Út a gazdagságig - Mibe kell fektetni? (2)

Pénzcentrum
2006. február 24. 12:00

Eltelt az első hónap a portfoliók életében, amelyeket két bank (HVB,OTP) és egy brókercég (Concorde) befektetési ajánlatai alapján hívtunk életre, azzal a céllal, hogy segítsünk Olvasóinknak befektetési döntéseik meghozatalában. Lássuk mennyit kerestünk!

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A szabályok

 
A szabályok roppant egyszerűek: mind a három cég összeállít három portfoliót, egy kockázatmentest, egy közepes- és egy magas kockázatút, portfoliónként hárommillió forint értékben. (Nyilvánvaló, hogy egy adott eszközbe való befektetés hajlandóságát legnagyobb mértékben a befektető kockázattűrő képessége határozza meg.) A kialakított portfoliókat havonta egyszer lehet átrendezni, így hónapról hónapra megvizsgáljuk, hogy a befektetési eszközöknek mennyi volt a hozama, mennyit kerestünk (vagy veszítettünk) az adott portfolióval és természetesen minden esetben figyelembe vesszük a tranzakciós díjakat is.
Szerkesztőségünk nem szabott korlátokat egyetlen portfolió esetében sem. Tehát mindhárom szakembergárda az általuk kezelt portfoliókba bármilyen befektetési terméket, az általuk kiválasztott súlyban beválogathat. Azt, hogy ők mit ítélnek kevésbé-, közepesen- és nagyon kockázatosnak tapasztalataikra, szakértelmükre, elemzéseikre bíztuk.
Szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy sem a termékek, sem a portfoliók, sem pedig a cégek nem versenyeznek egymással (nem akartuk, és nem is lehet minden esetben összehasonlítani az egyes termékeket és portfoliókat egymással). Nem az a célunk ennek a sorozatnak az elindításával, hogy az év végén győztest hirdessünk; hanem, hogy minél több döntési alternatívát mutassunk be, megismertessünk minél több befektetési terméket és eszközt. Szeretnénk rávilágítani arra, hogy számtalan lehetőség van arra, hogy pénzünket ne csak a párnába tartsuk, hanem használjuk ki a bankok, a brókercégek és tőzsdék által nyújtott lehetőségeket itthon és külföldön egyaránt.
 

A Concorde tippjei

 

Móró Tamás, a Concorde brókere nem változtatott az előző havi portfoliók összetételen, az ok a számokat elnézve egyértelmű. Mindhárom estben csak a havi számlavezetési díjat vontuk le a jól megérdemelt összegből, ezáltal a befektetéseink a következőképpen alakultak:

 

 

Mit mond a HVB?

Mindhárom befektetés a kockázatokhoz mérten igen kedvező hozamot biztosított az első 1 hónapban – mondta Mozol Péter. Az éves hozamok sorrendben: 7%, 17,4% és 20,6%. A jó teljesítményhez minden befektetési eszköz hozzájárult. Lépéselőny és Télitalálat Megtakarítási program alacsony kockázat mellett biztosított kedvező hozamot, míg a tavalyi év legjobb hozamú alapja - a CA Közép-Európai Részvény Alap - és a CA Vegyes Alap is kiváló teljesítményt mutatott a maguk 34,3% ill. 39,7%-os éves hozamával. Éppen ezért a HVB sem változtat a jól bevált portfoliókon.

A HVB Banknál jövő hét elejétől 4 héten át elérhető egy olyan megtakarítási lehetőség, amely szintén 3 alapvetően különböző - alacsony kockázatú, kiegyensúlyozott és magas kockázatú - portfolió hozamát nézi, majd utólag a lejáratkor a legjobb hozamából részesedhet az ügyfél. A 3,5 éves HVB Triatlon 3 Tőkegarantált Alap mindezt 100%-os tőkegarancia mellett nyújtja ügyfeleinknek. Ráadásul a portfolióban a ma oly népszerű távol-keleti (Kína, Korea, Japán) részvénypiacok és az árupiac (olaj, alumínium, réz) is megjelennek a közép európai részvény, az ingatlan befektetés és a hazai bankbetét jellegű befektetés mellett.
Garantált alapot az ajánlott 3,5 éves futamidő miatt nem javasolják az 1 éves futamidejű megtakarítások esetén. Természetesen minden esetben, amikor a megtakarításoknak van olyan része, amit hosszabb távon kedvező hozamra szeretnének befektetni az ügyfelek, jószívvel ajánlják ezt a megtakarítási formát.

Az OTP befektetései


A portfolióink közül igen jól teljesített a Kiegyensúlyozott és a Dinamikus portfolió is – mondta Szűcs Gábor az OTP szakembere. Mind a két portfolió a jobb teljesítményt a részvénypiacokon végbement árfolyam emelkedésnek köszönheti. A Konzervatív portfolió gyengébb teljesítménye mögött az húzódik meg, hogy míg a részvénypiacon a jó vállalati eredmények és a tőkebeáramlás hatására emelkedtek a részvényárak, addig a kötvénypiacon inkább gyengülés ment végbe elsősorban a gyenge fundamentumoknak köszönhetően. A három portfolió tehát a következőképpen alakult:

 

Különösen jónak bizonyult a két egyedi részvény, az OTP és az Egis portfolióba vétele. Az OTP esetében a jó teljesítmény mögött a – makrokockázatokat is figyelembe vevő – jelentős alulértékeltség, a jó negyedik negyedéves eredmény és a kedvező menedzsment-prognózis húzódik meg. Az Egis a kirobbanóan jó profiteredményeinek köszönheti a komoly növekedését.
A jó teljesítmény után Gábor úgy véli, hogy közvetlenül a választások előtt a makrokockázatok kerülnek előtérbe, ezért a hazai részvények súlyát – az OTP és az Egis eladásával – csökkenti és helyettük OTP Quality és OTP -  UBS Alapok Alapjá-ba fektet. Emellett a konzervatív portfolióban a Maxima súlyát csökkenteti és helyette hat hónap futamidejű diszkont kincstárjegyet vesz. Ezáltal, az adott havi befektetések a következő elemeket tartalmazzák:

Egy hónap múlva megvizsgáljuk ezen portfoliók addig elért hozamát, és lehetőséget adunk a szakembereknek a portfoliók átrendezésére.
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 3. péntek
Ferenc, Olívia
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?