Bajban a nyugdíjrendszer: mindenkinek magáról kellene gondoskodnia?

Pénzcentrum
2008. március 26. 05:40

Itt sem megy minden zökkenőmentesen... Japánra már évtizedek óta egy különleges és egyedi társadalomként tekintenek a világon. A világháborúk során és az azóta elért technikai fejlődése, az emberek munkaszeretete, a különleges szokásaik mind-mind olyan érdekességek, amelyek miatt sokan szeretnének odalátogatni, vagy akár le is telepedni. De az egyediség nem minden. A társadalom fejlődése már egy ideje nem mutat jó képet, egyre kevesebb a fiatal, és egyre több a nyugdíjas. Az idősek háromnegyede mégsem költözne máshova, ha tehetné sem...

Hogy áll a nyugdíjrendszer?

A már eddig sem teljesen rózsás helyzet a következő években tovább romolhat, mivel a bébi-boom idején születettek a következő években kezdenek nyugdíjba menni. A hihetetlen népsűrűséggel rendelkező országban a lakosság több mint ötöde 65 év feletti, így az orvosi ellátás és a szociális háló is egyre nagyobb nyomás alatt áll.

A világháború óta az átlagéletkor jelentősen megemelkedett. Miközben 1935-ben még 45 év már soknak számított, addig mára a nők esetén 85, férfiaknál pedig 78 lett az átlagéletkor. Az életfogytig tartó munkahely sokat segített többek között az átlagéletkor növelésében is, mivel a biztos munkahely sok stressztől óvta meg a japánokat. Sokan a nyugdíjba vonulás után is dolgoznak, jelenleg is közel 71 százalék tervezi, hogy aktív lesz a nyugdíjas évek alatt is.

Ennek ellenére a népesség száma stagnál, egyre rosszabb a nyugdíjasok és a fiatalok aránya. Ezzel kapcsolatban már olyan aggodalmak is felmerültek, hogy nem lesz elég munkaerő, aminek köszönhetően az adóbevételek is csökkennek, ráadásul a megcsappant bevételekből egyre több idős embert kellene eltartani. Hosszú távon a bevándorlási politika megváltoztatásával lehetne javítani a helyzeten, de erre egyelőre még nem tett lépéseket a kormány.

Itt sem tökéletes a rendszer...

Az elöregedés azonban még nem minden. Tavaly decemberben derült ki, hogy hivatali mulasztások és szoftverhibák miatt több millió japán nyugdíjbiztosítása került veszélybe. A jelentős mértékű automatizálás megbosszulta önmagát, közel 65 millió adat keveredett össze, vagy tűnt el. A helyzet kicsit hasonlít a magyar biztosítási jogviszonyellenőrzésekre, tavaly az egészségbiztosító közel 700 ezer levelet küldött ki azoknak, akiknek valamilyen probléma merült fel a biztosításával kapcsolatban. Közülük 17 százalék ismerte el, hogy nem fizetett járulékot, de még jelenleg is közel 350 ezer az, akinek még mindig nincs rendezve a jogviszonya.

Ugyanez zajlik most Japánban is, a hivatalok próbálják tisztázni az összekuszálódott adatokat. Ezen felül áprilistól közel 100 millió japán állampolgárnak küldenek értesítést, amiben felszólítják őket az adataik egyeztetésére. Az egész akciónak az a célja, hogy mindenki megkaphassa a neki járó nyugdíjat.

Hogyan állnak a nyugdíjhoz a japánok?

A nyugdíjrendszer a nyugat-európai országokhoz hasonlóan eltér a magyartól. A miénkkel ellentétben Japánban is kétféle számítási mód létezik. Az egyik esetében a dolgozó eldöntheti, hogy mekkora nyugdíjat szeretne kapni, és ehhez mérten állapítják meg havi befizetései összegét. A másik esetben pedig azt lehet eldönteni, hogy havonta mekkora összeget szeretne a dolgozó befizetni, amiből a végén kikalkulálják, hogy mekkora nyugdíjra is számíthat ez alapján.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A Mercer felmérése szerint a vállalatok 95 százaléka veszi ki a részét a dolgozó nyugdíjcélú támogatásából, és szinte az összes cég az első formát támogatja. Ennek ellenére az AXA felmérése alapján az derül ki, hogy a dolgozók nagyon kevés százaléka tartja a vállalat feladatának a nyugdíjhoz való hozzájárulást. Az általános vélekedés szerint ez az állam és az egyének feladata. De az állam feladatát nem abban látják, hogy majd megsegít ha szükség van rá, hanem mindössze egy kiegészítésként tekintenek rá a saját megtakarításaik mellé.


Meglepő módon az ideális nyugdíjba vonulás életkoraként a vizsgált országok közül a legmagasabbat a japánok jelölték meg. Ténylegesen 60-61 évesen vonulnak nyugdíjba a dolgozók, de ezt tartják ideálisnak sok más országgal ellentétben, ahol a dolgozók már jóval hamarabb abbahagynák a munkát.

Az időskori évek elérésével azonban még nem "teszi le mindenki a lantot", a jelenleg munkahellyel rendelkezők 71 százaléka tervezi, hogy folytatja a munkát később is. Bár a 2007-ben már nyugdíjasok között ténylegesen "mindössze" 28 százalék azoknak az aránya, akik valóban dolgoznak.


Közép-Európát tekintve, ahova az AXA besorolása szerint Magyarország is tartozik, a dolgozók 49 százaléka tervez valamilyen munkát az időskori éveire, ezzel szemben 2007-ben mindössze 15 százalék dolgozott a nyugdíjkorhatár elérése után.

Kétharmaduknak nem elég a nyugdíja!

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. április 27. 14:30
Társadalmi egyeztetésre bocsátották az otthonfelújítási program pályázati kiírását. Május 6-ig bárki...
MEDIA1  |  2024. április 27. 10:36
Mirkóczki Ádám egri polgármester egy kiszivárgott hangfelvételen arról tárgyal a kormányközeli Rádió...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm