Vicces befektetési ötlet? Milliókat hoz...

Pénzcentrum
2007. október 9. 16:00

Alternatív befektetési eszközzé szinten minden olyan tárgy, ingó válhat, melyet a befektetők akár egy kicsiny csoportra is értékesnek vél, illetve melynek állaga megőrizhető, értékét pedig bizonyos tényezők függvényében növeli. Így befektetésünk tárgyát képezhetik antik atlaszok, könyvek, bútorok, hangszerek, ékszerek, érmék, de akár játékmacik is.

Bármilyen meglepő a britek számára a teddy bearek vásárlása nem csupán egy kedves figyelmesség, komoly befektetést is jelent. Ez persze egyben azzal is jár, hogy a gyártók megkérik az árát a valóban különleges, saját számmal és névvel rendelkező mackóknak.

A 70-as, 80-as években indult gyűjtési láz azonban mára oda vezetett, hogy a hajdan csak játékszernek tűnő plüssállatok értéke manapság folyamatosan növekszik. Az igazán lelkes gyűjtök pedig pénzt nem sajnálva, gyakorta több ezer fontot fizetnek egy-egy különlegesebb teddyért.

A teddy bearek története a tengerentúlra és az 1903-ban hatalmon lévő Theodore Roosevelthez nyúlik vissza, aki állítólag nem volt hajlandó lelőni egy fához kötözött medvebocst. Az amerikaiak leleményességét jelzi, hogy nem sokkal később egy vállalkozó megkezdte a játékmacik gyártátását, melyet "Teddy macijának", vagy teddy bearnek nevezett el.

Ekkoriban azonban az egyik legnevesebb német játékgyár a Steiff már gyártott hasonló jellegű játékokat, melyeket a bal fülükön lévő embléma alapján lehetett beazonosítani. Az azonosíthatóságnak tudható be, hogy manapság Nagy-Britanniában az aukciókon pontosan a Steiff termékei kelnek el legmagasabb áron.

Egy nemrégiben megrendezett aukción a kalapács alá került 2000 játék medvéért összesen 93 ezer fontot (33,5 millió forintot) kasszírozhatott be tulajdonosuk: a hatalmas összeg mintegy harmadát azonban összesen három medve adta. Elkelt egy 1920-ban gyártott nagyméretű Grandfather Bear, melyért az új tulajdonos nem kevesebb mint 10 ezer fontot ígért. Ugyancsak 10 ezer fontos (3,6 millió forintos) áron cserélt gazdát egy nagyon ritka darab, a Steiff PB 28, melyet 1904-ben gyártottak.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A teddy gyűjtés legjobb része, hogy bármikor előbukkanhat a padlásról egy rég nem látott kedvenc, amely most a megvásárláskor kifizetett ár többszörösét éri. A tárolásukkal kapcsolatban az egyetlen lényeges szempontot az adja, hogy a csomagolással együtt tárolt játékfigurákat hőtől és fénytől távol kell tartani.

A játékfigurák jelenlegi bolti ára 60 és néhány 100 font között mozog, ám ebben az esetben is igaz az alternatív befektetések esetében általánosnak mondható jelenség, hogy minél idősebb egy eszköz, annál nagyobb értéket képvisel.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?