.

Érdemes még kiemelni, hogy az euró 25%-kal túl, míg a jen 17%-kal alulértékelt PPP-alapon a dollárhoz képest.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

És akkor jöjjön az ábra:

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
perfekt  |  2021.05.05 08:17
Durván még egy hónapunk van a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség te...
hrdoktor  |  2021.05.03 06:38
Ha kihagyja a reggelit csökken a teljesítmény, a koncentrálóképesség, nő az esély az elhízásra és kü...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
EZT OLVASTAD MÁR?