16 °C Budapest

Óvatosan és rendszertelenül fektetnek be a megtakarító magyarok

Pénzcentrum
2007. október 2. 13:13

A befektetési jegyek "tipikus" hazai vásárlói más régiós országokhoz képest egyelőre konzervatív befektetési stratégiát követnek, amikor befektetési alapot választanak, és inkább eseti egyösszegű befizetésekkel növelik befektetéseiket a rendszeres megtakarítások helyett - ez derül ki többek között a Raiffeisen Capital Management és a GfK Hungária közös felméréséből. A Raiffeisen Capital Management ezzel együtt a magasabb kockázatokat vállalni tudó befektetőknek is kedvez, a társaság az idén februárban indult Raiffeisen-Feltörekvő Európa-Small Cap alapot mutatta ma be, amely kifejezetten a közép-európai régió alacsony kapitalizációjú társaságaiba fekteti tőkéjét.

Milyenek vagyunk?

A hazai befektetési alapok potenciális ügyfeleiről szóló tanulmányt készített a GfK Hungária és Raiffeisen Capital Management, azzal a céllal, hogy felmérjék, milyen jellemzőkkel is bír egy "tipikus befektetési jegy tulajdonos" Magyarországon. A kutatást az motiválta, hogy a szokványos gazdasági, pénzügyi elemzési módszerek nem nyújtanak elegendő információt magukról a befektetőkről, az ügyfelek önmagukról alkotott képéről és a termékekkel kapcsolatos elvárásaikról.

A tanulmányból kiderül, hogy a befektetési alapok befektetői az átlagosnál nagyobb arányban kerülnek ki a fiatal, 20-24 éves, illetve a 40-50 éves korosztályból, jellemzően magasabb végzettséggel rendelkező értelmiségiek és az átlagosnál magasabb jövedelemosztályokból származnak - mondta el Kozák Ákos, a GfK Hungária ügyvezetője. A befektetési jegyek megvásárlása mögött általában a tartalékképzés és a hosszú távú anyagi stabilitás biztosításának vágya állnak, mint motiváló tényezők, míg a választásban leginkább a forgalmazó bank elismertsége, a professzionális vagyonkezelés, illetve az alapkezelő hírneve befolyásolja az ügyfeleket.

A kockázatosabb termékek tekintetében a régió más országaival szemben kevésbé merészek a hazai befektetők, a kötvényalapok az igazi favoritok. A legjellemzőbb az egyszeri, nagyobb összegű befizetés az alapokba, és csak a kisebbség kombinálja a rendszeres megtakarítást az egyedi befizetésekkel.

A globális piacok kilátásai kedvezőek

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A Raiffeisen globális piacokkal kapcsolatos várakozásairól Klaus Glaser, a Raiffeisen Capital Management befektetési vezetője beszélt. A szakember elmondta, arra számít, hogy az amerikai gazdaság harmadik negyedéves gyengébb teljesítménye nyomán az eurózóna GDP-je is visszaesik valamelyest, de az amerikai fundamentumok továbbra sem gyengék, így igazán komoly aggodalomra nincs ok. A feltörekvő piacokról pedig továbbra is kedvező kép rajzolódik ki, az augusztus során lezajlott komoly korrekcióval együtt a feltörekvő piaci kilátások pozitívak.

Fektess a legkisebb társaságokba!

Ezekre a pozitív jelekre alapoz a Raiffeisen Capital Management idén februárban indult feltörekvő európai alapja, a Raiffeiesen-Feltörekvő Európa-Small Cap Részvényalap, amely, mint neve is mutatja, az európai feltörekvő piacokon fellelhető alacsony kapitalizációjú (70 és 3,000 millió dollár közötti) társaságokba fekteti tőkéjét.

Az alap főként Közép- és Kelet-Európában és Törökországban tevékenykedő vállalatok közül választja ki befektetési célpontjait, így nagyjából 200 papírból áll a lehetséges befektetéseinek palettája. Éppen a viszonylag "szűk" piac miatt az alap tőkéjét a társaság 200 millió euróban maximálta, így a jelenleg 39 millió eurót kezelő alap ennél nem tud nagyobbra nőni. A közép- és kelet-európai small-cap szegmensben óriási hozamlehetőségek rejtőznek, de ezzel párhuzamosan a kockázatok is igen magasnak tekinthetők, így az alapot az alapkezelő a kifejezetten hosszú távú befektetésekben gondolkodó befektetőknek ajánlja, tízéves időtávra

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. március 24. 08:59
A gyerekek médiafogyasztása és ezen belül a tévénézés fontos szerepet tölt be a jövő generációjának...
KonyhaKontrolling  |  2023. március 24. 07:51
Azok, akik bármilyen befektetésekről szóló, fogyasztók érdekekeit szem előtt tartó írást olvastak má...
Bankmonitor  |  2023. március 24. 07:38
A gépek, haszongépjárművek beszerzésének igazán egyszerű finanszírozási módja a lízing. Ráadásul sok...
Holdblog  |  2023. március 24. 05:31
HOLD After Hours. Duplanyugdíjas elnökünkkel megbeszélünk mindent, ami Credit Suisse. Vagy Sharon St...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 24. péntek
Gábor, Karina
12. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?