21 °C Budapest

Út a gazdagságig - Mibe kell befektetni?

Pénzcentrum
2006. január 27. 05:55

Pénzt csak pénzből lehet csinálni - tartja a mondás. Azaz, ha valaki okosan "forgatja" már meglévő tőkéjét, az egy idő múlva kiszállhat a "mókuskerékből" és nyugodtan dőlhet hátra. Azonban, hogy mi a jó befektetés az már egy kicsit fogósabb kérdés, ugyanis ahány befektetési tanácsadó, illetve ahány befektető annyi válasz létezik. Most induló cikksorozatunkban szakértők segítségével igyekszünk tanácsokat adni, hogy Olvasóink minél hamarabb elérjék céljaikat.

Pénzt csak pénzből lehet csinálni – tartja a mondás. Azaz, ha valaki okosan „forgatja” már meglévő tőkéjét, az egy idő múlva kiszállhat a „mókuskerékből” és nyugodtan dőlhet hátra. Azonban, hogy mi a jó befektetés az már egy kicsit fogósabb kérdés, ugyanis ahány befektetési tanácsadó, illetve ahány befektető annyi válasz létezik. Most induló cikksorozatunkban szakértők segítségével igyekszünk tanácsokat adni, hogy Olvasóink minél hamarabb elérjék céljaikat.

 

Az elkövetkezendő időszakban két bank (HVB Bank, OTP) és egy brókercég (Concorde) befektetési ajánlatait fogjuk nyomon követni. A szabályok roppant egyszerűek: mind a három cég összeállít három portfoliót, egy kockázatmentest, egy közepes- és egy magas kockázatút, portfoliónként hárommillió forint értékben. (Nyilvánvaló, hogy egy adott eszközbe való befektetés hajlandóságát legnagyobb mértékben a befektető kockázattűrő képessége határozza meg.) A kialakított portfoliókat havonta egyszer lehet átrendezni, így hónapról hónapra megvizsgáljuk, hogy a befektetési eszközöknek mennyi volt a hozama, mennyit kerestünk (vagy veszítettünk) az adott portfolióval és természetesen minden esetben figyelembe vesszük a tranzakciós díjakat is.

 

Szerkesztőségünk nem szabott korlátokat egyetlen portfolió esetében sem. Tehát mindhárom szakembergárda az általuk kezelt portfoliókba bármilyen befektetési terméket, az általuk kiválasztott súlyban beválogathat. Azt, hogy ők mit ítélnek kevésbé-, közepesen- és nagyon kockázatosnak  tapasztalataikra, szakértelmükre, elemzéseikre bíztuk.

 

Szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy sem a termékek, sem a portfoliók, sem pedig a cégek nem versenyeznek egymással (nem akartuk, és nem is lehet összehasonlítani az egyes termékeket egymással). Nem az a célunk ennek a sorozatnak az elindításával, hogy az év végén győztest hirdessünk; hanem, hogy minél több döntési alternatívát mutassunk be, megismertessünk minél több befektetési terméket és eszközt. Szeretnénk rávilágítani arra, hogy számtalan lehetőség van arra, hogy pénzünket ne csak a párnába tartsuk, hanem használjuk ki a bankok, a brókercégek és tőzsdék által nyújtott lehetőségeket itthon és külföldön egyaránt.

 


A Concorde befektetései

 

A Concorde Zrt. az egyik legrégebbi és legnagyobb hazai és nemzetközi tapasztalatokkal rendelkező cég Magyarországon. A cég képviseletében Móró Tamás befektetési tanácsadó ajánlásait követhetjük végig.

 

Tamás konzervatív portfoliója csak hitel típusú eszközöket tartalmaz, annak is 30 százalékát devizában.  A portfolió a következőképpen alakul:

 

 

Ennél a portfoliónál a 600 forintos számlavezetési díj mellett egy 500 forintos tranzakciós díjjal kell számolnunk. A feltüntetett hozamok előrekalkulált értékek, a forintosított eredményt a következő hónapban, illetve az adott befektetési termék eladásakor fogjuk feltüntetni.

 

A közepes kockázatú portfolió már tartalmaz részvényeket. Egy gyógyszerszektorba tartozó vállalat részvényei mellett egy ázsiai indexkövető alap, és egy kis MOL részvény is került a kosárba.

 

 

Ezen befektetéseknél már egy kicsit mélyebben kell a zsebünkbe nyúlnunk a tranzakciós díjak miatt. A külföldi részvény és alap árfolyama dollárban van megadva, amit 206 forintos árfolyamon számoltunk át forintra.

 

A kockázatos portfolió pedig más egyedi, a tanácsadó szerint alulértékelt papírokat, valamint egy kínai és koreai indexkövető ETF-et tartalmaz, melyek jó növekedési kilátásokat ígérnek relatíve alacsony árazás mellett.

 

 

Az árfolyamok ebben az esetben is dollárban vannak megadva, és a tranzakciós díjakon felül itt is számolni kell a számlavezetés díjával.

 

Mit mond a HVB Bank?

 

A HVB Bank - amely Magyarország egyik legdinamikusabban fejlődő kereskedelmi bankja és az újonnan alakult, 28 milllió ügyfelét 7 ezer fiókjában kiszolgáló UniCredit pénzügyi csoport tagja – ajánlásait Mozol Péter gyűjtötte nekünk egy csokorba. A befektetési szakember egyedi termékek helyett megtakarítási programokat és befektetési alapokat helyezett a középpontba. Levéve ez által a diverzifikálás terhét a befektető válláról.

 

Az alacsony kockázatú portfolióban a rendelkezésre álló három millió forintot a HVB Télitalálat elnevezésű megtakarítási programban helyezi el Péter. Ezen befektetésen belül a pénz 50-50% kiemelt 3 hónapos automatikusan megújuló bankbetétben, illetve HVB Lépéselőny Befektetési Alapban van elhelyezve. A bankbetét első 3 hónapra éves 10% kamatot biztosít.


 
Ez a befektetési forma alacsony kockázat mellett nyújt igen kedvező hozamlehetőséget. A bankbetét az első 3 hónapra rendkívül kedvező kamatot biztosít, azután pedig az aktuális hirdetmény szerintit. A befektetési alap szintén alacsony kockázatú, hiszen döntően ingatlan, de pénzpiaci és kötvénypiaci befektetést is tartalmaz. Részvénybefektetést nem tartalmaz. A betéti rész mobilitást biztosít, ráadásul mindössze havi 100 forintnyi számlavezetési díjjal kell számolnunk.


 


 

A mérsékelt kockázatú portfolión belül 1MFt HVB Télitalálat Megtakarítási Programban, 1MFt HVB Lépéselőny Megtakarítási Program. Hasonlóan a HVB Télitalálathoz, itt is 50-50% bankbetét és HVB Lépéselőny alap. A különbség csupán a betéti kamatozásban mutatkozik: itt folyamatosan piaci átlag feletti kamatot biztosítanak: jelenleg 7,15%. A fennmaradó egymillió forint CA Vegyes Alapba vándorol.

 

A HVB Télitalálat és a HVB Lépéselőny program is kedvező hozamlehetőséget, ugyanakkor rugalmasságot is ad (a betétből bármikor ki lehet lépni mindenféle költség nélkül). A CA Vegyes Alap a kiegyensúlyozott befektetési portfoliójával kedvező hozamlehetőséget biztosít. A költségek itt is 100 forintra rúgnak.
 
A magas kockázatú portfoliót 1MFt HVB Télitalálat Megtakarítási Program és 2MFt CA Közép-Európai Részvény Alap alkotja. Ez egy magas hozamlehetőséget biztosító portfolió. A Télitalálat kedvező hozamlehetőséget és rugalmasságot is ad egyszerre. A CA Közép-Európai Részvény Alap kimondottan kockázatosnak mondható, ám a hozamlehetőség is kiemelkedő. Mindezt jól mutatja, hogy ez az alap lett a legsikeresebb hazai és közép-európai részvényalap 2005-ben.
 

Az OTP befektetései

 

Az OTP a legrégebbi és legnagyobb hazai bank, amelynek sikereiből sokan nem csak ügyfélként, hanem részvényesként is részesedhettek.  Szűcs Gábor a bank portfoliókezelési tanácsadója befektetési ajánlásaiban ötvözte a pénzintézet által kínált befektetési alapokat és egyedi részvényeket.

 

Gábor a hosszabb futamidejű hozamoknál az elmúlt időszakban megfigyelt nagyobb volatilitásra számít. Az ajánlott portfoliókban – a kockázati szint miatt eltérő súllyal - szerepelteti a rövid kötvényalapot, az Optimát, a hosszú kötvényalapot, a Maximát és emellett a Pénzpiaci Alapot. Ez a három befektetési alap képezi a konzervatív portfolió teljes egészét. A befektetés költségei ebben az esetben 400 forintot tesznek ki.

 

Részvénybefektetésekre vonatkozóan az OTP Quality-t, mint regionális részvényalapot válogatta be a portfoliókba, mert úgy véli, hogy – egyes részpiacok magasabb értékeltségi szintje ellenére – még mindig megfelelő növekedési potenciált kínálnak a kelet-európai részvények. A hazai piacot a választási és makrogazdasági bizonytalanság ellenére alulértékeltnek véli, ezért a Quality mellé – a kockázatosabb portfoliókba – két egyedi papírt, az OTP-t és az Egis-t is beválogatta. Az előbbit a kedvező értékeltségi szint, az utóbbit pedig a várhatóan tovább javuló profitabilitás miatt. 

 

 

A legújabb adatok tanúsága szerint az USA-ban az inflációs nyomás továbbra is mérsékelt marad, és ez a gazdaság lassulásával párhuzamosan csökkenti a további jelentős kamatemelés valószínűségét. Jelenleg a piac maximum 2×25 bp-ot árazott be. A részvényárfolyamokat a következő időszakban a vállalati gyorsjelentések mozgathatják. Az elmúlt napok gyorsjelentési között volt néhány kiábrándító (Yahoo, Intel), mely kétségessé teszi az év eleji rally folytatódását.

 

Európában az Európai Bizottság elemzésében igen optimistán ítéli meg az eurozóna növekedési kilátásait. Ugyanakkor a gazdaság élénkülésével együtt felmerül az infláció gyorsulásának veszélye, amely az Európai Központi Bankot kamatemelésre kényszerítheti. A piac egyelőre 50-75 pontos emelést áraz az év végéig. Úgy gondoljuk, hogy a tavalyi rekordévhez hasonlóan ebben az évben is fennmarad az európai vállalatok magas cash-flow generáló képessége, úgyhogy a portfolióban szerepeltetjük az OTP Nemzetközi Részvény - UBS Alapok Alapját, melyben túlnyomórészt az Európai Monetáris Unió vállalatainak részvényei találhatók, illetve a UBS Európai Részvényalapját. A kockázatosabb portfoliókban szerepeltetünk még két ETF-et, melyek közül a Lyxor a high-tech az információtechnológia és távközlés területén tevékenykedő amerikai vállalatok teljesítményét követi, míg a Japan Titans Japán legnagyobb, leglikvidebb részvénypapírjait indexálja.

 

A Kiegyensúlyozott és a Dinamikus portfoliók közötti alapvető különbség, hogy a dinamikus alapban egyáltalán nem fektetett be pénzt Gábor a pénzpiaci alapba és nagyobb szerepet kaptak a külföldi részvényeket szerepeltető alapok. Ezenkívül, ahogy a várható hozamok emelkednek természetesen úgy nőnek a befektetés költségei is. A kiegyensúlyozott befektetés esetében ez 5 900 forintra, míg a dinamikus portfoliónál ez 11 650 forintra rúg.


Egy hónap múlva megvizsgáljuk ezen portfoliók addig elért hozamát, és lehetőséget adunk a szakembereknek a portfoliók átrendezésére.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem