-5 °C Budapest

Hogyan hozhat pénzt nekünk a zöldhasú?

Pénzcentrum
2007. december 11. 05:40

Az elmúlt három hónapban a történelmi mélypontra zuhanó dollárárfolyamtól volt hangos a gazdasági média. Ellentétben a svájci frankkal ez most nem a hitelfelvevők tömege miatt érdekes (nem jellemző a tömeges dollárhitel felvétele), az olcsó dollárnak számunkra inkább egy másik vetülete van.

Dollár te (nem) drága!

A dollár árfolyamának elmúlt időszakbeli gyengélkedése több faktorra is visszavezethető, ezeket azonban most nem kívánjuk részletezni, inkább a hatásokkal foglalkozunk cikkünkben. Ennek ellenére azért nem árt, ha egy pillantást vetünk a forint/dollár kurzusra, ugye mennyivel kellemesebb lehet sokunknak a 195 forintos ár helyett 172 forintot látni?


Örömtánc?

Miért is jó az nekünk, ha olcsón tudunk dollárt venni? Annak ellenére, hogy sokan ódzkodnak az internetes vásárlástól, egyre népszerűbbé válnak az online piacterek. Már egyre több helyen válogathatunk az aukciók között, akad hazai oldal is, de még mindig nagyon sokan vásárolnak például az eBay-en keresztül.

A gyenge dollár nekik is kedvez, hiszen amellett, hogy eleve olcsó az árverésre bocsátott termék, számunkra a dollárban denominált ár is kedvezőbbé válik, amennyiben vásárlói oldalról szemléljük.

Aki viszont dollárt kap cserébe értékesített portékájáért, annak már kevésbé megfelelő a gyenge deviza, hiszen az azért kapott forintösszeg már kevesebb lesz, mint például augusztusban.

Nyaralás

A kereskedelmen túl - legyen az személyek, vagy cégek között zajló -, más területen is kedvező lehet az alacsony áron vásárolható deviza. Gondoljunk csak arra, hány olyan ország van, ahol a hivatalos fizetőeszköz a dollár. Amerikai Egyesült Államok, Brit Virgin-szigetek, Amerikai Virgin-szigetek, Kelet-Timor, Ecuador, Salvador, Marshall-szigetek, Mikronézia, Palau, Panama, Turks és Caicos-szigetek, USA lakatlan külbirtokai, Guam, Amerikai Szamoa, Északi-Mariana-szigetek, Puerto Rico.

Vagyis ha éppen most tervezzük nyaralásunkat, telelésünket olyan országokba, ahol dollárra van szükségünk, igencsak kedvező számunkra, hogy most olcsón át tudjuk váltani a nyaralásra szánt forintunkat. S ha visszatérvén marad is dollárunk, azt a későbbiekben, amennyiben a dollár árfolyama erősödésnek indul, számunkra kedvezőbb áron tudjuk majd visszaváltani hazaérkezéskor.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,57%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Befektetés

És végül, de nem utolsó sorban, azok is jól járhatnak, akik most vásárolnak valamilyen dollár-alapú befektetési terméket. Ugyanis amennyiben visszatalál a dollár árfolyama a régi kerékvágásba, már nem csupán a kamat dolgozhat nekünk, hanem az árfolyamváltozás is a mi malmunkra hajtja a vizet.

Persze ez egyben felhívja a figyelmet az árfolyamváltozás másik oldalára is, ugyanis az már rosszul járt, aki a csúcs idején fektetett dollár alapú eszközbe, aztán most eladta és visszaváltaná azt forintra.

Vegyük alapul például a dollárbetéteket. Tegyük fel, hogy augusztus idusán kötöttünk le betétet 5 millió forint átváltásával, ami az akkori árfolyamon (192 forint) 26 042 dollárt tett ki. Az akkori 3 hónapra szóló átlagos kamatlábbal (4,26%) számolva, októberben 26 320 forint üthette a markunkat, de ezt akkor már jóval alacsonyabb (175 forinton) árfolyamon lehetett átváltani, így végeredményben 4 606 ezer forintot kaphattunk vissza...

Azt már nem is tesszük hozzá, hogy ennél a kamatszintnél a forintbetétek jóval magasabb kamatot kínálnak, és még az árfolyam miatt sem kellene aggódnunk. Persze mindig van, aki jó lóra tesz, így visszafelé eljátszva az alábbi gondolatmenetet, sokkal szebb számokkal találkozhatunk, persze megjósolni nem lehet, pontosan mi fog történni az elkövetkező hónapokban. A fenti és az alábbi számok ráadásul csupán egy kiragadott alkalomra igazak, hiszen azt már nem is említettük, hogy az amerikai jegybank lépései, az aktuális gazdasági helyzet nem csupán a dollár árfolyamára bír hatással, hanem a kamatszintre is.

Október közepén átváltjuk 5 millió forintunkat, ami 175 forintos árfolyamon (28 570 dollár), lekötjük három hónapra. Tegyük fel, hogy úgy alakulnak a három hónap alatt a körülmények, hogy a dollár árfolyama 189 forintos szintre erősödik vissza. Ebben az esetben a január közepi kifizetéskor 28 905 dollárt kapunk, ami 5 463 045 forint, vagyis három hónap alatt 463 ezer forintot kereshettünk.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. február 7. 19:13
Látványos amerikai technikai- és csapatsportok, valamint egy Emmy-díjas sporttörténelmi sorozat érke...
Bankmonitor  |  2023. február 7. 07:04
Ügyfeleink gyakran gondolják, hogy a hitelfedezeti biztosítást hamarabb meg lehet kötni, mint a bank...
Holdblog  |  2023. február 7. 06:02
A svájci luxusóragyártás szentháromságának egyik tagja, az Audemars Piguet idén 30 éve mutatta be a...
Kiszámoló  |  2023. február 5. 12:22
Az Európai Jegybank végre feléledt a Csipkerózsika álmából és jócskán az események után kullogva elk...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

NAPTÁR
Tovább
2023. február 8. szerda
Aranka
6. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?