Veszélyben a 13. havi nyugdíj?

Pénzcentrum
2006. augusztus 31. 11:30

Eörsi Mátyás, a parlament európai bizottságának elnöke a 13. havi nyugdíj eltörlését tartja az egyik lehetségek módjának a központi kiadások csökkentésének. A javaslatát, miszerint a kormánynak be kellene olvasztania a 13. havi nyugdíjat a normál, 12 havi juttatásba a bizottság tegnapi ülésén vetette fel - írja a Magyar Nemzet.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Eörsi Mátyás, a parlament európai bizottságának elnöke a 13. havi nyugdíj eltörlését tartja az egyik lehetségek módjának a központi kiadások csökkentésének. A javaslatát, miszerint a kormánynak be kellene olvasztania a 13. havi nyugdíjat a normál, 12 havi juttatásba a bizottság tegnapi ülésén vetette fel. Az ülésen ugyancsak részt vevő Veres János pénzügyminiszter nem zárkózott el teljesen a javaslat elől, sőt ígéretet tett arra, hogy azt a kormányülésen is felveti.

Közgazdász és egyéb uniós körökben már korábban is megfogalmazódott ez a gondolat, de Gyurcsány Ferenc miniszterelnök mindezidáig nem volt hajlandó tárgyalni a témában, sőt többször is hangoztatta, hogy tűzön-vizen keresztül is megvédi azt.

A 13. havi nyugdíj és az 5 éves nyugdíjkompenzációs program volt az egyik legerősebb ígérete a kormánypártnak a kampány alatt. A juttatást bevezetéséről egyébként a 2002-ben megválasztott Medgyessy-kormány döntött úgy, hogy a nyugdíjakat fokozatosan utalják ki, a nyugdíjas először a negyedik év végén kapja meg a teljes tizenharmadik havi nyugdíjhat és ekkor is két részletben utalját azt ki.

A Magyar Nyugdíjasok Egyesületeinek Országos Szövetségének elnöke, Csákabonyi Balázs bár már hallott ezirányú javaslatokról, úgy tudja a kormány a közeljövőben nem tárgyal a kérdésről, amelyet legkorábban a decemberi a "nyugdíjreform továbbfejlesztéséről szóló fórum" témája lehet, a nyugdíjkorhatár emelésének kérdésével egyetemben.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 4. szombat
Borbála, Barbara
48. hét
December 4.
A cookie napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?