Hogyan lesz a nullából húsz? - új tőkegarantált alap az MKB-tól

Pénzcentrum
2007. május 21. 11:17

Az MKB Alapkezelő új, zárt végű 3 éves futamidejű tőkegarantált befektetési alapjának jegyzési időszaka 2007. május 21 - június 22. A forintban jegyezhető befektetés névértéke 10 000 forint befektetési jegyenként. Az alap hozamát 4 részvénypiac teljesítménye (Japán, Hong Kong, Amerika, Európa) határozza meg. A konstrukció azért kedvező, mert ha legalább 0%-os átlaghozamot ér el a 4 index a 3 év alatt a befektető legalább 20%-os hozamban részesül.

A Kaleidoszkóp alap jellemzői

Az MKB Alapkezelő új, Kaleidoszkóp alapja egy zárt végű, 3 éves futamidejű befektetési alap, melynek jegyeit négy héten keresztül, 2007. május 21 - június 22-ig lehet jegyezni, 10 %-kal diszkontált jegyzési árfolyamon (EHM: 10,14%)A befektetett tőke garantált, melyet az MKB Alapkezelő a befektetési politikával támaszt alá. . A lehetséges hozamból az ügyfelek a részesedési rátával korrigálva részesülnek, amely - hasonlóan az MKB eddigi befektetési alapjaihoz - a jegyzési periódus lezárását követően kerül meghatározásra és mértéke 70-200 % között várható.

A hozam lehetősége a hagyományos betéteknél magasabb, a kockázatmentes befektetési eszközök hozamát jelentősen meghaladhatja, ugyanakkor a befektetéssel együtt járó kockázat mértéke mérsékelt, hiszen az alap tőkegarantált, azaz a befektető a befektetett tőkét visszakapja a futamidő végén. Enyhe növekedés esetén a tényleges teljesítménynél magasabb 20%-os hozamot kaphat a befektető, azonban dinamikus növekedés esetén a lehetséges hozamplafon nincs maximalizálva.

A kosár tartalma

A befektető az alapot alkotó 4 részvénypiaci indexből kialakított portfolió teljesítményéből részesedik. A teljesítményt 40%-ban a japán részvénypiacot reprezentáló Nikkei 225 index teljesítménye határozza meg, melyben 225 vezető japán vállalat részvénye szerepel. A Japán gazdaság konjunktúrája lassan új ciklusba lép. A hosszú évekig tartó stagnálást, illetve lassú bővülést követően egyre szaporodnak a stabil gazdasági növekedésre utaló jelek. A japán vállalati szféra - melynek teljesítményét jól tükrözi a Nikkei index - kedvező kilátások melletti stabil növekedésre számíthat a közeljövőben. Az ország gazdasága tehát kedvező képet mutat, ebből a növekedésből részesedhet a befektető.

A hong kong-i tőzsde 33 legnagyobb részvényének teljesítményét reprezentáló Hang Seng index eredményeiből 10 %-os mértékben részesedhet az ügyfél. Hong Kong gazdasági fejlődése a nemzetközi kereskedelemtől és Kína gazdasági teljesítményétől függ. Jelenleg az export és import külön-külön is meghaladja a GDP-t. A 2005-ös évben a bruttó hazai termék 7,3, míg 2006-ban 6,8 % volt. A magas növekedés ellenére az infláció viszont végig alacsony maradt.

Az alap hozamát 10%-ban befolyásolja az amerikai gazdaság 100 legnagyobb technológiai vállalatának teljesítményét tükröző Nasdaq 100 index alakulása. Az előzetes adatok szerint az amerikai gazdaság 2006-ban éves szinten átlagosan 3,1 %-kal növekedett. A lakáspiaci gyengülés megállt, így ez középtávon pozitívan hathat a konjunktúra várakozásokra.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A lehetséges hozamot a fennmaradó 40%-ban az 50 európai vállalat részvényének teljesítményét reprezentáló Eurostoxx 50 index határozza meg. Az eurozóna gazdaságaira jellemző, hogy tovább folytatódott a fellendülés 2006 folyamán. A gazdasági növekedés a tavalyi évben gyorsult 2005-höz viszonyítva, éves átlagban a GDP növekedés mértéke 2006-ban 2,8 % volt.

Kinek érdemes befektetni?

Az alapba főként a 3 éves időtávban gondolkodó konzervatív befektetőknek érdemes befektetni, akik a kockázatmentes hozamoknál magasabbat szeretnének elérni, de extra kockázatot nem szívesen vállalnak. Azoknak is kedvező, akik portfolió-diverzifikálás céljából szeretnének befektetni, és még nincs részvény típusú befektetésük.

Emellett kifejezetten ajánljuk a Nyugdíj-előtakarékossági számlával még nem rendelkező befektetőknek illetve mindazoknak ideális befektetési lehetőség lehet akik már gondoskodtak a nyugdíjas éveikről és az adóelőnyöket kihasználva már rendelkeznek Nyugdíj-előtakarékossági számlával az MKB Banknál.

A négyhetes jegyzési időszak alatt 10%-os diszkont mellett jegyezhetők a 10 ezer forintos névértékű befektetési jegyek. Az MKB Kaleidoszkóp Alap befektetési jegyei az MKB Bank teljes fiókhálózatában jegyezhetők.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 15. 19:20