2017. április 27. csütörtök Zita
Hírek » Karrier

Tízezer magyar fiatal tanul külföldön: csak töredékük jön haza

Jelenleg csaknem 10 ezer magyar egyetemista tanul külföldön. A hazai munkakörnyezet, a lehetőségek és a közhangulat azonban nem túl csábító egy külföldi egyetemen szocializálódott pályakezdőnek a hazatérésre.

Hogyan lehet hazacsalogatni a jelenleg közel 10 ezer külföldi egyetemen tanuló magyar diákot? Tette fel a kérdést az Engame akadémia friss kutatása. Az 500 külföldön tanuló, vagy frissen végzett diák részvételével készített felméréséből az derül ki, hogy a jelenlegi magyarországi munkakörnyezet, a lehetőségek, a közhangulat nem túl vonzó egy külföldi egyetemen szocializálódott, ifjú pályakezdőnek.

Az akadémia többek között arról kérdezte a résztvevőket, miért választják a külföldi egyetemi képzéseket, milyen terveik vannak a diploma megszerzése után, hogyan látják a hazai munkaerőpiacot és terveznek-e hazatérni és itthon munkát vállalni. Érvek-ellenérvek mentén térképezte föl az intézmény, mi tartja az ifjú szakembereket külföldön, és mik azok a tényezők, amelyek megléte/hiánya mégis hazai munkavállalásra ösztönözné őket.

A kutatási eredmények segítségével a hazai munkaerőpiaci szereplők megérthetik a külföldön végzett magyar pályakezdők a jövőbeli munkehelyükkel szemben támasztott elvárásait. Ez pedig hozzájárulhat egy olyan hazai munkaerőpiaci környezet kialakításához, mely támogató a külföldi felsőoktatásban magasan képzett magyar diákok felé és valós alternatívát kínál számukra a külföldi munkahelyekkel szemben.

 - mondta Lévai Balázs, az Engame Akadémia alapító-ügyvezetője.

Színvonal, pénz, hangulat

A sok ezer diák a világ különböző pontjain tanul: Anglia, Ausztria, Németország, az Egyesült Államok a legnépszerűbb célpontok. A most végzett felmérést kitöltő hallgatók válaszaiból azonban egyértelműen látszik, hogy bármely ország egyeteme mellett is döntöttek,

elsősorban a hazai felsőoktatás alacsony színvonala, túlzott elmélet-orientáltsága, a külföldi képzésekhez képest elavult tananyaga, valamint módszertana miatt hagyják el az országot.

Tanulmányaik során a diákok nagyra értékelik az egyetemi képzések képesség-fókuszú diákközpontúságát és innovativitását is. Szeretik továbbá az önállóságra tanító külföldi létet, és a felmérésben sokan jelölték kint tartózkodásuk fontos okának a hazai negatív közhangulatot is.

A külföldön tanuló és az elmúlt években végzett magyarok több mint 40 százaléka tervez ugyan hazaköltözni a jövőben, ám túlnyomó többségük még nem tudja, mikor jönne haza.

Azonban a kint élők 30 százaléka egyértelműen külföldön képzeli el a jövőjét, és a megkérdezettek maradék 30 százaléka pedig egyelőre bizonytalan a hazatérést illetően. A tanulmányok befejezése utáni külföldön maradás mellett racionális, sok esetben anyagi jellegű érveket jelöltek meg a diákok. Az életszínvonal és megélhetési feltételek, a szakmai lehetőségek és a "civilizált" fizetések tartják kint a magyar fiatalokat.

Család, barátok távolléte

Természetesen vannak "hazahúzó" indokok is, ám a megkérdezettek túlnyomó többségének külföldi létét kizárólag személyes, érzelmi tényezők nehezítik: a család, a barátok távolléte és a mindennapi életből való hiánya, valamint a tágan értelmezett "otthon" érzés csábítja haza a diákokat.

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!
 

 

Minden, amit a futásról tudni érdemes

Itt a jó idő, érdemes felkapni a futó cipőt és sportolni egy kicsit.A Brooks készített egy felmérést, kiderült, milyen sportmelltartót szeretnek viselni a nők, ki a példaképük, kivel szeretnek futni...
 

Tele a lakás bébiételes üvegcsékkel? Szuper dolgokat csinálhatsz belőlük!

Az üres bébiételes üvegekből egy kis kreativitással mind a magunk, mind a gyermekeink számára hasznos és szép dolgokat készíthetünk, nem mellékesen a családi kassza is jól jár. Mutatjuk, mi...
NÉPSZERŰ
FRISS

Diego

05.01-04.30
Országos

Lidl

04.27-04.30
Országos

Interspar

04.27-05.03
Országos

Spar

04.27-05.03
Országos

Auchan

Medence
04.21-06.30
Országos

Auchan

Szabadidő
04.20-05.17
Országos

Tesco

kert
04.07-05.03
Országos

Interspar

Medence
04.01-08.25
Országos