8 °C Budapest

Kevesebb járulék, kellemesebb öregkor: hol menjünk nyugdíjba...

Pénzcentrum
2008. március 10. 05:40

Napsütés és tengerpart... Egyre népszerűbbé válik Spanyolország azon nyugdíjasok körében, akik kellemes időskori évekre, illetve a tengerpart és a napsütés által biztosított luxusra és kényelemre vágynak. Nem meglepő, ha valaki öreg korára egy ilyen helyen szeretne élni, viszont az is egy jó lehetőség lehet, ha az utolsó munkával töltött éveinket Spanyolországban dolgozzuk le, remélve, hogy ezzel talán jobb nyugdíjunk is lehet, mint amit itthon fizetne az állam...

Az európaiak számára Costa del Sol a leginkább keresett terület, mind a befektetések, mind a nyaralások, de ingatlanvásárlások szempontjából is, ugyanis a fejlett infrastruktúra jeleiként első osztályú orvosi központok, és nemzetközi iskolák is megtalálhatóak, arról nem is beszélve, hogy mindenki beszél angolul, vagyis a kommunikáció nem ütközhet túl nagy problémákba.

Van viszont egy másik terület is, ami ugyan még nem örvend olyan figyelemnek a külföldiek körében, mint Costa del Sol, de érdemes lehet egy kicsit körülnézni. Valenciától északra, kocsival közel egy órányira Costa del Azahar szívében találhatjuk magunkat, ahol szintén egy gyönyörű tengerpart fogad minket a szikrázó napsütésben. Bár a fejlesztések egyelőre még riasztóan hathatnak a turistákra, érdemes elgondolkodni az itt való letelepedésen is.

A spanyol nyugdíj nem csak az idilli klíma és a tengerpart miatt lehet megfelelő az időskori évekre, hiszen az emberek hihetetlenül kedvesek, és a megélhetés költségei is különösen alacsonyak. Egy két fős, három fogásos ebéd egy pohár borral, mindössze 20 fontba (6 800 forint) kerül, ami ha belegondolunk, vetekszik a budapesti árakkal.

Szakértők szerint egyáltalán nem meglepő, hogy sokan Spanyolországot választják ideiglenes lakhelyüknek, vagy éppen véglegesnek a nyugdíjkorhatár elérése után. Annak ellenére, hogy hatalmas döntésnek tűnik, mindenképpen figyelembe kell venni az egészségre és az életmódra gyakorolt jótékony hatásokat, ugyanis a pihenés és a jó idő csak jó hatással lehet. Ezen felül, ha amiatt aggódnánk, hogy messzire kerülünk a rokonoktól és barátoktól, csak arra kell gondolni, hogy milyen jó lehetőséget biztosítunk nekik a nyaralásra.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az egyre csökkenő árú repülőjegyek és a gyakori járatok egyre inkább megkönnyítik az országok közötti utazásokat, így nem is jelent nagy távolságot illetve problémát, ha a spanyol tengerparton megyünk nyugdíjba. Aki már valaha is járt az országban tudja, hogy az életstílusuk nem igazán megerőltető, így a nyugodt, valamint mindenre ráérő környezet semmiképpen sem veszélyezteti az időskori kényelmes életet.

Tél szinte nincs is, a nap az év 300 napján süt. Ráadásul az uniós beruházásoknak köszönhetően a partok és a népszerű területek egyre fejlődnek, a víz kristálytiszta, és a tömegközlekedés is nagyszerű.

De nézzük mi vár ránk, ha dolgozni is szeretnénk...

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem