Óvatosan és rendszertelenül fektetnek be a megtakarító magyarok

Pénzcentrum
2007. október 2. 13:13

A befektetési jegyek "tipikus" hazai vásárlói más régiós országokhoz képest egyelőre konzervatív befektetési stratégiát követnek, amikor befektetési alapot választanak, és inkább eseti egyösszegű befizetésekkel növelik befektetéseiket a rendszeres megtakarítások helyett - ez derül ki többek között a Raiffeisen Capital Management és a GfK Hungária közös felméréséből. A Raiffeisen Capital Management ezzel együtt a magasabb kockázatokat vállalni tudó befektetőknek is kedvez, a társaság az idén februárban indult Raiffeisen-Feltörekvő Európa-Small Cap alapot mutatta ma be, amely kifejezetten a közép-európai régió alacsony kapitalizációjú társaságaiba fekteti tőkéjét.

Milyenek vagyunk?

A hazai befektetési alapok potenciális ügyfeleiről szóló tanulmányt készített a GfK Hungária és Raiffeisen Capital Management, azzal a céllal, hogy felmérjék, milyen jellemzőkkel is bír egy "tipikus befektetési jegy tulajdonos" Magyarországon. A kutatást az motiválta, hogy a szokványos gazdasági, pénzügyi elemzési módszerek nem nyújtanak elegendő információt magukról a befektetőkről, az ügyfelek önmagukról alkotott képéről és a termékekkel kapcsolatos elvárásaikról.

A tanulmányból kiderül, hogy a befektetési alapok befektetői az átlagosnál nagyobb arányban kerülnek ki a fiatal, 20-24 éves, illetve a 40-50 éves korosztályból, jellemzően magasabb végzettséggel rendelkező értelmiségiek és az átlagosnál magasabb jövedelemosztályokból származnak - mondta el Kozák Ákos, a GfK Hungária ügyvezetője. A befektetési jegyek megvásárlása mögött általában a tartalékképzés és a hosszú távú anyagi stabilitás biztosításának vágya állnak, mint motiváló tényezők, míg a választásban leginkább a forgalmazó bank elismertsége, a professzionális vagyonkezelés, illetve az alapkezelő hírneve befolyásolja az ügyfeleket.

A kockázatosabb termékek tekintetében a régió más országaival szemben kevésbé merészek a hazai befektetők, a kötvényalapok az igazi favoritok. A legjellemzőbb az egyszeri, nagyobb összegű befizetés az alapokba, és csak a kisebbség kombinálja a rendszeres megtakarítást az egyedi befizetésekkel.

A globális piacok kilátásai kedvezőek

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A Raiffeisen globális piacokkal kapcsolatos várakozásairól Klaus Glaser, a Raiffeisen Capital Management befektetési vezetője beszélt. A szakember elmondta, arra számít, hogy az amerikai gazdaság harmadik negyedéves gyengébb teljesítménye nyomán az eurózóna GDP-je is visszaesik valamelyest, de az amerikai fundamentumok továbbra sem gyengék, így igazán komoly aggodalomra nincs ok. A feltörekvő piacokról pedig továbbra is kedvező kép rajzolódik ki, az augusztus során lezajlott komoly korrekcióval együtt a feltörekvő piaci kilátások pozitívak.

Fektess a legkisebb társaságokba!

Ezekre a pozitív jelekre alapoz a Raiffeisen Capital Management idén februárban indult feltörekvő európai alapja, a Raiffeiesen-Feltörekvő Európa-Small Cap Részvényalap, amely, mint neve is mutatja, az európai feltörekvő piacokon fellelhető alacsony kapitalizációjú (70 és 3,000 millió dollár közötti) társaságokba fekteti tőkéjét.

Az alap főként Közép- és Kelet-Európában és Törökországban tevékenykedő vállalatok közül választja ki befektetési célpontjait, így nagyjából 200 papírból áll a lehetséges befektetéseinek palettája. Éppen a viszonylag "szűk" piac miatt az alap tőkéjét a társaság 200 millió euróban maximálta, így a jelenleg 39 millió eurót kezelő alap ennél nem tud nagyobbra nőni. A közép- és kelet-európai small-cap szegmensben óriási hozamlehetőségek rejtőznek, de ezzel párhuzamosan a kockázatok is igen magasnak tekinthetők, így az alapot az alapkezelő a kifejezetten hosszú távú befektetésekben gondolkodó befektetőknek ajánlja, tízéves időtávra

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 18. 19:12
Az előző felelős szerkesztő több mint három év után távozott a népszerű YouTube-csatorna stábjának é...
Bankmonitor  |  2024. április 18. 16:39
Az ingyenes készpénzfelvételi lehetőség kiterjesztésre kerül a postára is, ez a javaslat látott napv...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 18. 14:37
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Holdblog  |  2024. április 18. 12:13
A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikvidi...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm