Kvíz: Otthon vagy a konyhában, tudod mi a blansírozás vagy konfitálás? Csapjuk fel a gasztroszótárt!
Teszteld a gasztronómiai fogalmakban való jártasságodat, és derítsd ki, mennyire ismered a profi konyha nyelvét!
Teszteld a gasztronómiai fogalmakban való jártasságodat, és derítsd ki, mennyire ismered a profi konyha nyelvét!
Fellapoztuk Bornemisza Anna fejedelemasszony 1680-as szakácskönyvét: így főztek a legnagyobb uraknak akkoriban, mutatjuk, milyen különleges ételek kerültek az asztalra.
Neked is ott lapul egy régi Horváth Ilona szakácskönyv a polcodon? Kipróbáltuk az eredeti receptjét, most is kiválóak az ételei. Na de ki volt Horváth Ilona és mit tudhatunk róla?
Nálatok sem nélkülözheti egy családi ünnep vagy hétvégi lakoma sem a halászlevet? Ez az ízletes, nyárias verzió garantáltan felveszi a versenyt a szegedi, bajai halászlevekkel is!
Tudtad, hogy a fűszerpaprika használata csak a 19. században terjedt el? Na és azt, hogy a bors luxuscikknek számított a középkorban? Mivel fűszereztek ezek előtt a magyarok?
A magyar gasztronómia egyik leghíresebb alakja Zilahy Ágnes, akinek immár 133 évvel ez előtt jelent meg a híres szakácskönyve. Kipróbáltuk egyik egyszerű receptjét: most is isteni!
Járjunk utána, melyek a magyar konyha legbizarrabb régi receptjei, mi teszi ezeket az ételeket igazán furcsává és hogyan kell őket elkészíteni! Te melyiket kóstolnád meg?
A leleményes magyar szakácsok a középkorban bármiből képesek voltak izgalmas desszertet varázsolni, ami éppen a kezük ügyébe került: akár egy szikkadt cipó is elég volt hozzá.
Tudod, mi a „tyúkmony”? Ha hiszed, ha nem, kóstoltad már! Napi szinten esszük ezt az ételt, azonban most eláruljuk, hogyan készítettek belőle kiváló fogást a középkori magyarok!
Vannak receptek, amelyek fölött nem jár el az idő: mutatjuk, hogyan főzött Biri néni, az erdélyi magyar konyha egyik legnagyobb alakja. Ezt a levest még biztosan nem kóstoltad!
1742-ben született híres receptgyűjtő szerzetesünk, Simai Kristóf: munkássága nyomán bemutatjuk, hogy bizony ma is lehet használni egy két- vagy akár háromszáz éves receptet!
Ki volt a híres Rézi néni és hogyan vált korának legnagyobb magyar szakácskönyvírójává? Miben állt a Szegedi szakácskönyv sikere és milyen ételeket főztek 150 évvel ez előtt?
Ahogy a Meglepetés magazin írja, Lajos Mari évtizedekig volt a köztudatban, hiszen milliók főztek a szakácskönyveiből. A majd\' nyolcvanéves szerző a lapnak elárulta, hogyan telnek most a napjai.
Az eseményen bemutatkozott a program új nagykövete, Szabó Zsófi színész-műsorvezető, aki Rúzsa Magdihoz csatlakozva hívja fel a figyelmet a beporzók pusztulásának veszélyeire és termelői méz jótékony hatásaira.
A receptek közül most Vida József bankár, szilvás pite receptjét mutatjuk meg, valamint azt, hogyan és miért kerül bele a méz.
Kevesen tudják, hogy a méz pompás főszereplője lehet a főzésnek-sütésnek, hiszen például remekül karamellizálódik, sűríti, selymessé varázsolja a mártásokat. Rúzsa Magdi és Vida József Zümmögés a konyhában című szakácskönyve ehhez nyújt útmutatót.
A Sercegés és Erdőzúgás című könyv bevezeti az olvasókat a múlt legízletesebb fogásainak világába. Ízelítőként megmutatjuk, hogyan készíthetünk finom vacsorát fürjből: így készül a pirított fürj mangalica szalonnával, köleskásával.