2019. március 19. kedd József, Bánk
HR Centrum

Sosem késő pályát váltani: ezeket mindenképp tartsd be!


A gyorsan változó munkaerő-piaci viszonyok manapság több nyitottságra ösztönöznek: új szakmák, új lehetőségek kínálkoznak, amik arra késztetik a munkavállalót, hogy újragondolja, milyen pályán képzeli el folytatni karrierje építését. Történjen a pályaváltás saját elhatározásból, vagy kényszerhelyzetből, érdemes átgondolni a döntést, hogy ne érjen minket meglepetés. Andavölgyi Viviennel, a Profession.hu toborzási specialistájának segítségével most összeszedetünk 5 lépést, amivel megfelelően megalapozhatjuk a sikeres karrierváltást.

Ha valaki úgy érzi, rossz pályát választott, új kihívásokra jobb fizetésre vágyik, mert már nem köti le, amit eddig csinált, vagy esetleg leépítés, munkahely megszűnés miatt kerül olyan helyzetbe, hogy pályamódosításra van szüksége, érdemes felkészülni, átgondolni és megtervezni a váltást.

Alapozzuk meg a döntést!

A karrierváltás akkor lehet sikeres, ha rendelkezünk megfelelő önismerettel, tisztában vagyunk saját igényeinkkel, elképzeléseinkkel, érdeklődésünkkel, továbbá, ha jól ismerjük a választott pályát és minden velejáróját. "Nagyon gondolja végig, aki karrierváltásba vág bele, hogy mik azok a készségei, amik a legjobban működnek, és mi az, amivel nagyon szeret foglalkozni, hiszen, ha már valaki ilyen nagy fába vágja a fejszéjét, akkor érdemes olyan területre tovább menni, ami kielégíti a munkával kapcsolatos elképzeléseit. Nagyon tudatos döntésnek kell lennie." - kezd bele a témába Andavölgyi Vivien, a Profession.hu toborzási specialistája.

Készüljünk fel rá, hogy nem megy egyik napról a másikra!

"Tudatosítanunk kell azt is, hogy egy hosszabb folyamatra kell készülnünk. A pályamódosítás előkészítése sok időt, energiát és pénzt emészthet fel és ehhez nagyfokú elkötelezettségre van szükség. A váltást meg kell alapoznunk szakmailag és tapasztalatot is időbe telik szerezni, így nem egyik pillanatról a másikra fogunk tudni érvényesülni az új munkaterületünkön." Meg kell értenünk, hogy merőben más folyamat egy új munkahely keresés, mint a karrierváltás. Ezt érdemes szem előtt tartani mindvégig. Az utóbbi egy sokkal idő- és energiaigényesebb folyamat, amihez sok alázatra van szükség.

Képezzük magunkat!

"Számos rövidebb időtartamú képzés érhető el manapság, mind online mind pedig offline, amik között érdemes első körben körül nézni, és egy picit belekóstolni abba, hogy tényleg olyan-e az adott munkakör, mint ahogy elképzelte az ember. Vannak divatos, jól hangzó munkakörök, mint például a Social Media koordinátor, ami - bár sokat ezt gondolják róla - nem egész napos facebookozást jelent." Ha valaki rendelkezik nyelvtudással, akkor érdemes külföldi oldalak között is keresgélni, mert több olyan portál is fellelhető, ahol olcsóbban lehet belevágni ilyen képzésekbe. Járjunk szakmai rendezvényekre, ahol jobb betekintést lehet nyerni egy adott területre, és információt szerezni egy adott munkakörről. "Nagyon népszerű átképzési irány most az IT terület. Vannak olyan iskolák és képzések, ahol pár hónap alatt el lehet sajátítani az alapokat, és akár munkalehetőséget is biztosítanak a sikeres tanfolyam elvégzés után. Ez egy gyorsabb átképzési lehetőség, de ez esetben is nagyon fontosnak tartom, hogy egy tudatos és megfontolt döntés álljon a háttérben. " - figyelmeztet a gyors pályaváltás lehetséges buktatóira a szakember.

Közszférából versenyszférába?

Talán első gondolatra nagyobb kihívásnak tűnik, mint amilyen valójában. Sokan azt gondolhatják, hogy váltani a két szféra között felér egy pályamódosítáőssal. Pedig valójában a multinacionális cégeknél szokásos eljárásrendszerek, jóváhagyási és felelősségi körök nagyon hasonlítanak az állami intézményekben megszokott eljárásrendekhez. "Ami a váltáshoz szinte biztosan szükséges, az a nyelvtudás, valamint elengedhetetlen a rugalmasság és a nyitottság. A passzív nyelvismeretet feléleszteni feltétlenül megéri, mint ahogy az is, hogy valaki akár a nulláról fejlesszen fel egy nyelvtudást. Érdemes az energiát erre fordítani."

Mikor érdemes belevágni?

"Nem érdemes nagyon rózsaszín képet festeni a pályaváltással kapcsolatban, hiszen nem mondhatjuk azt egyértelműen, hogy persze, bármikor, érdemes belevágni. Tapasztalatból és persze a statisztikákból is jól látszik, hogy az idősebb korosztálynak nehezebb elhelyezkednie. Ugyanakkor én pozitívan állok ehhez a kérdéshez, mert családon belül, és a közeli ismeretségi körben is vannak idősebb korban karrierváltók, és azt látom, hogy elhatározás kérdése. Ha egy nagyon megalapozott döntés van mögötte, és már az elején elfogadjuk, hogy ez egy hosszabb folyamat lesz, de az elhatározás, és a cél komoly, akkor nem hiszem, hogy kor függvénye, hogy sikeres tudjon lenni egy ilyen karrierváltás."

JÓL JÖNNE 500 EZER FORINT?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Íme, itt egy konkrét példa: kalkulátorunkban 500 ezer forintos hitelösszeget, és 48 hónapos futamidőt adtunk meg, emellett 250 ezer forint feletti jövedelemmel és jövedelemátutalással számoltunk. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 12 178 forintos törlesztőrészlettel a CIB nyújtja (THM 8,17 %), de nem sokkal marad el ettől a Raiffeisen 13 155 forintos törlesztőt (THM 13,57%) ígérő ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni a Cofidis az OTP, valamint a Cetelem konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
jobangel
2019. 03. 19. 09:30
Milyen egy jó önéletrajz 2019-ben?

A trend az önéletrajzokat sem kerüli el, egyre több csilli-villi sablon jelenik meg, sőt az álláskereső...

laskainelli
2019. 03. 19. 08:05
Mit tegyen, aki megcsalta a párját?

A házasságokban, tartós kapcsolatokban elég gyakori jelenség, hogy úgy dönt valamelyik fél, hogy...

y2ycoaching
2019. 03. 18. 11:47
A sirályoknak a tengerparton a helyük

Két hete hallottam a vezérigazgatónktól egy belső rendezvényen a "sirály vezetői működés"...

hrdoktor
2019. 03. 18. 09:56
Nyolc óra munka – minimum nyolc deci víz!

Gyakran fáj a feje, nap végére enervált, fáradt, nehezen koncentrál, esetleg visszatérő székrekedés...

perfekt
2019. 03. 18. 09:01
2019-ben is figyel a NAV

Megjelent a Nemzeti Adó- és Vámhivatal ellenőrzési terve, illetve közzétette, hogy a jogkövetést...

legacykft
2019. 03. 15. 07:00
Agilis családok, sziasztok!

Az agilitásról sokaknak kapásból a szoftverfejlesztés ugrik be annak ellenére, hogy maga a szemléletmód...

becklaura
2019. 03. 14. 12:44
Miért nem jön össze a szerelem?

Ezt a kérdést nap mint nap felteszik maguknak azok az emberek, akik egyedül élnek, vagy magányosak...

NÉPSZERŰ
FRISS