7 °C Budapest

Tízezer magyar fiatal tanul külföldön: csak töredékük jön haza

2017. április 12. 10:02

Jelenleg csaknem 10 ezer magyar egyetemista tanul külföldön. A hazai munkakörnyezet, a lehetőségek és a közhangulat azonban nem túl csábító egy külföldi egyetemen szocializálódott pályakezdőnek a hazatérésre.

Hogyan lehet hazacsalogatni a jelenleg közel 10 ezer külföldi egyetemen tanuló magyar diákot? Tette fel a kérdést az Engame akadémia friss kutatása. Az 500 külföldön tanuló, vagy frissen végzett diák részvételével készített felméréséből az derül ki, hogy a jelenlegi magyarországi munkakörnyezet, a lehetőségek, a közhangulat nem túl vonzó egy külföldi egyetemen szocializálódott, ifjú pályakezdőnek.

Az akadémia többek között arról kérdezte a résztvevőket, miért választják a külföldi egyetemi képzéseket, milyen terveik vannak a diploma megszerzése után, hogyan látják a hazai munkaerőpiacot és terveznek-e hazatérni és itthon munkát vállalni. Érvek-ellenérvek mentén térképezte föl az intézmény, mi tartja az ifjú szakembereket külföldön, és mik azok a tényezők, amelyek megléte/hiánya mégis hazai munkavállalásra ösztönözné őket.

A kutatási eredmények segítségével a hazai munkaerőpiaci szereplők megérthetik a külföldön végzett magyar pályakezdők a jövőbeli munkehelyükkel szemben támasztott elvárásait. Ez pedig hozzájárulhat egy olyan hazai munkaerőpiaci környezet kialakításához, mely támogató a külföldi felsőoktatásban magasan képzett magyar diákok felé és valós alternatívát kínál számukra a külföldi munkahelyekkel szemben.

 - mondta Lévai Balázs, az Engame Akadémia alapító-ügyvezetője.

Színvonal, pénz, hangulat

A sok ezer diák a világ különböző pontjain tanul: Anglia, Ausztria, Németország, az Egyesült Államok a legnépszerűbb célpontok. A most végzett felmérést kitöltő hallgatók válaszaiból azonban egyértelműen látszik, hogy bármely ország egyeteme mellett is döntöttek,

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
elsősorban a hazai felsőoktatás alacsony színvonala, túlzott elmélet-orientáltsága, a külföldi képzésekhez képest elavult tananyaga, valamint módszertana miatt hagyják el az országot.

Tanulmányaik során a diákok nagyra értékelik az egyetemi képzések képesség-fókuszú diákközpontúságát és innovativitását is. Szeretik továbbá az önállóságra tanító külföldi létet, és a felmérésben sokan jelölték kint tartózkodásuk fontos okának a hazai negatív közhangulatot is.

A külföldön tanuló és az elmúlt években végzett magyarok több mint 40 százaléka tervez ugyan hazaköltözni a jövőben, ám túlnyomó többségük még nem tudja, mikor jönne haza.

Azonban a kint élők 30 százaléka egyértelműen külföldön képzeli el a jövőjét, és a megkérdezettek maradék 30 százaléka pedig egyelőre bizonytalan a hazatérést illetően. A tanulmányok befejezése utáni külföldön maradás mellett racionális, sok esetben anyagi jellegű érveket jelöltek meg a diákok. Az életszínvonal és megélhetési feltételek, a szakmai lehetőségek és a "civilizált" fizetések tartják kint a magyar fiatalokat.

Család, barátok távolléte

Természetesen vannak "hazahúzó" indokok is, ám a megkérdezettek túlnyomó többségének külföldi létét kizárólag személyes, érzelmi tényezők nehezítik: a család, a barátok távolléte és a mindennapi életből való hiánya, valamint a tágan értelmezett "otthon" érzés csábítja haza a diákokat.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem