21 °C Budapest

Miből fizetnek nyugdíjat? Nem csak mi vagyunk pácban!

Pénzcentrum
2008. április 10. 05:55

A britek nagy része elégedetlen... Sokszor juthat eszünkbe a mindennapok közepedte, ha éppen egész nap rohangálunk, vagy hajnalban kell kelni egy üzleti út miatt, hogy de jó is lesz majd nyugdíjasként egy reggel úgy felkelni, hogy már nem kell bemenni dolgozni, az egész nap a családé, a kedvenc hobbinké, vagy a semmittevésé lehet. Ennek ellenére meglepően sokan érzik magukat boldogtalannak egy új élet kezdetén. Így van ez a briteknél is, bár ott azért más problémák is vannak, mint a munkatársak hiányolása. A jelenlegi gazdasági helyzetben már az is kiderült, hogy sokan azzal járnak jobban, ha nem mennek nyugdíjba. De vajon hogyan látják a britek a saját helyzetüket...

A brit Munka- és Nyugdíjügyi Minisztérium legújabb tanulmánya a jelenlegi gazdasági helyzetben vizsgálta a friss nyugdíjasok hozzáállását a saját helyzetükhöz. Az eredmény nem túl bíztató, ugyanis egyre kevesebb brit érzi magát boldognak nyugdíjasként.

A kutatás során ezer 55 év feletti embert kérdeztek meg, hogy hogyan is érezték magukat az első napon, mikor nyugdíjasként felébredtek. A nyilatkozók kevesebb, mint fele mondta magát boldognak, harmaduk szerint az első reggelen úgy érezték, nyugodtak. Azok akik szabadnak érezték magukat a nyugdíj első napján történő ébredés után, nem érték el a megkérdezettek negyedét.

A kutatás arra is kiterjedt, hogy mi az, amit az emberek leginkább hiányolni fognak a munkásévekből. A három legtöbbször említett dolog a barátokkal való együttműködés, az irodai viccek és pletykák, valamint a kihívások voltak. Nyugdíjszakértők szerint az ilyen jellegű kezdeményezések azért is fontosak, mert a nyugdíj egy olyan területe az életnek, ami folyamatosan változik, így valóban szükség van arra, hogy az emberek véleményével is tisztában legyen a kormány, hogy tudják, hogyan is éreznek az időskorral kapcsolatban az állampolgáraik.

A tanácsadók és tulajdonképpen az egész iparág előtt ott áll a kihívás, hogy megpróbálják a nyugdíjba vonulás folyamatát annyira megkönnyíteni, amennyire csak lehet. A kormánynak emellett olyan szerepe is van, hogy felülvizsgálja az adózási és egyéb szabályokat, amelyek biztosítják, hogy a különféle nyugdíjcélú megtakarítások olyan bevételt tudjanak biztosítani a nyugdíjba vonulóknak, ami megfelel az aktuális szükségleteknek és nem okoz megélhetési problémákat.

A kutatás élesen megmutatta, hogy az emberek életében a nyugdíjba vonulás egy hatalmas mérföldkő, amivel kapcsolatban jogosan érzik magukat nyugtalannak, mintha az életüket egy teljesen újra kellene lecserélni. Ahogy a népesség egyre hosszabb ideig él, egyre természetesebbé válik, hogy a nyugdíjazás előtti és utáni életüket valamilyen formában keverni próbálják, így előbb-utóbb a nyugdíjas évek mindössze egy étmeneti időszakot fognak képviselni, amely során az emberek tovább dolgoznak.

A teljes képhez viszont nem elég az, hogy hogyan érzik magukat a már nem dolgozók. A rendszer egy kicsit szélesebb körű vizsgálata is szükséges a helyzet megítéléséhez.

Hogyan működik a rendszer?

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Mercer adatai szerint szinte minden európai országban - leszámítva Szlovákiát, Magyarországot, Csehországot és Lengyelországot - többféleképpen van lehetőség a nyugdíjas évek havi járandóságainak meghatározására. A DB rendszer alapja az, hogy a felek megállapodnak egy összegben, amit a nyugdíjas a korhatár elérése után havonta kapni fog, majd ehhez mérten számítják ki, hogy a munkával töltött évek alatt mennyi pénzt kell befizetnie járulékként. A másik számítási módszer (DC) viszont fordítva működik, a járulék összege van fixálva és az így befizetett összegből kalkulálnak egy havi járandóságot. Magyarországon és az említett többi országban is ez a rendszer működik.

Sokaknak pont ebből a rendszerből adódott most problémája, mivel az amerikai jelzálogpiaci válság hatásai miatt a részvényárfolyamok visszaestek, aminek következtében a szigetország lakosainak a nyugdíjas évekre spórolt megtakarításainak értéke akár 20 százalékkal is csökkenhetett múlt nyár óta. Így ha valaki abban a rendszerben fizette a járulékokat, ami a befizetett járulékok értéke alapján kalkulálja ki az időskori járandóságot, az jobban jár, ha még pár évig dolgozik.

Ez közel 350 ezer embert érint azok közül, akik az elkövetkezendő 12 hónapban mennének nyugdíjba. A részvények árfolyamának és a járadékok hozamának csökkenése sokaknak azt jelentette, hogy tavaly júniusban a 100 ezer font (33 millió forint) megtakarítása után 7 480 font (2,4 millió forint) nyugdíj járt volna neki, addig ez mostanra már csak 80 ezret (26,4 millió forint) ér, ami 6 ezer font (1,98 millió forint) nyugdíjat jelent.

Mindenki Ausztráliába menne nyugdíjba! Mi a titok?

Mi lesz veled, ha nyugdíjas leszel?

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. május 8. 12:24
Berobbant a személyi kölcsönök iránti kereslet 2024 első három hónapjában, csaknem 50%-kal nőtt a fo...
MEDIA1  |  2024. május 8. 10:44
A Fidesz csepeli szervezete néhány napja azzal turnézta végig a magyar nyilvánosságot, hogy a Csepel...
Holdblog  |  2024. május 8. 09:11
Újabb áldozatra vadászik az amerikai értékpapír-felügyelet, épp a Robinhood elleni pert készíti elő....
Kasza Elliott-tal  |  2024. május 7. 20:57
A májusi Top 10-es listám hatodik helyezettje. A ROIC miatt figyeltem fel rá, amikor a listát nézege...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 8. szerda
Mihály
19. hét
Május 8.
Fagylalt nap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm