Hogyan lesz a nullából húsz? - új tőkegarantált alap az MKB-tól

Pénzcentrum
2007. május 21. 11:17

Az MKB Alapkezelő új, zárt végű 3 éves futamidejű tőkegarantált befektetési alapjának jegyzési időszaka 2007. május 21 - június 22. A forintban jegyezhető befektetés névértéke 10 000 forint befektetési jegyenként. Az alap hozamát 4 részvénypiac teljesítménye (Japán, Hong Kong, Amerika, Európa) határozza meg. A konstrukció azért kedvező, mert ha legalább 0%-os átlaghozamot ér el a 4 index a 3 év alatt a befektető legalább 20%-os hozamban részesül.

A Kaleidoszkóp alap jellemzői

Az MKB Alapkezelő új, Kaleidoszkóp alapja egy zárt végű, 3 éves futamidejű befektetési alap, melynek jegyeit négy héten keresztül, 2007. május 21 - június 22-ig lehet jegyezni, 10 %-kal diszkontált jegyzési árfolyamon (EHM: 10,14%)A befektetett tőke garantált, melyet az MKB Alapkezelő a befektetési politikával támaszt alá. . A lehetséges hozamból az ügyfelek a részesedési rátával korrigálva részesülnek, amely - hasonlóan az MKB eddigi befektetési alapjaihoz - a jegyzési periódus lezárását követően kerül meghatározásra és mértéke 70-200 % között várható.

A hozam lehetősége a hagyományos betéteknél magasabb, a kockázatmentes befektetési eszközök hozamát jelentősen meghaladhatja, ugyanakkor a befektetéssel együtt járó kockázat mértéke mérsékelt, hiszen az alap tőkegarantált, azaz a befektető a befektetett tőkét visszakapja a futamidő végén. Enyhe növekedés esetén a tényleges teljesítménynél magasabb 20%-os hozamot kaphat a befektető, azonban dinamikus növekedés esetén a lehetséges hozamplafon nincs maximalizálva.

A kosár tartalma

A befektető az alapot alkotó 4 részvénypiaci indexből kialakított portfolió teljesítményéből részesedik. A teljesítményt 40%-ban a japán részvénypiacot reprezentáló Nikkei 225 index teljesítménye határozza meg, melyben 225 vezető japán vállalat részvénye szerepel. A Japán gazdaság konjunktúrája lassan új ciklusba lép. A hosszú évekig tartó stagnálást, illetve lassú bővülést követően egyre szaporodnak a stabil gazdasági növekedésre utaló jelek. A japán vállalati szféra - melynek teljesítményét jól tükrözi a Nikkei index - kedvező kilátások melletti stabil növekedésre számíthat a közeljövőben. Az ország gazdasága tehát kedvező képet mutat, ebből a növekedésből részesedhet a befektető.

A hong kong-i tőzsde 33 legnagyobb részvényének teljesítményét reprezentáló Hang Seng index eredményeiből 10 %-os mértékben részesedhet az ügyfél. Hong Kong gazdasági fejlődése a nemzetközi kereskedelemtől és Kína gazdasági teljesítményétől függ. Jelenleg az export és import külön-külön is meghaladja a GDP-t. A 2005-ös évben a bruttó hazai termék 7,3, míg 2006-ban 6,8 % volt. A magas növekedés ellenére az infláció viszont végig alacsony maradt.

Az alap hozamát 10%-ban befolyásolja az amerikai gazdaság 100 legnagyobb technológiai vállalatának teljesítményét tükröző Nasdaq 100 index alakulása. Az előzetes adatok szerint az amerikai gazdaság 2006-ban éves szinten átlagosan 3,1 %-kal növekedett. A lakáspiaci gyengülés megállt, így ez középtávon pozitívan hathat a konjunktúra várakozásokra.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A lehetséges hozamot a fennmaradó 40%-ban az 50 európai vállalat részvényének teljesítményét reprezentáló Eurostoxx 50 index határozza meg. Az eurozóna gazdaságaira jellemző, hogy tovább folytatódott a fellendülés 2006 folyamán. A gazdasági növekedés a tavalyi évben gyorsult 2005-höz viszonyítva, éves átlagban a GDP növekedés mértéke 2006-ban 2,8 % volt.

Kinek érdemes befektetni?

Az alapba főként a 3 éves időtávban gondolkodó konzervatív befektetőknek érdemes befektetni, akik a kockázatmentes hozamoknál magasabbat szeretnének elérni, de extra kockázatot nem szívesen vállalnak. Azoknak is kedvező, akik portfolió-diverzifikálás céljából szeretnének befektetni, és még nincs részvény típusú befektetésük.

Emellett kifejezetten ajánljuk a Nyugdíj-előtakarékossági számlával még nem rendelkező befektetőknek illetve mindazoknak ideális befektetési lehetőség lehet akik már gondoskodtak a nyugdíjas éveikről és az adóelőnyöket kihasználva már rendelkeznek Nyugdíj-előtakarékossági számlával az MKB Banknál.

A négyhetes jegyzési időszak alatt 10%-os diszkont mellett jegyezhetők a 10 ezer forintos névértékű befektetési jegyek. Az MKB Kaleidoszkóp Alap befektetési jegyei az MKB Bank teljes fiókhálózatában jegyezhetők.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 17. 20:47
A felület alapítója Kövesdi Gábor, aki maga is közösségi finanszírozással indított korábban vállalko...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 17. 19:41
Ma lezajlott a Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciója, elköltötték a teljes erre szánt öss...
Bankmonitor  |  2022. május 17. 14:17
Egyre szűkül azon bankok listája, amelyek átvehetik a Sberbank hiteleit. Valószínűleg az érintetteke...
Kiszámoló  |  2022. május 17. 12:43
A múltkori Wise fiaskó után kerestem valami számlacsomagot, ahonnan olcsón/ingyen tudok utalni, a vé...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?