Nem erre számítottak: álom marad az előtakarékosság?

Pénzcentrum
2006. szeptember 12. 10:30

Sokat vártak korábban a pénzpiac szereplői a nyugdíj előtakarékossági számlától, ennek ellenére úgy tűnik, az érdeklődés elmarad az optimista várakozásoktól. A nyesz melletti legfőbb érv az volt, hogy az önkéntes nyugdíjpénztárak kollektív befektetési formák, melyek az óvatos többség szemléletét követik, így a többet is kockáztatni hajlandó kisebbség hoppon marad.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Sokat vártak korábban a pénzpiac szereplői a nyugdíj előtakarékossági számlától, ennek ellenére úgy tűnik, az érdeklődés elmarad az optimista várakozásoktól. A nyesz melletti legfőbb érv az volt, hogy az önkéntes nyugdíjpénztárak kollektív befektetési formák, melyek az óvatos többség szemléletét követik, így a többet is kockáztatni hajlandó kisebbség hoppon marad - írja a Népszabadság.

A nyesz esetében maga az ügyfél dönti el, hogy mikor mibe fektessék a pénzét. Ez a számla is megkapta az önkéntes pénztárakéhoz hasonló kedvezményeket: évente a befizetett összeg 30%-a után jóváírható állami támogatás 100 ezer forint, azoknak pedig, akik 2020 előtt szerzik meg a nyugdíjjogosultságot, 130 ezer Ft. Szeptembertől a nyugdíjasok is nyithatnak ilyen számlát, ők 3 évig nem nyúlhatnak ehhez a pénzhez.

Jelenleg 5 banknál lehet előtakarékossági számlát nyitni. A lap érdeklődésére a HVB-nél elmondták, már az ezret is meghaladja a számlát nyitó ügyfelek száma, a K&H-nál és az Ersténél azonban csak pár százan éltek ezzel a lehetőséggel. Az MKB és az OTP nem adott konkrét adatokat, összességében tehát elmondható, hogy ennél feltehetően többet reméltek a pénzintézetek.

Elsősorban a tudatosabb, idősebb befektetők nyitottak nyesz-t, akiknél a nyugdíjaskor már belátható közelségben van. Érdekes, hogy a számlát nyitók megbízásai elsősorban a pénzpiaci vagy az egyéb állampapír-alapú befektetési alapokra szólnak, nem vállalnak tehát nagyobb kockázatot ezek az ügyfelek sem.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A jelek szerint a nyesz-t választók kihasználják az adókedvezmény maximumát, sőt többen ennél magasabb összeget is elhelyeztek a számlán. A bankok abban reménykednek, hogy szeptembertől kapósabbá válhat a nyesz, mivel ezeket a megtakarításokat sem sújtja a kamatadó.

A jogszabályváltozások miatt azonban néhány kiskapu bezárul: egy ember csak egy kedvezményezett számlát nyithat, a nyugdíjazás előtti pénzfelvételt pedig büntetik, ekkor ugyanis a kapott adókedvezmény 120%-át kell visszafizetni, a számlán elért nyereség pedig személyi jövedelemként adózik.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 7. kedd
Ambrus
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?