A budapesti vendéglátásban egyre nehezebb kiszámíthatóan működni: a turizmus ingadozik, a munkaerőpiac szűk, az alapanyagárak emelkednek,
Kvíz: Otthon vagy a konyhában, tudod mi a blansírozás vagy konfitálás? Csapjuk fel a gasztroszótárt!
A mai kvíz során a gasztronómia világába invitálunk: itt most nem a fakanál, hanem a tudásod lesz a főszerepben. Ha otthonosan mozogsz a konyhában, gyakran lapozgatod a szakácskönyveket, és a főzés nemcsak rutin, hanem szenvedély is számodra, akkor ez a gasztro kvíz neked szól. Tudod, mi a különbség a blansírozás és a marinálás között? Mit jelent a redukció, vagy mikor beszélünk emulzióról? Teszteld a gasztronómiai fogalmakban való jártasságodat, és derítsd ki, mennyire ismered a profi konyha nyelvét!
Kvíz: Otthon vagy a konyhában, tudod mi a blansírozás vagy konfitálás? Felcsaptuk a gasztroszótárt!
1/10 kérdés
Kezdjük egy egyszerűvel! Hogy nevezik a sertés rövidkaraj legértékesebb színhús részét?
dió
szűzpecsenye
csülök
frikandó
2/10 kérdés
Mi van az Orly bundában?
cornflakes (kukoricapehely)
főtt burgonya
sajt
sör
3/10 kérdés
Mi a flambírozás?
gyorsfőzés, vagy előforrázás
A forrásban lévő étel sűrítése tejszín, tejföl vagy tojás segítségével
az étel magas alkoholtartalmú folyadékkal való leöntése és meggyújtása
általában cukros bevonattal történő fényezés, díszítés
4/10 kérdés
Melyik francia étel hasonlít leginkább a magyar lecsóhoz?
Boeuf Bourguignon
Tarte Tatin
Quiche Lorraine
Ratatouille
5/10 kérdés
Mi a posírozás lényege?
fűszeres, általában savanykás lében való, lassan, gyöngyözve forraló főzés
az étel megtűzdelése szalonnával
a gőz fölött történő konyhai műveletek (olvasztás, habverés)
az étel szitán való átpasszírozása (ma gyakran botmixerrel előaprítva), golyóvá formálása és kisütése
6/10 kérdés
Milyen az "Al dente" főzött tészta, zöldség, stb?
teljesen kemény, szinte nyers
roppanós, harapható, nem túl puha
alacsony hőfokon puhára főzött
zöldfűszeres főzővízben főtt
7/10 kérdés
Mi az étlapokon egyre gyakrabban szereplő kruton szó jelentése?
cukorral kevert, fűszerezett szesz, melyet fogyasztás előtt rövid időre meggyújtanak
a krumplistészta urizáló neve
virsliszerű, legalább 32 mm átmérőjű, természetes, vagy műbélbe töltött húspépet tartalmazó, főzéssel hőkezelt húskészítmény
pirított kenyérkocka
8/10 kérdés
Milyen alakúra aprítjuk a zöldséget, ha julienre vágjuk?
hullámos hasáb
gyufaszál
karika
kocka
9/10 kérdés
Mit jelent a temperálás?
az étel elkészítési idejének felgyorsítása
az ételkészítés során a hőmérséklet szabályozása, egy ételnek vagy italnak a megfelelő hőmérsékletűre állítása
könnyű, hideg palacsintatésztába mártás, majd forró olajban ropogósra és aranybarnára sütés
az étel lekenése egy olajos-vizes emulzióval a pirulás érdekében
10/10 kérdés
Végül egy kifejezetten magyaros kérdés. Milyen étel a tokány?
amikor az egyforma kockákra vágott alapanyagokat sűrű szaftos étellé főzik össze
borssal, gombával, füstölt szalonnával, tejföllel ízesített húsétel, melyben a húst ujjnyi csíkokra vágják
bőséges lével, hagymával és paprikával készített leveses étel
vad-l vagy marhahúsból készült étel, melyet gyökérzöldségekből készült, citromos-mustáros savanykás mártással tálalnak
Címlapkép: Getty Images
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá.
Belépés itt!
A kommentkezelési szabályzatot itt találod.
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Kvíz: Mire emlékszel a Keresztapa-filmekből? Tudd meg nálunk, töltsd ki a legújabb filmes kvízünket!
A Keresztapa a filmtörténet egyik legnagyobb hatású alkotása, mind a történet, mind a helyenként páratlan színészi játék miatt. Te mire emlékszel belőle?
FRISS HÍREK
Több friss hír
NAPTÁR
Tovább
2025. november 10. hétfő
Réka
46. hét
November 10.
A tudomány világnapja a békéért és fejlődésért
EZT OLVASTAD MÁR?

Pénzcentrum | 2025. november 9. 20:30

Pénzcentrum | 2025. november 9. 19:09

Agrárszektor | 2025. november 9. 19:32





