17 °C Budapest

Ez már rég nem nyugdíjbiztosítás

Pénzcentrum
2006. szeptember 6. 10:19

2012-től a nemzeti össztermék 5%-át elérő hiányt is generálhat a nyugdíjrendszer, ha nem történik változás a jelenlegi struktúrához képest - mondta Hamecz István, az MNB ügyvezető igazgatója tegnap az Estében. Holtzer Péter, az OTP Alapkezelő igazgatóságának elnöke - aki szintén a műsor vendége volt - a probléma gyökerét nem annyira a demográfiai helyzetben, mint a foglalkoztatottak illetve

járulékot fizetők alacsony számában látja. Becslések szerint kb. egy millió olyan munkavállaló van, aki nem fizet járulékot, de ez indokolt lenne. A megoldást több fronton kell keresni. Egyrész ösztönözni kellene a minél későbbi nyugdíjbavonulást, emelni kellene a nyugdíjkorhatárt, de emellett más eszközökkel is növelni kellene az aktivitási rátát, a járulékfizetési hajlandóságot, a rokkantsági feltételeket pedig szigorítani kellene.

3 millió nyugdíjas csak tavaly több mint 2000 milliárd Ft-nyi nyugdíjat kapott. A rendszer bevételei a kiadásokat nem fedezték, a hazai össztermék 2 %-ának megfelelő összeg, azaz jó 400 milliárd Ft hiányzott a nyugdíjkasszából. Hamecz István szerint ha nem lesz változás, 2012 után a nyugdíjrendszerből 5 %-nyi ilyen hiány termelődne.

A legutóbb bejelentett intézkedések szerint 2009-től a nőknél a jelenlegi 57-ről 59-re emelkedne a korhatár, a férfiaké pedig maradna 60. 2012-től viszont már a férfiak és a nők is egyaránt csak 60 éves kortól mehetnének korengedménnyel nyugdíjba. Hamecz szerint azonban a rendszer fenntarthatóságához ez nem elég. 2013-tól folytatni kell a nyugdíjkorhatár-emelést először 64 évre, de valamikor 2050 tájékán el kell jutnunk 70 évre, mint a többi európai országban - mondta.

A nyugdíjkorhatár emelésével párhuzamosan a kormány új programja más elemeket is tartalmaz, mely a rendszer fenntarthatóságát célozza. Ha egy nyugdíjas a nyugdíja mellett vállal munkát, nyugdíjjárulékot fizet majd a bére után. Ezzel párhuzamosan átalakul a korkedvezményes és a rokkantsági nyugdíj is. A cél itt is ugyanaz, minél tovább dolgozzanak az emberek. Kiss Péter, szociális és munkaügyi miniszter szerint százezreket nem tud fizetni a nyugdíjkassza az öregségi korhatár alatt, mert az éppen a ma nyugdíjasainak veszi el a pénzét a nyugdíjkasszából.

A Portfolio.hu október 17-én rendezi meg Magyarország első
komplex, nemzetközi tapasztalatokat is lefedő nyugdíj témájú konferenciáját a WestEND Hiltonban (Budapest)

Holtzer Péter szerint a demográfiai helyzet ma nem olyan rossz. Csak ez pár év múlva elkezd megváltozni, 2012-13 körül a Ratkósok elkezdnek nyugdíjba menni és ez egy elég nagy törést okoz a rendszerben. Ma a Ratkó-korszaknak az akkor született gyermekei még dolgoznak, a Ratkósoknak a gyermekei pedig már dolgoznak. Tehát mind a két nagy generáció bent van a munkaerőpiacon. Ez változik várhatóan 2013 után, tehát ott biztos, hogy elkezdene nőni a deficit. Holtzer szerint ami már most is nagy probléma, az a foglalkoztatási helyzet. A 3 millió nyugdíjas a szavazópolgároknak 30 valahány százaléka, tehát ha az a kérdés, hogy melyik kormány lesz az, amelyik elkezdi nem kifizetni a nyugdíjakat, én azt gondolom, hogy egyik sem - fogalmazott Holtzer. A nyugdíjasok nagy száma mellett meglehetősen nagy azoknak a száma, akik egyáltalán nem fizetnek járulékot, vagy akik a minimálbér után fizetnek egy egész picit - fogalmazott a szakember.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Egyesekben az a félelem él, hogy a nyugdíjkorhatár kihúzása miatt a diplomás munkanélküliek száma növekedhet a belépés nehézségei miatt. Barabás Gyula, az MNB szakértője szerint az eddigi adatok azt mutatják, hogy az eddigi korhatáremelés hatékony volt, a '97-es nyugdíjreform óta több mint 200 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma a fiatal korosztályban. Hamecz szintén azon a véleményen van, hogy a nyugdíjasok nem szorítják ki a diplomás pályakezdőket és fordítva. A nyugdíjasokat nem lehet helyettesíteni a friss belépőkkel a diplomások piacán sem, tehát azt gondolom, hogy a nyugdíjasoknak, vagy a nyugdíjkorhatár közelében lévőknek tovább dolgoztatása valójában emeli a foglalkoztatottságot - vélekedett az MNB vezető közgazdásza. A nyugdíjrendszernek nagyon jelentős hatása van a munkaerőpiaci elhelyezkedésre, és az egy közös mítosz, hogyha a nyugdíjasokat később küldik nyugdíjba, akkor az elveszi a fiataloktól a munkalehetőséget - mondta Hamecz.

Holtzer szerint rég nem nyugdíjbiztosítás az ami Magyarországon van, ennek egy nagy része egy segélyrendszer. A nyugdíj és a segély borzalmasan összekeveredett. Itt kell tehát tiszta helyzetet teremteni a foglalkoztatás bővítésével, a befizetések növelésével.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem