8 °C Budapest

Mi fán terem a pénz? (bútorbefektetés)

Pénzcentrum
2006. szeptember 1. 12:00

Ha unod a régi bútoraidat, és eddig vártál a nagy ötletre, hogy a megtakarított pénzedet értékálló és kimagasló hozamot hozó befektetésben helyezhesd el, ne dugd tovább a matrac alá az összegyűjtött bankokat, rakd őket inkább a keretbe, fektess bútorba!

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Ha unod a régi bútoraidat, és eddig vártál a nagy ötletre, hogy a megtakarított pénzedet értékálló és kimagasló hozamot hozó befektetésben helyezhesd el, ne dugd tovább a matrac alá az összegyűjtött bankokat, rakd őket inkább a keretbe, fektess bútorba!

Bár a megszorító intézkedések az egész antik piacot érzékenyen érintették, ez nem jelenti azt, hogy bútorba fektetni elvetélt ötlet lenne, nyilatkozta a Goldbach Kereskedőház Kft. tulajdonos-ügyvezetője, Korompay Miklós. A piac jelenlegi állapota ugyanis nem az antik bútorok értékének csökkenését tükrözi, csupán azt, hogy az egyre vékonyabb pénztárca arra ösztönzi az embereket, hogy eladják a luxusnak számító antik bútorokat, míg ugyanezen okból nincs aki ezeket megvegye, így mivel a kínálat meghaladja a keresletet, az árak csökkennek. A szakértő szerint azonban ez nem ad nekünk okot arra, hogy elforduljunk ettől a befektetési formától, sőt pontosan most érdemes vásárolnunk.

Mekkora kezdőtőkével érdemes belevágni? 50,000 forinttól 50 millió forintig bármilyen összeggel érdemes elkezdeni a befektetést. Ha viszont 500,000 forintot vagy a feletti összegért szeretnénk bútort venni, akkor érdemesebb egy nagy garnitúrát, de mindenképpen egy értékesebb darabot vennünk, mint több kisebbet. Ez alól kivétel, ha hagyatéki befektetésként, az unokáink örökségeként szeretnénk bútort vásárolni, ekkor érdemesebb apróbb darabokat venni, mert ezzel elkerülhetjük az eladás, osztozkodás körüli bonyodalmakat.

Ha a zsebünkben a befektetni szánt összeg, akkor érdemes ellátogatnunk a Falk Miksa utcába és végigjárni a kereskedéseket. Laikusként azonban jobb, ha nem megyünk egyedül, egyrészt, mert nem tudjuk jól megbecsülni egy bútor értékét, kellő művészettörténeti ismeretek hiányában, másrészt könnyen félrevezethetnek bennünket egy jó utánzattal. Ugyanis az a Biedermeier bútor, amelyet az 1930-as években készítettek el ugyan tökéletesen hasonlíthat 100 évvel korábbi társára, de korántsem olyan értékes. A bútorra, mint az egyéb antik műkincsre is igaz, hogy minél régebbi annál értékesebb. Tehát mielőtt elindulunk keressünk fel egy szakembert, becsüst, restaurátort, érdemes megfizetni az idejét, mert szakértelme megóvhat minket a rossz üzletek megkötésétől.

Ha már elindultunk, kétféle bútorral találkozunk, roncs vagy megtalálási állapotban lévővel és felújítottal, restaurálttal. Arra a kérdésünkre, hogy melyiket érdemesebb megvenni Korompay úr a következőket válaszolta: ilyen célból mindenképpen a felújított bútort javasolja, mert a "roncsbútornak" a felújítás előtt csupán eszmei értéke van, az igazi értékét ezután nyeri el. A restaurálás költségei egyébként is nagyon magasak, és nem növelik meg költségeink mértékében a bútor árát. Emellett azt, hogy mennyibe kerülhet felújítani egy roncs bútort, egyáltalán rentábilis-e, azt csakis egy szakképzett restaurátor tudja nekünk megmondani, ezért jobb, ha megfogadjuk a hozzáértők javaslatát és nem veszünk sérült bútort egyedül.

A piacon jobban körülnézve, azt fogjuk tapasztalni, hogy a legkelendőbbeknek most az Art Deco bútorok számítanak. De biztos, hogy jó ötlet most ezt vásárolni, fontos, hogy kövessük a piaci trendeket? A válasz nem, ugyanis nem a trendek határozzák meg a bútorok értékét, ezt az példázza a legjobban, hogy hiába az Art Deco most a legkeresettebb, mégsem növekszik az értéke abban az ütemben, mint a Biedermeier vagy a szecessziós társaié. Emellett az art deco bútorokkal kapcsolatban az is fontos, hogy neves tervező művét vásároljuk meg. Fontos még, hogy a kommersz és a ritkaság között lévő bútorok közül vásároljunk, ezeket lehet ugyanis a legkönnyebben értékesíteni.

Ha elnyerte a tetszésünket ez a befektetés, de nagyon pici a lakásunk, vagy egyszerűen csak elégedettek vagyunk a jelenlegi berendezéssel, és nem szeretnénk rajta változtatni, gondot jelenthet, hogy hol tároljuk a megvásárolt bútorokat. Korompay úr szerint a legrosszabb megoldás az, ha eldugjuk egy raktárba, egyrészt mert meg kell fizetnünk a raktározás költségeit, másrészt mert gondoskodnunk kell megfelelő csomagolásról. Ha már a csomagolásról esik szó, nagyon fontos, hogy odafigyeljünk, hogy semmiképpen ne kerüljön befektetésünk tárgya műanyag fólia alá, mert az az alatt felgyülemlő pára rohadáshoz vezethet, használjunk mindig kartont. De ennél sokkal jobb, ha felajánljuk használatra a barátoknak, vagy ha náluk sem fér el, akkor valamilyen közintézménynek, ők biztosan szívesen fogadják majd ajándékunkat.

Mindent összevetve elmondhatjuk, hogy a bútorbefektetés mindazoknak megoldást jelenthet, akik hajlandóak a garantált hozam, akár évi 15 százalék érdekében időt, pénzt szánni a keresésre és a bútorokról való gondoskodásra.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. december 1. szerda
Elza
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?