Vicces befektetési ötlet? Milliókat hoz...

Pénzcentrum
2007. október 9. 16:00

Alternatív befektetési eszközzé szinten minden olyan tárgy, ingó válhat, melyet a befektetők akár egy kicsiny csoportra is értékesnek vél, illetve melynek állaga megőrizhető, értékét pedig bizonyos tényezők függvényében növeli. Így befektetésünk tárgyát képezhetik antik atlaszok, könyvek, bútorok, hangszerek, ékszerek, érmék, de akár játékmacik is.

Bármilyen meglepő a britek számára a teddy bearek vásárlása nem csupán egy kedves figyelmesség, komoly befektetést is jelent. Ez persze egyben azzal is jár, hogy a gyártók megkérik az árát a valóban különleges, saját számmal és névvel rendelkező mackóknak.

A 70-as, 80-as években indult gyűjtési láz azonban mára oda vezetett, hogy a hajdan csak játékszernek tűnő plüssállatok értéke manapság folyamatosan növekszik. Az igazán lelkes gyűjtök pedig pénzt nem sajnálva, gyakorta több ezer fontot fizetnek egy-egy különlegesebb teddyért.

A teddy bearek története a tengerentúlra és az 1903-ban hatalmon lévő Theodore Roosevelthez nyúlik vissza, aki állítólag nem volt hajlandó lelőni egy fához kötözött medvebocst. Az amerikaiak leleményességét jelzi, hogy nem sokkal később egy vállalkozó megkezdte a játékmacik gyártátását, melyet "Teddy macijának", vagy teddy bearnek nevezett el.

Ekkoriban azonban az egyik legnevesebb német játékgyár a Steiff már gyártott hasonló jellegű játékokat, melyeket a bal fülükön lévő embléma alapján lehetett beazonosítani. Az azonosíthatóságnak tudható be, hogy manapság Nagy-Britanniában az aukciókon pontosan a Steiff termékei kelnek el legmagasabb áron.

Egy nemrégiben megrendezett aukción a kalapács alá került 2000 játék medvéért összesen 93 ezer fontot (33,5 millió forintot) kasszírozhatott be tulajdonosuk: a hatalmas összeg mintegy harmadát azonban összesen három medve adta. Elkelt egy 1920-ban gyártott nagyméretű Grandfather Bear, melyért az új tulajdonos nem kevesebb mint 10 ezer fontot ígért. Ugyancsak 10 ezer fontos (3,6 millió forintos) áron cserélt gazdát egy nagyon ritka darab, a Steiff PB 28, melyet 1904-ben gyártottak.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A teddy gyűjtés legjobb része, hogy bármikor előbukkanhat a padlásról egy rég nem látott kedvenc, amely most a megvásárláskor kifizetett ár többszörösét éri. A tárolásukkal kapcsolatban az egyetlen lényeges szempontot az adja, hogy a csomagolással együtt tárolt játékfigurákat hőtől és fénytől távol kell tartani.

A játékfigurák jelenlegi bolti ára 60 és néhány 100 font között mozog, ám ebben az esetben is igaz az alternatív befektetések esetében általánosnak mondható jelenség, hogy minél idősebb egy eszköz, annál nagyobb értéket képvisel.

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2022. május 19. 17:06
Ha jó jövedelemmel rendelkezünk, akkor is nagyon lényeges lehet a bankválasztás: az egyes pénzintéze...
Holdblog  |  2022. május 19. 16:24
Mindannyiunkat érint a pénzromlás, de más és más mértékben. Sajnos van, akinek a kenyér ára okoz gon...
MEDIA1  |  2022. május 19. 16:08
A hírportál szerint Lázár János egy bizonyos Építési és Beruházási MÚZEUM vezetője lesz. Erről erede...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 17. 19:41
Ma lezajlott a Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciója, elköltötték a teljes erre szánt öss...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?